Mozimutyi Újpesten momentumos–DK-s módra?

2020. október 02. 16:50

A nyáron Déri Tibor polgármester és Bedő Kata alpolgármester kezdeményezésére ingyenes autósmoziban lehetett része az újpestieknek, de az árakkal valami nem stimmel az Újpesti tényfeltáró nevű közösségi oldal szerint.

2020. október 02. 16:50
null

A vetítéssel megbízott cég a fenti, autósmozis munkára jött létre – írta meg az Index. Az Újpesti tényfeltáró nevű Facebook-oldalon jelent meg egy bejegyzés, amely a tavaly ősszel felálló új városvezetéssel kapcsolatban hozott nyilvánosságra kínos információkat. Déri Tibor, a Momentum újpesti polgármestere és Bedő Kata DK-s alpolgármester még májusban a Facebookon jelentette be, hogy a nyáron autósmozit indítanak, ahol öt hétvégén át várják ingyenes vetítésekkel a kerületi lakosokat. A cégbírósági adatok szerint ugyanezen a napon, 2020. május 26-án jegyezték be a Wizarts Kreatív Kft.-t, amelyet Greilich Attila Pál és Mátyás Dávid alapított. Az ajánlattételre egy héttel később került sor, június 5-én pedig meg is állapodtak a frissen alakult céggel.  

Az alvállalkozó vetített végül, de valami nem stimmel

A vetítéseket azonban nem a Wizarts bonyolította le, hanem a Mozgó Mozi Kft.: a Facebookon közzé is tette ennek hírét, de még a hivatalos szerződéskötés előtt, az ajánlattétel napján. A Mozgó Mozi Kft. korábban közvetlenül is dolgozott az újpesti önkormányzat intézményeinek. Az Index által megismert adatok szerint a cég 2015. május 26-án két filmet vetített saját technikával az Ady Endre Művelődési Házban összesen nettó 120 000 Ft-ért (filmenként 60 000 Ft-ért), 2018-ban pedig az Újpesti Kulturális Központnak végzett hasonló szolgáltatást, ebben az esetben egy filmet vetített nettó 100 000 Ft-ért.

A Wizarts tíz kültéri vetítésére összesen nettó 6,2 millió Ft-ot, előadásonként 620 000 Ft-ot fizetett ki az önkormányzat. Az előadásokra öt héten át, egymást követő napokon, szombaton és vasárnap került sor, ami jelentősen csökkenthette a technika telepítési költségeit. Újpest a 6,2 milliós megbízási díj 80 százalékát már az első vetítés napján átutalta a megbízottnak.

Kitalálták, kiírták, megpályázták, megnyerték

Bedő Kata alpolgármester az Indexnek elmondta, hónapok óta ment már az ötletelés arról, hogy a járványügyi intézkedések ellenére milyen kulturális programokat tudnak kínálni a kerületi lakosok számára, így jött az ötlet egy általa „kreatív csapatnak” nevezett társaságtól, hogy az önkormányzat autósmozit szervezhetne. A társaság nem dolgozott szerződéses jogviszonyban az önkormányzat mellett, de a kerület vezetése úgy gondolta, az ötletgazdák számára lehetőséget biztosít, hogy megpályázzák a saját ötletük megvalósítását. A társaság annak érdekében, hogy pályázhasson, céget alapított.

Bedő leszögezte: már az indikatív ajánlattételek során kiderült, valószínűleg ők fogják adni a legelőnyösebb ajánlatot. Rajtuk kívül két másik piaci szereplőtől is kértek be hasonló ajánlatot. Az Index rákérdezett, hogy mi az oka annak, hogy ezek között nem szerepel a Mozgó Mozi Kft., amely korábban ellátott már hasonló tevékenységet.

Az almát a körtével nem lehet összehasonlítani” – hangzott a válasz. A DK-s alpolgármester elmondta, a cégektől nemcsak a vetítést várták el, hanem a PR-tevékenységek megszervezését, a helyszín őrzését, biztosítását, mobil WC és vetítővászon bérlését. Ilyeneket Bedő állítása szerint a Mozgó Mozi Kft. korábban nem látott el, ez az oka annak is, hogy a korábbi megbízásokhoz képest drágábbra jött ki egy vetítés. Olyan többletköltségek merültek fel, amelyekre szerinte korábban nem volt szükség. Az Index kérdésére, hogy nem tartja-e szerencsétlennek, hogy már az ajánlattétel napján az alvállalkozó tényként közölte, ő biztosítja a vetítéshez szükséges technikát, úgy reagált: „Erre valóban nem tudok mit mondani.”

Kép forrása: Bedő Kata Facebook-oldala

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. október 04. 17:12
Nem értem, miért nem számolták ki, hogy ez a 6,2 millió Ft hány ingyenes nézőre oszlott el... Ha 100 körül, akkor fejenként "csak" 62.000 adóforintba került ez az "ingyenes" mulatság... Persze a haveri zsebek megtömése volt a cél, és az sikerült...
Balogh Norbert
2020. október 03. 21:23
Akkor most lehet gúnyolódni a szőröstalpú Negru-győr Banditán is.
zakar zoltán béla
2020. október 02. 19:05
Szegíny legínyek a sznobBÉRiából one sow janchó...
Dobrevne
2020. október 02. 17:36
Lopni, megyünk lopni, déri tibi meg a bedő kati Lopni, megyünk lopni és senki nem szól ránk Dopeman után szabadon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!