Orbán Viktor: Digitális oktatás a középiskolákban, kijárási korlátozás este nyolc után, bezárnak az éttermek is

2020. november 09. 09:45

A kormányfő kiemelte, a meghozott döntések akkor léphetnek életbe, ha azokat a Parlament megszavazza.

2020. november 09. 09:45
null

Az Operatív Törzs hétfő reggeli ülését követően Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentést tett közösségi oldalán. A miniszterelnök elmondta, a járvány továbbra is felszálló ágban van Európában, és bár az egészségügyet a kormány felkészítette, az egészségügyi dolgozók is emberek, számuk véges, a vakcináig pedig több hét van hátra. Mint fogalmazott: a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés önmagában már nem elég, korlátozó intézkedésekre van szükség. 

A korlátozások akkor léphetnek életbe, ha azokat a Parlament megszavazza

A miniszterelnök elmondta: „ha az Országgyűlés pénteken megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be”.

A kormány által javasolt korlátozó intézkedések, melyek első körben 30 napra kerülnek bevezetésre:

  • Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentés csak a munkába járás, hazajárás, valamint rendkívüli esetekben lehetséges. 
  • Minden gyülekezés tilos!
  • Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lesz lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek, fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.
  • A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
  • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
  • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt.
  • Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek (a szertartásokon szükséges személyek, a szülők, a tanuk és a testvérek vehetnek részt).
  • A temetéseken legfeljebb 50 fő vehet részt.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk között lehet megrendezni, az egyéni sportolás azonban megengedett.
  • A szabadidős létesítményeket (színházak, múzeumok, stb.) zárva kell tartani!
  • A felsőoktatás csak online formában megengedett, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.
  • A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe.
  • A bölcsődék, óvodák és iskolák a 14 éven alattiak számára nyitva maradnak.
  • A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket, és a bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelni kell! „Akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztosságot ad” – fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök elmondta azt is, az első

30 napra az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek dolgozóik után nem kell járulékot fizetniük, valamint a munkavállalók bérének felét az állam megtéríti.

A miniszterelnök hozzátette: „ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják fizetésüket”. A korlátozó intézkedéseket most 30 napra vezeti be a kormány, amelyek kedd éjféltől lépnek érvénybe. Természetesen szükség esetén meghosszabbíthatóak – jelentette be a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, „tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek. De a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírni.” A kormányfő hozzátette: „addig is vigyáznunk kell a különösen veszélyeztetett honfitársainkra, az idősekre, a betegekre, és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra! Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog” – zárta szavait a miniszterelnök.

Összesen 695 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsellér péter
2020. november 09. 21:31
valaki magyarázza ezt meg : https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/#z-scores-by-country Jelenleg Mo.on kevesebb ember hal meg mint átlagban A legnagyobb kilengés ( több halt meg mint átlagban) nyáron volt , a 30 héten amikor nem is volt covid halott vagy alig Zavarba hozó statisztika : járvány van , de csak azok halnak bele akik egyébként is meghaltak volna Más magyarázat nem nagyon van. Van más magyarázat?
hunnia
2020. november 09. 20:51
Engem csak az zavar, hogy tanultunk-e valamit ebből a járványból. Állitolag Kina, Vietnam. Korea stb, azért kezelték ilyen jól ezt a járványt annélkül, hogy nagyobb gazdasági kárt szenvedtek volna, mert tanultak a korábbi járványokból. (Sars, madár influenza, stb.) Hála istennek, mivel ez a járvány aránylag nem annyira pusztító, lehetett lazán kezelni. De ha jön egy veszedelmesebb járvány, és valószínű jönni fog, egy életöltön belül, akkor európában lehet, hogy vagy gazdasági csöd lesz, vagy pusztulás, és csak a távol keletiek és Új Zélandiak maradnak meg.
Menhetten
2020. november 09. 19:30
Két ígéret Orbán Viktortól: Senkit nem hagyunk az út szélén és mindenkit meg fogunk gyógyítani! Hát.. Egyik sem vált be...
barnabibambi
2020. november 09. 19:28
Szóval a járvány időtartama meghatározhatatlan.Ennek több oka van. Jelenleg nincs hatékony vakcina ami már tömegesen bizonyított hatékonyságú! Az eddigi fertőzők és fertőzöttek az elégtelen intézkedések miatt tovább adják láncreakciószerűen a fertőzést. Ez egy mesterséges vírus amit tervszerűen használnak,azaz terjesztenek,vagy is kiszórnak,ennek több aspektusa ismert Nem hallottam róla hogy gyakorlati lépéseket tettek volna, ennek gátlására. Ez a vírus sokáig életképes tárgyakon,élelmiszereken a levegőbe,és élőlényekben is.Pl. madarak ,rovarok,rágcsálók stb. Tehát a hatékony mindenre kiterjedő intézkedések hiánya miatt ez a vírus sokáig együtt fog élni velünk,kivétel Kína! Tehát a szabad és boldog Karácsony álom marad jó ideig !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!