Orbán Viktor: Karácsony után indul az oltás

2020. december 18. 07:22

Idén kiskarácsony lesz, december 27-étől kezdődhetnek az első oltások, szombaton újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelent be a kormányfő. A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. Összefoglalónk.

2020. december 18. 07:22
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején arról beszélt, hogy úgy sikerült hozni az eredményt az uniós csúcson, ahogy Izland ellen 0:1-ről nyertünk. Mint fogalmazott: „úgy hoztuk 0-1-ről a mérkőzést, mint a válogatott Izland ellen. Hónapok óta zajlottak késhegyre menő tárgyalások a németekkel. Magyarország és néhány tagállam véleménye szöges ellentétben állt az EU jövőjéről”.

Az Európai Parlament az egész unió irányítását szerette volna átvenni

A kormányfő szerint a legfontossabb cél az uniós tárgyalások során az volt, hogy a politikai kérdéseket válasszák el a költségvetési kérdésektől. Orbán Viktor köszönetet mondott a lengyeleknek, akik nélkül nem biztos, hogy sikerült volna elérnie a mostani eredményt.

– szögezte le. A kormányfő szerint az Európai Parlament (EP) az egész unió irányítását szerette volna átvenni. Mint fogalmazott: az EP szerint Brüsszel az unió központja, míg a kormányfők szerint a nemzeti fővárosokban van az EU vezetése. Az alapszerződés kimondja, hogy a fő döntéshozók a kormányfők. Ez ellen harcol az EP – összegezte a kormányfő. Mint fogalmazott: „az EP mögött azonban egy hálózat található, és itt jönnek képbe Sorosék” – fejtette ki a miniszterelnök.

Soros György több alkalommal is megtámadta Magyarországot

Orbán Viktor elmondta, hogy Soros György több alkalommal is megtámadta Magyarországot. A milliárdosnak írt válasza kapcsán a kormányfő elmondta: „Sokat gondolkodtam, hogy szabad-e egy miniszterelnöknek egyáltalán vitába szállni a világ legkorruptabb szereplőjével, de ha én nem teszem meg, akkor nem száll vele szembe senki” – fogalmazott Orbán Viktor, Hozzátette:

– fejtette ki a miniszterelnök, aki szerint „Soros támadása most túlment egy határon”. Mint mondta: „lehetetlenség, hogy egy amerikai spekuláns ott ártson a magyaroknak, ahol tud.” „Ez nincsen jól” – tette hozzá.

– szögezte le. A kormányfő arról is beszélt, hogy bár néhány kérdésben már most sikerült jó megállapodást kötni, „a jövő nem gazdasági természetű kérdéseiben fennmaradtak a véleménykülönbségek”. A kormányfő elmondta, hogy bőven lesznek még viták a jövőben, például a migráció területén, hiszen „34 millió bevándorlónak akarnak lakást és segélyt adni” – szögezte le Orbán Viktor.

Újabb gazdaságvédelmi tervek jönnek

A miniszterelnök szólt arról is, hogy hamarosan újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelent be. Mint fogalmazott: „szombaton a gazdaságvédelmi intézkedésekről teszünk bejelentést, amik január 1-től léphetnek életbe. Számolnunk kell azzal, hogy most sikerült jó megállapodást kötni a kormányfőkkel, így a pénzügyi kérdések betonbiztos lábakon állnak.

A nem gazdasági kérdésekben megmaradtak a véleménykülönbségek: „Ránk akarják erőltetni az álláspontjukat, lesz még harc". Az egyik ilyen kérdés a migráció, az unió most akár 34 millió migránst betelepíteni és nekik lakást adni. „Ez egy őrült terv".

„Nyugat-Európában a kivételekre építenek”

Az Alaptörvény módosításáról szólva a kormányfő elmondta: „Nyugat-Európában a kivételekre építenek”. Mint fogalmazott: „nem az a dolgunk, hogy nehezítsük az életünket”. Hozzátette: 

Koronavírus: A fáradtság most a legnagyobb probléma

A járványhelyzetről szólva Orbán Viktor közölte, hogy bár a számok nem romlanak, nincsenek felszabadító erejű hírei a koronavírus tekintetében. Mint mondta, több nyugat-európai ország, így például „a németek teljesen zárni fognak”. A hazai védekezésről szólva a kormányfő hozzátette: „mi jól felkészültünk a második hullámra, az egészségügyi rendszer el tudja látni a betegeket” – szögezte le. Mint mondta: „a fáradtság most a legnagyobb probléma.

– szólt elismerően a kormányfő.

Készen áll az ország az oltásra

A miniszterelnök ezúttal is kérte, hogy senki ne tervezzen síelést, ugyanis a határok továbbra is zárva maradnak. Orbán Viktor ugyanakkor közölte, hogy december 27-étől 35 ezer ember számára érkezhet vakcina. „Elsőként az egészségügyi dolgozók körében oltunk majd” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a regisztrációnak is lesz jelentősége, mert ha tömegessé válik az oltás, akkor az a regisztrációnak megfelelően zajlik majd.

Idén kiskarácsony lesz

Az ünnepekről szólva a kormányfő elmondta, hogy „idén kiskarácsony lesz. Mindenki nagykarácsonyt szeretne, hiszen a karácsony családi ünnep, amikor a család összegyűlhet. Karácsony a rokonlátogatás időszaka, de erről most le kell mondanunk. Ha nagykarácsonyozunk, akkor ártunk azoknak, akiket szeretünk, elvihetjük a rokonainknak a fertőzést. Ezért mindenkit kérek, érje be az idén a kiskarácsonnyal” – mondta a kormányfő. A miniszterelnök elmondta, hogy december 21-én döntenek majd a szenteste szabályozásáról.

Címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt

Összesen 286 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. december 19. 11:56
borzasztóak lesznek ezek az oltások! karigeri után és ennyi baromsággal fűszerezve
Krupp Skya
2020. december 19. 06:59
Karácsony után indul az oltás Biciklivel?
tgely
2020. december 18. 21:11
Aki 2020.12.30 és 2021.01.04 között pozitív tesztet produkál annak az esze elment otthonról. Ezeket nevezhetjük eszementnek. Ők a családi erőszak bevállalói, akiket ápolni kell? Menten szekunder szégyenérzetem lesz. Nagyapám évekig volt a fronton, de eszébe sem jutott hazaszökni a karácsonykor. Ha így tett volna ma nem élnék.
Thorin
2020. december 18. 14:35
végre eltakartítják ezt a szarházit butapest éléről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!