Magosz: Nem lehet felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára

2020. július 06. 08:47

Ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban – mondta Jakab István a Kossuth rádióban.

2020. július 06. 08:47

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az elnök elmondta, az új szabályozás azzal járna, hogy gyakorlatilag a „saját piacainkon veretnek agyon bennünket”. Ez azt jelenti, hogy nagyon szigorú szabályokat fogalmaznak meg a gazdálkodás terén, miközben az Európai Unió legnagyobb befektetői a harmadik világ országaiból korlátlanul hozhatnak be terményeket. Ilyen körülmények között pedig a magyar mezőgazdaság képtelen labdába rúgni – fűzte hozzá.

Az új szabályok tartalmazzák például azt, hogy 50 százalékkal kell csökkenteni a felhasználását a növényvédő szereknek, a műtrágyának és az antibiotikumoknak, de előírják a vetésforgókat, illetve a különböző haszonnövények egymás melletti termeszthetőségét is. „Tehát olyan változásokat követelnek tőlünk, amikre képtelenség felkészülni” – hangsúlyozta, hozzátéve, ez durva támadás a gazdák ellen. Jakab István kiemelte, azt kérik, hogy a szigorú uniós szabályokat a harmadik világ országaiból beérkező áruk esetében is alkalmazzák, hiszen csak így lesznek azonos feltételek a piacon.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2020. július 06. 12:13
Az a főnök, aki fizet. Sírnak a kulákok, mert az évi tíz, száz, ezermilliárdos brüsszeli támogatások fejében, a környezetüket óvniuk kellene. Nem nagy kérés attól a Brüsszeltől akik horribilis összegeket fizetnek ki nekik a nagy semmire. Szebb Jövőt!
nemecsekerno_007
2020. július 06. 09:29
Ha ez igaz, akkor nagyon gáz. Biztos gazdasági és geopolitikai okok húzódnak a háttérben. Amúgy meg védővámokat kell bevezetni.
kulakman
2020. július 06. 09:29
Ki az az egy akinek ez negatív lájkot ér , csak nem valódi elvtárs!
Takita
2020. július 06. 09:28
Amit Jakab István mond teljesen igaz. Mi az,hogy csak úgy előírnák az 50 %-os műtrágya és növényvédőszer csökkentést . Ez napjainkban olyan hozamcsökkenést eredményezne, amit a modern intenzív mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét tönkretenné. Tehát kidobni a drága taraktorokat, kombájnokat, vissza az ökrös-fogatokhoz, a ganéhoz, a pipacsos táblákhoz és 1800-as évek szinvonalához. Már ha lesz aki csinálja... Igaz, az ország élelmiszerellátása így nem oldható meg, de majd hozunk Dél-Amerikából agyon vegyszerezett,műtrágyázott élemiszert.Így aztán sikerül a környezeti mutatókat teljesíteni, -kit érdekel,hogy a nem megfelelő élelmiszer meg tönkre teszi az emberek egészségét. Sajnos az EU-Parlament képviselői állását túl jó fizetik. Elsősorban a u.n.Zöldek közzé bestartolt jónéhány demagóg megélhetési politikus, akiknek gőzük nincs miről beszélnek. De azért mondják,fokozzák, kihajtják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!