Jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés

2020. október 11. 07:16

Tállai András államtitkár szerint a „pálinka-szabadságharc” magyar győzelemmel zárult.

2020. október 11. 07:16
null

A „pálinka-szabadságharc” több mint tízéves küzdelme magyar győzelemmel zárult, az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást, így már jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. A kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől mind az otthoni magánfőzés, mind a bérfőzés újra adómentes lehet – mondta az államtitkár. A pálinkakészítés szabadsága régi múltra tekint vissza, a kormány emiatt küzdött az adómentességért, annak ellenére, hogy 2016-ban a párlatadójegy bevezetésével a lehető legenyhébb szabályokat harcolta ki – fogalmazott.    

Az adóhivatal adatai arról árulkodnak, hogy még a jelenlegi szabályok mellett is, amikor 700 forintot kell fizetni egy liter párlat után, van igény a házi pálinkára. Jelenleg mintegy 27 ezer főzőberendezés van a magyar háztartásokban, és 2020. január 1-je és október 8-a között 69 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők – ismertette Tállai András. Nyáron került pont a pálinka-szabadságharc végére, amikor az unió döntéshozó szervezete módosította az alkoholok ügyével foglalkozó irányelvet, amely szerint a tagállamok adómentessé tehetik – évente maximum 50 liter gyümölcsszeszig – a párlatfőzést – emlékeztetett az államtitkár. A kormány úgy döntött, hogy a kedvező szabályokat már 2021. január 1-jétől alkalmazza, vagyis jövőre már nem lesz szükség párlatadójegyre, illetve az ehhez kapcsolódó közteher megfizetésére se – jegyezte meg Tállai András.    

Évszázadok hagyományok

A jövő évtől minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják – ismertette az új szabályokat Tállai András. A desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnál, de a főzést megelőzően bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki, ez igazolja a párlat eredetét és ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is.

Az otthoni főzés szabályai betartását változatlanul az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd - tette hozzá. A lehullott gyümölcsök felhasználásának évszázados szokása is továbbélhet azzal, hogy újra adómentes lehet a bérfőzés Magyarországon a korábbi kedvezményes mennyiségig – húzta alá Tállai András. 2020. október 8-ig – a koronavírus-járvány ellenére – jelentős, 947 ezer hektoliterfok volt a bérfőzött pálinka mennyisége. Ez csaknem 1 millió 900 ezer liter 50 százalékos párlatnak felel meg – magyarázta az államtitkár.

Már csak meg kell szavazni

A Pénzügyminisztérium várhatóan a jövő héten nyújtja be a Parlamentnek az adó-adminisztrációt csökkentő javaslatait, ezek egyik fontos eleme az adómentes pálinkafőzés, hiszen az új szabályok nemcsak anyagi megtakarítást, hanem jelentős egyszerűsítést is hoznak jövőre – mondta az államtitkár. Emlékeztetett: jelenleg a magánfőzőnek a párlat előállítása előtt párlatadójegyet kell igényelnie az adóhivataltól. Egy párlatadójeggyel egy liter pálinkát lehet otthon főzni. Minden évben az első igényléskor legalább háromezer ötszáz forintot kell befizetni, azaz legalább öt adójegyet kell venni. A bérfőzés jelenleg adóköteles, literenként nagyjából 800 forint bérfőzési szeszadót kell lerónia annak, aki lehullott gyümölcsét pálinkaként kívánja hasznosítani. „Ha az Országgyűlés megszavazza az adómentességet, akkor jövőre Magyarországon újra minden gyümölcstermesztőt megillet a pálinkafőzés szabadsága” – fogalmazott Tállai András.

(MTI)

Fotó: Pálinkák a Pálinka Nemzeti Tanács országos pálinkaversenyén a miskolci városházán 2020. szeptember 28-án. A versenyre több mint 400 féle pálinkát neveztek a főzdék, a bírálatot szeptember 28-30. között tartják, ahol 32 pálinkaszakértő kóstolja és értékeli a nevezett tételeket. MTI/Vajda János

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. október 12. 00:12
"Az adóhivatal adatai arról árulkodnak, hogy még a jelenlegi szabályok mellett is, amikor 700 forintot kell fizetni egy liter párlat után, van igény a házi pálinkára." Mert az igény nem a szabályoktól keletkezik, hanem az alkohol iránti késztetéstől, aminek úgysem tudnak semmiképpen sem ellenállni az alkoholisták, akikből jó sok van. Őket nem a szabályok érdekelik, hanem az, hogy legyen valami alkoholtartalmú, amit leönthetnek a torkukon.
mo ching
2020. október 11. 23:17
"aki lehullott gyümölcsét pálinkaként kívánja hasznosítani" A lehullottat? Akkor megnyugodtam, mert én még csak kézzel szedett gyümölcsből csináltam cefrét. Arra akkor nem is kellett idáig sem, és eztán sem, ezek szerint.
Bell & Sebastian
2020. október 11. 19:47
A pálinkafőzés tudomány, sokan sokfélét pofáznak róla, de igazán jót én még csak amatőröktől ittam. Jártam már úgy, hogy szakboltban fizettem jó sokat egy ígéretes ízért, aztán kiderült, hogy átcímkézett osztrák snapsz, ami hidegeljárással készül, köze nincs a magyar pálinkához. Ha valaki arra kíváncsi, mi a csúcs tömény, szerintem egy karibi prémium rum. Ha valakit érdekel, belinkelem.
realista
2020. október 11. 13:20
Tavaly Ausztriában a Hoferban vettem egy liter vegyes-gyümölcs pálinkát 8 euróért. Itthon ennyiért fél litert sem igen kapni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!