A Károli Gáspár Református Egyetem egyes diákjai is kiállnak az SZFE mellett

2020. szeptember 15. 07:57

Mind világi, mind keresztény értékek alapján elutasítjuk az SZFE-vel történteket – írják a diákok szolidaritási nyilatkozatukban.

2020. szeptember 15. 07:57
null

Alulírottak, a Károli Gáspár Református Egyetem egykori és jelenlegi polgárai támogatjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit és oktatóit” – így kezdődik a Színház Online által is közzé tett szolidaritási nyilatkozat, melyet már több százan aláírtak. „Amikor a Magyarországi Református Egyház zsinata megalapította egyetemünket, Alapító Okiratába foglalta, hogy elkötelezett az erkölcsi és szellemi értékeket öntudatosan vállaló ifjúság nevelése mellett. Ezért is fontos most felszólalnunk, hiszen az egyetemi autonómia védelme olyan erkölcsi feladat, mely keresztény-keresztyén és világi értékeket magunkénak vallókként is közös ügyünk. Aki egy ilyen konfliktusban nem foglal állást, az az erőszaktevők mellett teszi le a garast” – írják.

Világi értékek szerint azt mondhatjuk, hogy az egyetemi autonómia a felsőfokú oktatási intézmények működésének alapeszméje. Korlátként jelenik meg az oktatást irányítók számára, megszabja az intézmények szakmai életébe való beavatkozás terjedelmét. Az egyetemi autonómia védőernyő. Az intézmények behatástól való mentességüket hivatott biztosítani, melyből a tanítás és a tanulás szabadsága, az önkormányzatiság szárba tud szökkenni” – szögezik le. „A keresztény értékek szerint pedig azt mondhatjuk, hogy “szabadnak és önrendelkezőnek teremtette Isten az embert” – emelik ki.

Végül így zárják soraikat: „Tehát mind világi, mind keresztény értékek alapján elutasítjuk az SZFE-vel történteket. A jelenleg zajló folyamatok nem segítik a keresztény értékrend vagy az egyház ún. kiengesztelődését a modern szabadságigénnyel. Tekintélyuralom és erőből átvitt átalakítás helyett valódi párbeszédre volna szükség az érintettekkel.

A nyilatkozat az egyetem egyes jelenlegi és egykori diákjainak az állásfoglalását tükrözi, nem az egész egyetemét.

(Színház Online, Mandiner)

Fotó: A budapesti Károli Gáspár Református Egyetem új oktatási épülete 2014. október 7-én, az ünnepélyes átadás napján. MTI Fotó: Soós Lajos

 

 

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. szeptember 15. 23:36
Mit várhatunk? Most olvasom, hogy a katolikus német ifjúságot is benyelte a genderideologia, a le akarja cserélni a régi jó (hím)nemes istenüket (der Gott), és minden képzetet, ami hozzá kapcsolódik, (atyaisten, uram, stb) egy nemnélkülire. Allah ezért szétrúgná a seggüket!
kaltran
2020. szeptember 15. 18:59
kik tanították, vagy kik tanítják ezeket a gyerekeket? mert nem cicamicától tanulták a sok hülyeséget a futrinka utcában az biztos....
rókabácsi
2020. szeptember 15. 16:13
ezek sem oda valók! jobban meg kéne nézni! kit hova vesznek fől!
Mich
2020. szeptember 15. 15:07
Ez megint egy puccs, amit egy kisebbség (a "bolsevikok") hajtottak végre az összes múltbeli, jelenkori (és jövőbeni) tanár és diák nevében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!