Katonák nem leszünk

2020. október 07. 13:46

A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné.

2020. október 07. 13:46
Magyar Orvosi Kamara

„A Magyar Orvosi Kamara Elnökségének állásfoglalása az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről.

A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert. A béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre: egyetértünk. A hálapénz eltörlése, a tiszta viszonyok megteremtése szakpolitikai és társadalmi fordulatot jelent. Az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása viszont súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait. A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad.

Nagy a veszély, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani. Megnyugtató együttműködés és lépések nélkül csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága. A törvény végleges szövegének elemzését és javaslataink kidolgozását követően kérni fogjuk a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását. Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető.

Magyar Orvosi Kamara”

(MTI-OS)

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. október 08. 15:45
A Kamara az orvostársadalom alatt vágja fát, mert nem érti Kincses Úr, hogy a magyar társadalomnak elege van az olyan orvosokból, akiknek csak a Pénz számít... Mondja ezt olyas valaki, aki az MTA köztestületi tagja, s akinek saját családjában számosan vannak és voltak orvosok...akik tisztességes orvosok... Akinek az apósa falusi orvosként - 4 gyerekes családban - azt mondogatta: "Vannak akik jól élnek, én jól alszom" - mert az orvoslást nem pénzkereseti forrásnak, hanem HIVATÁSNAK tekintette... Szerencsére az orvosok többsége ILYEN...
kohazi
2020. október 08. 15:35
A katonák nem leszünk,orvosok legyenek minden körülmények között ez, a lényeg égen, földön levegőben, a bányában is.
Vakfolt
2020. október 08. 07:22
Nyilvánvalóan azt a gyakorlatot, hogy az orvos az állami intézmény és a magánpraxisa között játszik a betegekkel, azt meg kell szüntetni. De ezt jobban pontosítani kellene, mert így beleesik az az orvos is, aki mondjuk egy multinál vállalt ellátást az állami intézményben dolgozás mellett.
jánosbácsi
2020. október 07. 22:34
Hittek Orbán Viktornak , rosszul tették. Orbán Viktor mindenkit átver egy szavát sem szabad komolyan venni. Most évekig azt fogja hangoztatni, hogy 120 százalékkal emelte meg az orvosok fizetését amiből egy szó sem igaz, hiszen nagyon sokan kimaradnak a béremelésből. Például a körzeti orvosok és mindenki más aki vállalkozóként dolgozik. A Filmművészeti Egyetem hallgatói nem véletlenül nem hisznek a kormánynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!