Bajnai Gordon újra színre lép?

2020. november 30. 16:22

Ha kifejezetten politikusként egyelőre nem is tér vissza, a formálódó baloldali összefogás háttérembereként viszont egyre aktívabb a volt miniszterelnök. Milyen lehetőségek állnak Bajnai Gordon előtt?

2020. november 30. 16:22
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Ki az a szereplő, aki elsőként ismerte fel a helyzetben rejlő lehetőséget? Bajnai Gordon, a volt miniszterelnök, aki a 2014-es választási vereség óta alig-alig volt szereplője a magyar politikának” – vetette fel Facebook-oldalán Török Gábor politológus Soros Hitlerhez való hasonlítása körül kitört huzavona kapcsán.

Vajon miért tette? – fűzte hozzá posztjában az elemző, hozzátéve, nyilván lehet azt mondani, hogy azért, mert erkölcsi kötelességének érezte. „Biztos így van, de a nyilvános politikai beszéd az esetek többségében ennél többről szól. Természetesen nem ismerem a céljait, így csak annyit mondok: most már nem lennék annyira meglepve, ha az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között is találkozhatnánk – így vagy úgy – a volt miniszterelnök nevével” – részletezte az elemző.

Kétségtelen: a 2014-ben az Együtt színeiben a közös ellenzéki kormányfő-jelöltséggel hiába próbálkozó

Bajnai az elmúlt időszakban egyre gyakrabban és markánsabban nyilvánul meg közéleti kérdésekben.

Az ellenzéki belső folyamatokra rálátó forrásaink szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Bajnai ismét aktív politikusként vállalna szerepet, csupán jelezni szeretné, hogy ott van a háttérben, a szava továbbra is számít az ellenzéki oldalon, befolyása van az itthoni történésekre. Ez a jelzés alighanem elsősorban a hamarosan felálló új amerikai adminisztrációnak szól, amely alig leplezetten foglalt állást a magyar politikával kapcsolatban.

Az Egyesült Államok elnökválasztásának előzetes eredménye kapcsán Bajnai nemrég interjút adott a 24.hu-nak, amelyben a hazánkat diktatúrának nevező Joe Biden leendő elnököt így dicsérte: „Nagyon figyel, nagyon személyes és ritka erény, van türelme figyelni a másikra. A csúcspolitikusok zömével ellentétben nem az előre megírt mondatait tolja, hanem, mivel felkészült és átlátja az összefüggéseket, spontán reagál a másik fél felvetéseire. Rutinos, rugalmas tárgyaló.” Bajnai előrevetítette továbbá: az új amerikai elnöktől a korrupcióra és a jogállamiság hiányára hivatkozva, az uniós szólamokhoz hasonló kritikákat kaphat majd az Orbán-kormány. Ami, tegyük hozzá, a magyar ellenzék választási esélyeit növelheti.

A Blikk egyébként szeptember végén cikkezett arról, hogy a Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székben az MSZP és az SZDSZ alkudozása nyomán 2009-ben követő expolitikus ismét visszatérne a politikába, mégpedig a Momentum színeiben.

Bajnai akkor a Facebookon cáfolta, hogy ez ilyen formában igaz lenne. Elismerte ugyanakkor, hogy 2014 óta egy nemzetközi cég egyik vezetőjeként, civilként aktívan támogatja azokat, „akik hitelesen küzdenek Magyarország polgári, európai jövőjéért, az országot 10 éve maga alá gyűrő maffiakormány leváltásáért”. Azt is hozzátette, ezért

segítette Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát, illetve az EP-választáson az ellenzéki jelölteket,

köztük Dobrev Klárát és a momentumosokat, Donáth Annát és Cseh Katalint. „A pártpolitikában nem tervezek részt venni, viszont az általam régóta sürgetett ellenzéki összefogás hiteles szereplőit, ha ezt igénylik, mindenkor támogatni fogom” – írta.

