Módosul a választási törvény

2020. november 11. 15:29

A módosítás célja, hogy kiszűrje az úgynevezett „kamupártokat”, illetve megnehezítse azok létrehozását.

2020. november 11. 15:29

Az egyes választási tárgyú törvények módosításáról címmel nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy 38 oldalas salátatörvényt, amely több, választással kapcsolatos jogszabályt is módosít. Ezek közül a legfontosabb magának a választási eljárásnak a módosítása, az új javaslat megnehezíti ugyanis az önálló országos listaállítást. A módosítás célja, hogy kiszűrje az úgynevezett „kamupártokat”, illetve megnehezítse azok létrehozását.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény módosítása így szól:

Ha egy pártnak nem sikerül 50 helyen jelöltet állítania, nem állíthat önálló országos listát, vagy amennyiben a jelöltállítás után a visszalépések miatt 50 fő alá csökken a jelöltek száma, akkor a párt országos listáját törölni kell.

Ezen felül módosul továbbá a finanszírozás is „Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló2013. évi LXXXVII. törvény módosításával”. A törvény 3. § (1) bekezdés helyébe a következő szöveg lép:

(1) Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből az 5. § szerinti összeg

a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,
b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,
c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden egyéni választókerületben jelöltet állított.

Így tehát a finanszírozása is kevesebb lesz azoknak a pártoknak, akik kevesebb egyéni jelöltet állítanak, 50 jelölt alatt nem is jár forrás a törvény szerint.

A törvényjavaslat egyéb módosításokat is tartalmaz a Nemzeti Választási Irodáról (amelynek üléseit ezentúl online is meg lehet tartani), a delegáltak díjazásáról, a polgármesterekről és a megyei választásról. A javaslatról várhatóan jövő héten dönt az Országgyűlés.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2020. november 12. 07:05
Nem értem az ellenzék őrjöngését. Eleve összefosásban, közös listában gondolkodnak. Talán közös listával se képesek 50 jelöltet se indítani? Akkor hogy akarnak kormányt váltani?
ehun
2020. november 12. 00:10
nem igazán látom miért kelle közpénzből , közösség ellenes szervezeteket fizetni...
wrfri
2020. november 11. 18:57
"Módosul a választási törvény" Nem kellene legalább úgy tenni, hogy van parlamentarizmus Magyarországon? Nem módosul, a KDNP módosító javaslatot tett. Vagy akkor beismertük, hogy a parlament csak gumipecséttel latja el a fönök döntéseit?
Megtalálta
2020. november 11. 17:32
Hát elvileg ez most kedvező az ellenzéknek, hiszen úgyis közösen akarnak indulni, és az esélyüket az egyéb ellenzéki kisebb erők veszélyeztethetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!