Orbán Viktor: Szükség lesz korlátozásokra

2020. július 10. 08:34

A vírus miatti korlátozásokról, az uniós költségvetésről és a Kaleta-ügyről is beszélt a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

2020. július 10. 08:34
null

Orbán Viktor az operatív törzs tegnapi üléséről azt mondta, hogy szükség lesz korlátozásokra, de nem tudni mifélére. Az első hullámot levertük, a gazdaságra fókuszálunk, de amíg nincs vakcina, addig „nem tudjuk eltenni láb alól az ellenséget” ami most a vírust jelenti. 

A szomszédos országokról szólva emlékeztetett, hogy Horvátországban és Szlovéniában megugrott a fertőzések száma. A legnagyobb veszély a behurcolás, mivel az emberek jönnek-mennek. Az újabb fertőzések esetén megtalálható valami külföldhöz kapcsolódó mozzanat.

Ma délig kapott időt az operatív törzs, hogy tervet kovácsoljon a behurcolás leküzdésére. Ma vagy holnap döntéseket tudunk hozni – mondta a kormányfő. Nyár van, az emberek nyaralni szeretnének, amivel nincs baj, de a jelszó legyen az, hogy

Feltételekkel támogatjuk az uniós hitelfelvételt 

A jövő héten esedékes EU-csúcsról Orbán Viktor elmondta: más most a helyzet, mint korábban és fennáll annak a veszélye, hogy szeptemberre „térdre eshet” néhány nálunk gazdagabb, de gazdaságilag érzékenyebb ország.

Ezért a mostani uniós költségvetés mellé odabiggyesztenek egy csomagot, egy 750 milliárd eurós csomagot gazdaság újraindítása miatt. Viszont ez a pénz nincs, nincs az Unióban, nincs a tagállamokban. „Ezért úgy döntöttek a nagyok, hogy hitelt vegyünk föl.” Vegyük fel és osszuk szét egymás között. A magyar ember már ismeri az adósrabszolgaság fogalmát, a kommunizmus öröksége ez is, tehát az emberek fejében megszólal a vészcsengő.

– jelentette ki a miniszterelnök, majd hozzátette: 27 ország van az EU-ban, köztük a nagyok, a németek és a franciák, akik már megegyeztek. Megvétózhatnánk ugyan a tervet, de 26 ország állna velünk szemben és a magyar nemzeti érdek nem az, hogy magunk ellen fordítsuk őket.

A kormányfő ezért feltételekkel fogja támogatni a javaslatot. Ezek között szerepel a rugalmas pénzelosztás, és az, hogy ne keverjék bele a politikát. Ez szokássá vált az európai világban, a „nagyszájú balliberális hőbörgés” nagyon jellemző. Ezt gazdasági kérdésekhez nem szabad hozzákötni a kormányfő szerint.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: A jogállamisági problémák tekintetében a németek helyében „inkább csendben lennék”, hiszen nálunk például nem lehet alkotmánybírósági tag az, aki párttag is, míg a németeknél igen. A kormányfő felhozta továbbá, hogy Hollandiában állítólag rendszerszintű rasszizmus van, Berlusconi ítélete előtt pedig összebeszéltek a baloldali pártvezetők a bírákkal.

– tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Magyarországnak barátokra van szüksége

Az Európa Cenzúrátlanul című konferenciáról a miniszterelnök kifejtette: a gondolat valójában a francia elnöktől származik, ő mondta, hogy beszélni, konzultálni kell Európa problémáiról. A demográfiai helyzet nem jó. A migrációval érintett területeken nem tudunk segíteni, és itt a szomszédban az ukrán háború. A hanyatlás szót ugyanakkor a miniszterelnök nem használná, inkább hátrálásnak nevezné azt az állapotot, amiben az az EU jelenleg van.

Magyarország az elmúlt száz évben karanténban volt, de most ennek vége és barátokat kell gyűjtenünk. Ezért van a V4, akik hazánk északi barátait jelentik, de tőlünk délre is szükség van barátokra. Példaként említette a szlovéneket és szerbeket, valamint a horvátokat, bár utóbbiakkal szoktak vitáink lenni – fűzte hozzá.

Orbán Viktor szerint az ilyen regionális szintű egyeztetések azért is fontosak, mert van egy világ, ami a németek és oroszok világa között van és a kérdés évszázadokon át úgy hangzott, hogy melyikük fogja ezt a világot megszervezni. Meg kéne próbálnunk magunknak megszervezni ezt a térséget. 

