Pászkán Zsolt: Magyar szavazó magyar jelöltre szavazzon Romániában!

2020. szeptember 13. 10:28

Közelednek a román önkormányzati választások.

2020. szeptember 13. 10:28
null

Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő elemzett az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Azt mondta: ha lehet, a magyarok magyar jelöltre szavazzanak. Az elemző szerint Bukarestben talán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) beáll Nicusor Dan főpolgármester-jelölt mögé, de az együttműködést beárnyékolja, hogy a PNL az utóbbi hetekben szerinte több volt szociáldemokrata polgármestert „vásárolt meg magának”. Ezt a párton belül is többen bírálták – tette hozzá.

A szociáldemokrata párt (PSD) azért küzd, hogy ne sodródjon teljesen a kis pártok közé, utóbbiaknak pedig – mint a Victor Ponta-féle Pro Romania (PRO), a Traian Basescu vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) vagy a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális ALDE – a politikai túlélés a cél – vélekedett. Pászkán Zsolt kiemelte: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazatmaximálásért küzd, a helyhatósági választásokon magyar és nem magyar ellenjelöltekkel is meg kell küzdeniük. Marosvásárhelyen, valamint több billegő körzetben azért van magyar összefogás, és megjelent a Szabad Emberek Pártja (POL), egy, a magyarokkal együttműködő román regionális párt, amely Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is magyar polgármesterjelöltet támogat – mondta. Hozzátette: az USR a nagyvárosok progresszív magyar értelmisége körében akarna szavazatokat szerezni.

(MTI)

Fotó: Partiumi, székely, európai uniós, magyar és román zászlók Tőkés László európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) irodájának homlokzatán a partiumi Nagyváradon 2016. június 8-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2020. szeptember 13. 21:52
A kisérő fotón a román zászló a középen egy a kivágott régi kommunista címert jelképező lyukkal. Nos a címer kivágás magyar specialitás a lukas zászló pedig "hungarikum"- 1956-ban ezt tették a magyar forradalmárok. Persze lehet,hogy ősi dáko-román hagyomány.
yanoo
2020. szeptember 13. 10:41
Momentum:- Magyar szavazó románra szavazzon Erdélyben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!