XXI. Század Intézet: Orbán Viktor több kérdésben is meghátrálásra késztette Merkelt

2020. július 16. 11:57

Orbán Viktor politikai stabilitást jelent Közép-Európa számára, ami a németeknek gazdasági és politikai szempontból egyaránt rendkívül fontos – hangzott el a XXI. Század Intézet Mozgásban című online műsorában.

2020. július 16. 11:57
null

A magyar-német gazdasági kapcsolatok elképesztően erősek, ráadásul az elmúlt időszakban a politikai helyzet is enyhült a két ország között, hiszen Angela Merkel belátta, Orbán Viktor politikai stabilitást jelent Közép-Európa számára, ami a németeknek gazdasági és politikai szempontból egyaránt rendkívül fontos – hangzott el a XXI. Század Intézet Mozgásban című online műsorában.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a műsorban egyebek mellett arról beszélt, a német soros elnökségnek nagyon sok fajsúlyos kihívással kell megküzdenie, a bevándorlás kapcsán az elosztási mechanizmust leszámítva már lényegében a korábbi magyar javaslatokat látjuk visszaköszönni, hiszen látják már ők is, hogy a 2015-ös német álláspont „totális kudarc”. Galló Béla, politológus, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa szerint a magyar kormány nagyon okos álláspontot képvisel az uniós hitelfelvétel kapcsán, sikeresen képviseli a magyar érdekeket.

A műsor házigazdája, Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője pedig kiemelte, a soros elnökség alatt a németeknek kompromisszumra kell törekedniük, ugyanakkor várhatóan a saját érdekeiket akarják majd érvényesíteni minden kérdésben.

(Nyitókép: XXI. Század Intézet)

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2020. július 23. 20:37
Németországgal régi, erős, történelmi gyökerű kapcsolatunk van. Nem véletlen, hogy két nagy német tulajdonú autógyártó konszernek van sikeresen működő gyára hazánkban, a harmadik (BMW) telepítése pedig folyamatban van. Győr és Kecskemét sokat profitál a német cégek ittlétéből, egyebek mellett az általuk létrehozott, világszínvonalú német munkakultúrát tanító szakiskolákból. A Robert Bosch Kőbányán óriási építkezésekkel bővíti meglévő létesítményeit. A cég gyakorlatilag ide települt. Az sem véletlen, hogy német harckocsikat vásárolunk, vagy a NATO akciókban a kis létszámú magyar kontingensek többnyire a nagyobb német egységek keretében működnek. Az, hogy előfordulnak átmeneti zavarok, ellentétek, például az EU parlament néppárti frakciójában, vagy, hogy - mindkét fél hibájából- átmenetileg megromlott a kiváló magyar-bajor kapcsolat, nem tragédia. Ezek megoldható problémák. Tévednek, akik azt hiszik, hogy Merkel halálos ellenségünk. Miért is lenne az?
BőröndÖdön
2020. július 17. 07:28
Angela azóta is vigasztalhatatlan....együgyű pártpropaganda a birkáknak...:)
Mr Diener Mann
2020. július 17. 00:59
Nem okos álláspontot képvisel Orbán, hanem árulkodót, arról hogy mit is nem tud betartani.
Aerion
2020. július 16. 14:38
Nyilasbolsevik olvtársunk most éppen nincs itt, vagy a sebeit nyalogatja, de majd ha magához tért, emlékeztetem a magyar alaptörvény hetedik módosítása körüli eseményekre. 2016-ban a betelepítési kvóta kapcsán tartott népszavazás alkalmával közel 3,4 MILLIÓ magyar választó támogatta a kormányzat azon javaslatát, mely szerint a kötelező betelepítési kvótát el kell utasítani. Ez volt egyébként a Jobbik álláspontja is, amit akkor úton-útfélen mindenhol bizonygattak. A fidesz frakció, hivatkozva a 3,4 millió választópolgár egybehangzó akaratára benyújtotta az alaptörvény hetedik módosítását, amelyben tiltja a betelepítési kvóta elfogadását. A jobbik frakció azonban, amikor szavazásra került sor, mint minden gerinces nyilasbolsevik, kihátrált a módosítás támogatása mögül, hogy egy kicsit hellernyanya redvás picsájába bújjon, melegedni. Az alkotmánymódosítás 131 igen, 3 nem ellenében - ELBUKOTT. Értitek. Pedig a szargentini alapján nemhogy a kétharmad, a 95 %-os többség is bőven meglett volna. A jelen lévő képviselők, ugye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!