Setét Jenő: Olyanoknak én nem tudok megbocsátani, akik a fizikai megsemmisítésemre törekedtek

2020. október 22. 09:01

A roma polgárjogi aktivista Gulyás Mártonnal beszélgetett a baloldal Jobbikkal való összefogásáról, melynek kapcsán elmondta: nem tud megbocsátani az egykori radikális pártnak, „olyan meg nincs, hogy engem vágnak pofon, de te bocsátasz meg”.

2020. október 22. 09:01
null

Gulyás Márton vendége volt a Partizán című műsorban Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, aki életéről és a mozgalmáról is beszélt, de szóba került a baloldal összeborulása a Jobbikkal is.

„Ami az én problémám, hogy ez nem értékalapú” – mondta az összefogásról Setét. Szerint a Jobbik „középre húzódó szárnya ugyanolyan elkötelezett a romák iskolai kirekesztésében, mint a radikális szárny, ami kivált a Jobbikból”.

„Van itt néhány dolog, amitől nem tudok eltekinteni, és kérem, hogy aki ezt nézi vagy hallja, értse meg: olyan politikusnak én nem tudok megbocsátani, aki az én fizikai megsemmisítésemre törekedett. Ezek a szereplők több mint egy évtizeden keresztül harsogták azt, hogy én, a rokonaim genetikusan bűnözők vagyunk, élősködők vagyunk, koncentrációs táborokba kell minket zárni, lepatkányoztak. Én ezeket a nyilatkozatokat nem tudom elfelejteni” – jelentette ki az aktivista.

Szerinte a vezető jobbikos politikusok ha fizikailag nem is, de „pszchiológiailag bűnsegédek a 2008-2009-es rasszista gyilkosságokban”.

Gulyás közbevetési kísérletére gyorsan hozzátette: „olyan nincs, hogy engem vágnak pofon, de te bocsátasz meg. Hogy jön ahhoz bárki, aki nem élte át ezeket, hogy nélkülünk, helyettünk megbocsásson a szélsőjobb mai közszereplőinek”.

A teljes beszélgetés az alábbi videóban tekinthető meg. A fent idézett jelenet a felvétel elején található.

 

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinátor
2020. október 23. 22:29
Setét J. ...."nomen est omen"
Ewiike
2020. október 23. 16:54
Erre azt tudnam reagalni hogy ha azokat a csilliardokat amiket a cigany felzarkoztatasra meg a hulye onkormanyzataik fenntartasara koltottunk , valami ertelmes celra forditanank , akkor mar Magyarorszag tejjel-mezzel folyo Kanaan lenne. Arrol nem beszelve hogy amit csak lehet lerombolnak.
Csigorin
2020. október 22. 19:55
hamarosan kiderul hogy Setet rasszista es naci, Biro pedig halado demokrata
Welszibard
2020. október 22. 15:29
Nem ájulok el Gulyás Márton objektivitásától: A videó tele van durva vágásokkal, főleg olyankor, amikor Setét Jenő a mai ellenzék tagjaira mondana nem éppen hízelgő dolgokat. Gulyás nyilván cigány vezetőt keres az általa vezénylendő kormányváltáshoz. Azért Setétben egy kicsit az emberére talált, ha ennyire megvágta a 2 és fél órás beszélgetést. Azt megértem, hogy Setét úr nem bízik a különböző pártokban, mert valóban mindegyik aprópénzzel akarta megvenni az elmúlt 30 évben a cigány értelmiséget, miközben lent meg maradt változatlanul a nyomor, se munka, se felzárkózás. Azt nem kívánom, hogy Setét úr "Stockholm szindrómás" legyen a cigányságot kritizálókkal szemben, de végre a cigány értelmiségnek és pártoknak is fel kellene vállalni a közös küzdelmet az alsó cigányságon belüli negatív magatartásokkal szemben. Mert ha mi tesszük, az ugye aljas rasszizmus. Ajánlom Setét úrnak a mi magyar példánkat: Ady Endre költőnél senki nem bírálta és ostorozta keményebben a magyarság saját bűneit. Mégsem haltunk bele, sőt tanultunk belőle. Tegyék ezt meg ők is, így talán közelebb jutunk a közös felemelkedéshez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!