A gazdaságvédelem eredményei látszanak

A gazdaság védelméről szólva a kormányfő úgy fogalmazott: „Áttörés van.” Kifejtette, hogy ugyan nehéz egy ilyen méretű gazdaságnál pontosan nyomon követni a változásokat, de azt látja, hogy a járvány előtt négy és fél millióan dolgoztak, a vírus mélypontján pedig 130 ezerrel kevesebben. Viszont a múlt héten már többen léptek be a munkaerőpiacra, mint ahányan kiestek belőle. A miniszterelnök hozzátette: több mint 1 millió ember munkáját mentettük meg. Az állam mindent megtett, az eredmények pedig látszanak.

– jelentette ki Orbán Viktor.

„Láttam már néhány pénzügyi és gazdasági válságot” – mondta a kormányfő. Ezeknek van azonnali és késleltetett hatásuk, ezért valamikor január végén „még lesz egy megpróbáltatás” a mostani válság miatt. A kormány nyáron is ülésezik és folyamatosan figyeli a fejleményeket.

Tankönyvekből és okoskodással nem lehet mindenre válaszolni

„A mi szakmánkban a tapasztalat a döntő”, bár fontos hogy az ember jól nézzen ki a kamerában, értelmesen tudjon válaszolni, legyen kedves, de a tapasztalat a döntő. Tankönyvekből és okoskodással nem lehet mindenre válaszolni – tette hozzá. A kormány tagjai nem ma kezdték a játszmát, mindannyian tapasztaltak és felkészültek – jelentette ki Orbán Viktor.

Kaleta-ügy

A Kaleta-ügy kapcsán a miniszterelnök szerint az enyhe ítélet annak bizonytéka, hogy a kormány nem befolyásolja a bíróságokat, mert akkor jóval keményebb ítélet született volna. Az ember ilyenkor a saját gyerekeire gondol és semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak.

– mondta. Az ügynek nincs vége. Nem javaslom, hogy ellenőrzés alá vonjuk az ügyészséget, de használnunk kell a kormány és a parlament eszközeit, ami a gyermekeket érintő bűncselekményekre megnyugtató választ tud adni. „Nem szabad kompromisszumot kötni, a gyerekeket meg kell védeni” – zárult az interjú.

(Mandiner)

Fotó: MTI/Balazs Mohai

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. július 11. 07:44
"..Orbán Viktor: Szükség lesz korlátozásokra.." Ez nagyon így áll...sajnos! Talán az lenne a legfontosabb, hogy lezárjuk(!) a magyar-ukrán, a magyar-román és a magyar-szerb határt! És egyelőre véget köll(lene) vetni az ú.n. ÉLVEZKEDŐ, HEDON-TURIZMUSNAK. CSAK A LEGFONTOSABB, Ú.N. PRAKTIKUS MOZGÁSOKAT KÉNE ENGEDÉLYEZNI!
bagira
2020. július 11. 04:36
Nem nevezhető kölcsönnek , az a kölcsön ami pénzt felvesznek azt vissza kéri a kölcsönző meghatározott időn belül meg kell adni .De hát a felvett összeg után kamatot fizetünk ,ez olyan mint a bank , használjuk a pénzt ,de nem lesz a mienk adakozó bármikor visszakérheti ,tulajdonképen a pénzt béreljük használjuk ,utána használati díjat fizetünk , végtelen a kamat ideje soha nem jár le . Rafinált zsidó gondolkozás , pár év a kamat tőkét ver vagyis Európát szipolyozzák. . Globali gazdik a pénzüket haszonbérbe adják kamatot is megszabja emelheti , igy a globali gazdi pénze állandó mozgásban lesz kamatemeléssel nem inflálódi . Országunkat elzálogosítják.
bagira
2020. július 11. 04:16
Orbán : Nincs szükségünk erre a kölcsönre, szolidaritásból fogadjuk el. Nem lenne szabad szolidaritásbol tönkretenni Magyarországot. Hogyan lehet törlesztési kötelezettséget vállalni olyan pénzekért, amit mások vettek fel és költöttek el ? Igy az olaszokra és a spanyolokra akaszkodunk, és ök lehuznak magukhoz, noha egyedül primán boldogulnánk. A globalisták ezáltal eladositanának, megtörnék a gazdasági növekedést, politikailag zsarolhatóvá tennének, elvennék a szuverenitásunkat. De hát ez a gyakorlat célja csodálom a kormányt, hogy ebbe a helyzetbe vinné a hazát. Ha semmiképpen sem elkerülhetö belelépni ebbe a csapdába, csak az után a hitel után lenne szabad törlesztést vállalni, amit mi hivtunk le. De erröl a feltételről még eddig valahogy nem hallottam semmit.
balbako_
2020. július 10. 15:58
Most kéne egy kicsit itthon maradni nem külföldön mászkálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!