Fekete-Győr András Momentum-elnök előzőleg arról beszélt, hogy a 2022-es kampány előtt több embert is felkértek, akik leginkább a szakpolitikusaik felkészítésében fognak segíteni. Ám állította, nem arról van szó, hogy egy ellenzéki választási győzelem esetén Bajnai Gordon például állami posztot kapna cserébe. Megkerestük a Momentumot, pontosan milyen formában segíti a pártot jelenleg Bajnai, ha egyáltalán. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A volt kormányfő egyébként tavaly májusban az akkor még nem DK-s Kálmán Olgának nyilatkozott hosszabban, annak apropóján, hogy megjelent a Bajnai-kabinetről szóló, Frontsebészet című kötet. Az esetleges visszatéréséről akkor is azt mondta,

pártpolitikával nem akar már foglalkozni, de tanácsot szívesen ad a háttérben az Orbán-ellenes pártoknak.

Az újabb kormányfő-jelöltség eshetősége kapcsán azt magyarázta, szerinte nem gazdasági, hanem politikai természetű válságot kell majd mendzselnie a jelenlegi ellenzéknek, az pedig semmiképp sem az ő profilja. Ebből viszont akár az is következhet, hogy egy esetleges pénzügyi krízisre hivatkozva felmentést adhatna magának az eddigi nyilatkozatai alól, és mégis visszatérhetne akár kormányzati szerepbe is. Már ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben.

Ugyanakkor választáson Bajnai ezidáig lényegében nem mérette meg magát, hiszen 2009-ben egy paktum révén került a kormányfői székbe, 2014-ben pedig az MSZP, a DK, az Együtt-PM és a Liberálisok közös választási listáján kapott helyett, de a voksolás után már a parlamentbe se ült be.

Fotó: az ellenzéki összefogás 2014 áprilisában (MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanv2
2020. december 01. 21:19
ez a patkány már nagyon megérdemelné Milosevics sorsát
Toronyőr
2020. december 01. 10:18
Egy nemzet kíván a pokolba, te féreg!
formaegy
2020. december 01. 10:00
"Megkerestük a Momentumot, pontosan milyen formában segíti a pártot jelenleg Bajnai, ha egyáltalán. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük." Nem fognak igaz választ adni, mert Bajnai a min.eln. jelöltjük. Kb 2 hónapja? a berkeikben kibukott biztosan nem pletyka. Ilyen csak úgy nem kerül terítékre. Ugye nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Viszont most amikor bejelentették hivatalosan is, hogy Gyurcsány cefreszagú fenekébe bújnak, érdekes lesz a helyzet, mert 1000%, hogy Ceausescuné lesz a min.eln. jelölt, akkor is ha a többi párt fejre áll. Nem fognak, mert a vezííííííírük "ellapátolja" őket. ))))))))))) Nevetséges amikor erről az előválasztási baromságról pofáznak, hiszen minden esetben hazudtak, csaltak, mint láttuk Karácsonynál! Előre lepengette az mszp az eredményt. 1000%, hogy Ceausescuné lesz a befutó. Csak ugye, a titkos jelöltje a momentumnak (amikor úgy volt egyedül állítanak listát) Bajnai volt! Azért voltak olyan magabiztosak, mert Bajnai elfogadta.... Bajnai így megint pofára esett.))))))))))) Azért nem semmi, hogy másodjára is pofára ejtették.))))))))))))))))) Na ilyen előzmények, és jelen események után a momentum csak annyit fog mondani, hogy - segíti pártunkat - .)))))))))))))))) Egyet lehet boritékolni. Ha Ceausescunét nem fogják a lista élére betenni, akkor is ő lesz a min.eln.jelölt. Ugye itt a lista első hely semmire nem kötelez, így ezt fogják kihasználni. Szépen átb...k a szavazóikat, mint nem egyszer megtették már.))))))))))))) Bajnai pedig megint szív egyet.))))))))))
enes
2020. december 01. 08:11
"... Biden ... csúcspolitikusok zömével ellentétben nem az előre megírt mondatait tolja..." Hanem amit a sugó laptopról felolvas...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!