Varga Judit: A migráció továbbra sem alternatíva Európa számára

2020. szeptember 25. 19:40

Egyetértettek az osztrák alkotmányügyi miniszterrel.

2020. szeptember 25. 19:40

A kötelező kvóta szerinti elosztás a magyar kormány számára „mindig vörös vonal volt”, és ebben Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese – mondta Varga Judit, az uniós ügyekért is felelős igazságügyi tárca vezetője az MTI-nek pénteken az Európai Bizottság két napja bemutatott migrációs és menekültügyi paktumáról, miután hivatalában fogadta Karoline Edtstadler osztrák EU és alkotmányügyi szövetségi minisztert.

Új migrációs javaslat

Hozzátette: baráti hangulatú megbeszélésük témája leginkább az új migrációs javaslat, a két ország együttműködése a koronavírus-járvány idején, valamint Európa jövője volt. A szeptember 23-án bemutatott migrációs és menekültügyi paktummal kapcsolatban Varga Judit kijelentette: a kötelező kvóta szerinti elosztás a magyar kormány számára mindig vörös vonal volt, és ebben Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese. Varga Judit azt mondta: Magyarország álláspontja a migrációval kapcsolatban 2015 óta ismert, de ennek soha nem volt része a kritika azokkal szemben, akik a migránsok befogadása mellett kardoskodnak.

„Szuverén állam vagyunk”

Elvárjuk, hiszen szuverén állam vagyunk, hogy nekünk se mondhassák meg, kivel szeretnénk együtt élni a saját országunkban” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: a szolidaritásnak különböző formái vannak, azonban az ennek alapján született új, úgynevezett kiutasítási szponzoráció kivitelezésével kapcsolatban komoly kétségek merülnek fel. A két miniszter megbeszélésén szó esett a koronavírus-járvány elleni védekezésről. A két ország szomszédsága és polgárainak ingázása miatt folyamatos egyeztetés és kölcsönös adatfrissítés szükséges, amelyben számítanak egymás segítségére – közölte Varga Judit. Tájékoztatás szerint az osztrák miniszter köszönetet mondott neki „a kommunikációban és együttműködésben tanúsított gördülékenységért”.

„Európának szüksége van változásra”

A megbeszélésen az EU jövőjét, illetve az arról szóló kétéves, idén őszre tervezett uniós konferenciasorozatot is érintették a tárcavezetők. „Európának szüksége van változásra” – jelentette ki Varga Judit, amit, mint mondta osztrák kollégája is megerősített. Egyetértettek abban is, hogy „lehetséges beszélni a különbözőségeinkről”, éppen ezért közös érdek, hogy ez az állampolgárok bevonásával valósuljon meg. Megemlítette, hogy a témában a múlt héten már második alkalommal tartott közös konferenciát az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet Budapesten neves európai politikusok bevonásával.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ikloorvat
2020. szeptember 25. 23:00
Történelmibeszédetmondottafokozódikamigrációsnyomás.
néhai Ch.Pilot
2020. szeptember 25. 21:36
Téged Soros ma is soronként fizet. És mint 2022-ben ki fog derülni: hiába. :-D
zakar zoltán béla
2020. szeptember 25. 21:16
Simon András volt MarketING Nemvédő Bingó szakértő a Hazug Beszídben erőlködött Varga Judittal!
pemete jakab
2020. szeptember 25. 20:46
"Varga Judit: A migráció továbbra sem alternatíva Európa számára" Halljátok, magyar migránsok, kik Nyugat-Európában dolgoztok, nem vagytok alternatíva Európa számára. És ti, ukrán, szerb, román migránsok, kik Magyarországra jöttetek az állam jóváhagyásával, ti sem vagytok alternatíva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!