A kuratórium mondjon le! – sajtótájékoztatót tartottak az SZFE-t elfoglaló diákok

2020. szeptember 01. 16:38

A tüntetők addig nem tágítanak, amíg nem teljesítik a követeléseiket. Mutatjuk, melyek azok!

2020. szeptember 01. 16:38
null

Hétfő éjjel a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tüntető hallgatók elbarikádozták az intézmény bejáratát. Kedd délután kilátogattunk a helyszínre, hogy megnézzük, milyen helyzet uralkodik a Vas utcában. 

A barikádozók piros szalaggal kötötték körbe a bejárat előtt található oszlopokat. Az intézmény elé kihelyezett tábla tanúsága szerint az épületbe „csak a 155 éves egyetem polgárai léphetnek be”. Amíg ott voltunk, a szalag alatt étel, ital és WC papír csomagok érkeztek a magukat az épületbe befészkelő tüntetőkhöz. 

A demonstrálók délután háromra ígértek sajtótájékoztatót, ezt némi csúszással kezdték. Körülbelül húsz-harminc diák vonult ki az épület elé, mindannyian sárga maszkban. Ott egyikük, L. Nagy Attila felolvasta a tiltakozók követeléseit. A mögötte álló diákok minden egyes pontot hatalmas üdvrivalgással fogadtak. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata a közleményt a Facebookon is közzétette, ezt kívánságuknak megfelelően alább változtatás nélkül közöljük.

„Az alább olvasható szöveg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak hivatalos nyilatkozata, minden más megszólalás egyéni véleménynyilvánításnak számít. A nyilatkozat kizárólag teljes terjedelmében, változtatás nélkül közölhető.
Ettől a naptól kezdve rendszeresen fogunk a maihoz hasonló sajtótájékoztatókat tartani.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett velünk a tegnapi demonstráción, amit az érkező vihar félbeszakított, de később az egyetemen folytatódtak a beszédek és az örömzene. Felemelő volt együtt lenni.

Az egyetemet éjfélkor egy közös visszaszámlálás után elfoglaltuk, és ezzel megkezdtük a közös gondolkodást arról, hogy milyen képzésben szeretnénk részt venni, illetve az intézmény jövőjéről. Ezzel kapcsolatban a következőkre
jutottunk:

- Garantált autonómiát az Egyetemnek! -
Elutasítjuk az Egyetem modellváltásáról szóló törvényt, annak jelenlegi formájában.
Elutasítjuk a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is.
Elutasítjuk a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat.

Követeljük a Szenátus jogköreinek a visszaállítását.
Követeljük a lemondott Szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását.

Követeljük, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz.
Követeljük, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából.
Követeljük, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe.
---
Nyomatékosan kijelentjük, hogy a pártpolitikától a továbbiakban is elhatárolódunk, és kérjük annak képviselőit, hogy tiszteljék meg ügyünket azzal, hogy távol maradnak tőle.
Az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be. Kérjük azok türelmét, akik támogatói szándékkal lennének velünk.”

Kérdéseinkre sem a szervezők, sem a szimpatizánsok nem kívántak válaszolni.

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 417 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2020. szeptember 03. 09:05
Nem kötelező látogatni ezt az intézményt de az már felháborító hogy néhány buzi identitású szarházi vegzálja a többséget és mi csak nézünk mind Rozi a moziba hogy ez így megtörténhet!!!!!!!!!!!!!!!
Andilla
2020. szeptember 02. 11:34
A videót hol találom?
Box Hill
2020. szeptember 02. 10:29
Ezek mit akarnak ott tanulni? Máris kész bohócok.
2020. szeptember 02. 08:47
HÉ KORMÁNY !! Kordont az intézmény köré !! Se ki, SE BE !! Két hét KARANTÉN !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!