Balatoni Szövetség: A strandokról helyben kell dönteni!

2020. augusztus 05. 22:49

A szövetség állásfoglalásában elhatárolódott az MSZP országos népszavazási kezdeményezésétől, amely mások mellett a balatoni strandok ingyenessé tételéről szól.

2020. augusztus 05. 22:49

A Balatoni Szövetség azt szorgalmazza, hogy a tó strandjairól a Balaton-parti önkormányzatok dönthessenek, megítélésük szerint az ügyben nincs szükség országos népszavazásra. A Balatoni Szövetség elnöksége és tóparti települések polgármesterei kedden Balatonfüreden tartott egyeztetésükön erről állásfoglalást fogadtak el, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

A tanácskozáson, amelyre az összes Balaton-parti város polgármesterét meghívták, Alsóörs, Badacsonytomaj Balatonakali, Balatonfenyves, Balatonfüred, Fonyód, Kenese, Siófok és a Somogy Megyei Önkormányzat képviseltette magát, Keszthely és Gyenesdiás írásban küldte el álláspontját.

A Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke által jegyzett állásfoglalásban azt írták: a Balaton-parti önkormányzatok „jó gazdái a strandjaiknak”, amelyet – tették hozzá – bizonyít, hogy évről-évre fejlesztések sora valósul meg önerőből és központi forrásból, növelve a szolgáltatások minőségét.

Felhívták a figyelmet arra, hogy „a magas színvonalat csak úgy tudják a települések fenntartani”, ha megfelelő bevételekhez jutnak a strandok, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások révén.

Hangsúlyozták, elvárják, hogy hagyják meg a döntés lehetőségét az egész évben ott élőknek, illetve az őket képviselő önkormányzati testületeknek a strandok fizetőssé, vagy ingyenessé tételéről. „Helyi ügyben a döntés továbbra is helyben történhessen, ne országos népszavazáson!” – olvasható az állásfoglalásban.

Azt hangsúlyozták, hogy „a tulajdonos parti önkormányzatoknak nem áll sem jogában, sem szándékában a strandok területének értékesítése”, azok státuszát – mint írták – „szigorú szabályok korlátozzák, nagyon helyesen”.

– hangoztatták.

Az MSZP július végén népszavazást kezdeményezett három kérdésben: a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandok ingyenességéről, az ilyen strandok területén történő építési és változtatási, illetve elidegenítési tilalomról. A Nemzeti Választási Bizottság a benyújtástól számított 30 napon belül dönt a kérdések hitelesítéséről.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke a népszavazási kezdeményezést kedden sajtótájékoztatón azzal indokolta, hogy mára a Balaton minden ötödik kilométerére „egy fideszes mágnás” beruházása jut, a tihanyi hegyet lassan eldózerolják a jobb kilátásért, a szabadstrandok fizetőssé váltak, több mint 60 milliárd forintot kaptak az „újburzsujok” szállodaépítésre a járvány időszakában, Keszthelyt pedig „bevette a Fidesz”, az lett a balatoni főhadiszállása.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2020. augusztus 06. 12:03
Gondolom, azért van ez a Balatoni Szövetség, mert a Balaton az EGY tó, és jó, ha a partján fekvő, egymástól független önkormányzatok koordinálnak bizonyos kérdésekben. Bár ez így túl ésszerű és egyszerű, amint látom.
tango47
2020. augusztus 06. 11:35
Ez emeszpés népszokás lehet, hogy egy nyilatkozat előtt nem veszik a fáradtságot, hogy tájékozódjanak. Emlékszem, amikor a Gázgyár felújításának befejezését sürgették a már fél éve befejezett beruházással a háttérben.
pollip
2020. augusztus 06. 07:10
Kíváncsian várom, hogy az ellenzéki médiák megjelentetik-e ezt a közleményt? Eddig nem találtam.
Világlátó
2020. augusztus 06. 06:56
Minden évben megyek a Balatonhoz. Nagyon sok lóvét nyomtak a strandokba az utóbbi pár évben. Ezt élvezhetik a komcsi vagy a fideszes szavazók is. A strandokra kaptak pénzt az önkormányzatok, arról meg helyben döntenek, hogy fizetős, vagy szabadstrand lesz. Idióta ez az MSZP-s próbálkozás, de az ellenzéktől nem várhatunk sokkal több értelmet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik