Lengyelországban bekérették a német ügyvivőt a német sajtó részrehajlása miatt

2020. július 09. 07:46

Egy német bulvárlap vitatott címlapját akár úgy is lehetett értelmezni, mint ami arra utal, hogy az elnök maga is szexuális bűnöző.

2020. július 09. 07:46
null

Bekérették a lengyel külügyminisztériumba szerdán a német ügyvivőt a heves elnökválasztási kampányról tudósító német sajtó állítógos részrehajlása miatt. „Lengyelország elutasítja a manipulációt és az egyoldalú értékeléseket a német sajtóban és a német társtulajdonban lévő lengyel sajtóorgánumokban megjelent cikkekben, amelyek azt az egyértelmű benyomást keltik, hogy a lengyel elnökválasztáson induló egyik jelöltet támogatják a voksolás küszöbén” – olvasható a lengyel külügyi tárca dpa német hírügynökségnek eljuttatott állásfoglalásában. A varsói német nagykövetség megerősítette a megbeszélés tényét, de további részleteket nem osztott meg.

Egy német lap szexuális bűnözőnek állíthatta be a lengyel elnököt

A német ügyvivő bekéretésére azt követően került sor, hogy Andrzej Duda lengyel elnök pénteken élesen bírálta a svájci-német Ringier Axel Springer kiadó tulajdonában lévő Fakt című lengyel bulvárlapot, amely címlapján számolt be egy elnöki kegyelemben részesített elitélt pedofilról. Egyes lengyel politikai kommentátorok szerint a bulvárlap vitatott címlapját akár úgy is lehetett értelmezni, mint ami arra utal, hogy az elnök maga is szexuális bűnöző. Kormányzati tisztségviselők korábban elmondták, hogy a kegyelem nem vonatkozott az elítélt börtönbüntetésére, amelyet egyébként teljes egészében letöltött, hanem csak az áldozattal kapcsolatos távoltartási végzésre. Az időközben felnőttkorú áldozat pedig saját maga kérte a végzés hatályon kívül helyezését.

Német támadás újabb példáját látjuk ebben a választásban ... , ami ezúttal ellenem irányul” – hangsúlyozta Duda pénteken. A lengyel elnök élesen bírálta a Die Welt című német lap varsói tudósítóját is, aki azt írta, hogy amennyiben Duda kihívója, Rafal Trzaskowski győzne a voksoláson, az enyhülést hozna a lengyel-német kapcsolatokban.

Az elnökválasztás kimenetele még kérdéses

Andrzej Duda lengyel elnök, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje vezeti a népszerűségi listát az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt 47 százalékkal, míg Rafal Trzaskowski, a liberális Polgári Platform jelöltje, varsói főpolgármester a szavazatok 46 százalékára számíthat a Társadalmi Változások nevű közvélemény-kutató intézet által a wPolityce.pl oldal számára készített felmérés szerint. Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, Trzaskowski pedig 30,5 százalékot, de utóbbi a második fordulóban számíthat a kiesett centrista jelölteket támogatók voksára.

(MTI)

(kép forrása: MTI)

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. július 12. 10:40
A német sajtó fasiszta...Liberálfasiszta.
savrena
2020. július 09. 13:09
Reméljük nyer vasárnap Duda barátunk. Már csak a neve miatt is. Azt legalább ki lehet mondani, ellentétben a vetelytarseval - pedig én beszélek jól rosszul lengyelül.
savrena
2020. július 09. 12:56
Nem, a parancs az parancs. Itt inkább arról van szó, hogy a felettem állónak mindig igaza van, azt én nem kerdojelez(het}em meg. A parancsot akkor is végrehajtja a katona, ha nem ért vele egyet. Az obrigkeitstreu ember kérdés nélkül elfogadja és magáévá teszi a felsőbb véleményt.
palicsi
2020. július 09. 11:55
Gondolom, hogy semmi összefüggés nincs a lengyelországi pedofil ügy meg a magyarországi pedofil ügy között. A Lengyelországi esetet nem ismerem, de érdekes időzítés, hogy a magyarországi diplomata már a Medgyesi kormány idején is dél amerikában volt magyar diplomata. Az pedig, hogy pont most csináltak ügyet a ferde hajlamaiból (amit mélységesen elítélek), csakis a véletlen (sic) műve! Nem az a kérdés, hogy elkövette-e az ellene felhozott bűnöket, hanem, hogy hány éve tudják ezeket az ottani hatóságok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!