Nácizva, horthyzva ment neki Orbánnak az orosz külügyi szóvivő

2020. október 30. 14:32

Magyarország „náci csatlósságáról” és a „békét és szabadságot elhozó” Vörös Hadseregről fejtette ki nézeteit Marija Zaharova, miután Orbán a Szabadság téri szovjet megszállási emlékműről beszélt.

2020. október 30. 14:32
null

Marija Zaharova Orbán minapi Szabadság téri beszédére reagálva az orosz Külügyminisztérium hivatalos Facebook-oldalán a nácik egykori csatlósának nevezte Magyarországot, és emlékeztetni kívánt arra, hogy a Szovjetunió „megmentette Európa népeit a »barna pestistől«, békét és szabadságot hozva el nekik”.

Az orosz Külügy Facebook-oldalán a következő szöveg jelent meg:

„Október 27-én a magyar miniszterelnök a budapesti Szabadság téren »a szovjet megszállás emlékművének« nevezte azt az emlékművet, amely a magyar főváros fasiszta megszállóktól való felszabadítása során elesett 80 ezer vöröskatonának állítottak fel.

Az ilyen állítások durván eltorzítják a 2. világháború történelmi igazságát és eseményeit, azokat, amiket a nürnbergi törvényszék releváns döntéseiben is rögzítettek. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese aktív szerepet vállalt Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni hitleri agresszióban, és 1941. június 27-én aktívan csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához, a megszállt területeken pedig tömeges bűncselekményeket követett el a békés civilek, valamint szovjet hadifoglyok ellen.

A Vörös Hadsereg megmentette Európa népeit a »barna pestistől«, békét és szabadságot hozva el nekik. Manapság egyes államok arra vágynak, hogy eltorzítsák ezt a tényt, és elhallgassák hazánk kulcsszerepét a fasizmus fölötti győzelemben, elmossák az egyes fővárosok történelmi felelősségeit a háborús időszak bűneiért, és tisztára mossák a náci csatlósok rezsimjeit.”

 

Orbán Viktor október 27-én avatta fel idősebb George Bush amerikai elnök szobrát a Szabadság téren.

Beszédében kifejtette„1849. október 6-án az itt álló kaszárnya udvarán végezték ki az első magyar miniszterelnököt. A magyarok első miniszterelnöke a megszállók kivégzőosztaga előtt fejezte be az életét. Ez világos üzenet minden utódja számára. A gyengébb felfogásúak kedvéért a tér egyik oldalán itt van a német, a másikon pedig a szovjet megszállás emlékműve. Ez is világos üzenet: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók vagy a szabadság mellé állsz.”

Összesen 606 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 23. 10:23
Minden nemzetnek vannak legendái. Az oroszok például megvannak győződve róla, hogy ők nyerték meg a II. világháborút.
zseboszkiraly
2020. november 02. 21:30
Oroszországban hála az értelmetlen nyugati szankcióknak egyre jobban megszépül a kommunista múlt, mert akkor a nyugat mert úgy packázni velük, sőt keresték a SZU kegyét (legalább is fősodor nyugati értelmiségi). Az orosz egy büszke nép, és nagyon érzékeny a sértésekre (mint egykoron a németek, csak nehogy ugyanúgy végződjön...) Mig 2002 -ben egy felmérés szerint az orosz lakosság majd 60%-a negatív kontextusban látta Sztálint , mára ez sajnálatosan megfordult. (Alig 30% véli politikai bűnözőnek Sztálint). Ugyanakkor kedves bal(h)libbant elvtársak: Akkor hogy is van (ennek a nyilatkozatnak a fényében) hogy Orbán Putyin pincsikutyája?
A E M
2020. november 01. 13:26
Történelemóra 101: Vajon az orosz külügyi szóvivő elfelejtette volna a Molotov-Ribbentrop egyességet, ami nem azért ment széjjel 1941-ben, mert Sztálinnak elege lett belőle? Az igaz, hogy a paktum megszületését és létét 1989-ig megpróbálták titokban tartani, úgyhogy orosz iskolákban valószínüleg csak ezután kezdték oktatni. De attól az még létezett. Nos, hogyha Hitler nem támadja meg a Szovjetúniót 1941. júniusában a Barbarossza hadjáratban, akkor Szovjetúnió minden valószínüséggel a németek oldalán marad. Sztálin annyira bízott Hitlerben, hogy az első figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyta, mert alig akarta elhinni, hogy Hitler megszegi az egyezségüket.
kovászos cipó
2020. november 01. 12:04
Reagált már a külügy? Nem kéne ennyiben hagyni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!