Külügyminiszteri sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter Izraelben

2020. július 20. 16:05

A jeruzsálemi külügyminiszteri sajtótájékoztatón megállapodások aláírásáról értekezett Szijjártó Péter és Gabriel Ashkenazi.

2020. július 20. 16:05
null

Különleges külügyminiszteri sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jeruzsálemben, Izraelben kollégájával, Gabriel Ashkenazival, a zsidó állam képviselőjével. A ceremónia első részén megállapodások aláírására került sor. Az első aláírt megállapodás a Stipendium Hungaricum ösztöndíj izraeli hallgatói számának kibővítéséről, a második pedig a magyar-izraeli közös űrkutatási együttműködés kiterjesztéséről szólt. Az ünnepség második részén ezt követően megkezdődött a sajtótájékoztató.

Elsőként Ashkenazi izraeli külügyminiszter szólalt fel. A külügyminiszter üdvözölte kollégáját Izraelben, majd kiemelte a magyar-izraeli barátság fontosságát. Az izraeli külügyminiszter megköszönte az aláírt megállapodásokat. Szóba került ezt követően a gazdasági-, autóipari-, mezőgazdasági- és kibervédelmi együttműködés kiterjesztése is. Ashkenazi megállapította, hogy a koronavírus miatti lélegeztetőgép-fejlesztés terén is előrelépés várható a két ország között. Az izraeli külügyminiszter megköszönte Magyarország következetes és hathatós segítségét a nemzetközi közösségben. Ashkenazi kiemelte, hogy Magyarország és Izrael egyetért az iráni nukleáris fejlesztés elfogadhatatlanságával kapcsolatban, majd a Teheránra helyezett szankciók fenntartására és kibővítésére kérte fel a nemzetközi közösséget. Az izraeli külügyminiszter pozitívnak tartja, hogy Németország nemrég illegális szervezetté nyilvánította a Hezbollahot, majd hasonló lépésre kérte fel a többi európai uniós tagállamot is. Ashkenazi végül reményét fejezte ki, hogy a jövőben bővülhet a turisztikai együttműködés Magyarország és Izrael között.  

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója elején megköszönte a meghívást Jeruzsálembe és megtisztelőnek nevezte Izrael bizalmát Magyarországban. Szijjártó Péter kiemelte a hasonlóságot Magyarország és Izrael között, mint két ország, akiket rendkívül sokat támad a nemzetközi „mainstream-média”. A magyar külügyminiszter ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a két ország között egyre gyümölcsözőbb a kapcsolat és Budapest továbbra is ki fog állni Izrael mellett a nagy nyomás ellenére. Szijjártó hansúlyozta, hogy Magyarország a jövőben is ki fog állni a zsidó állam mellett a nemzetközi közösségben és nem fogja megszavazni a rá kirótt megalapozatlan szankciókat. A magyar külügyminiszter szerint a közel-keleti tartós béke érdeke Izrael Állam fennmaradása. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a világjárvány által létrehozott válság ismét rávilágított a két ország közötti együttműködés relevanciájára, így Budapest célja ennek fenntartása és kibővítése, főleg, hogy a legkorszerűbb lélegeztetőgépek Izraelben készülnek, melyek beszerzésében és forgalmazásában Magyarország is részt szeretne venni. A külügyminiszter ezt követően kiemelte a kóser vágóhidak építésének és az űrkutatási együttműködés bővítésének fontosságát is. Magyarország elkötelezett amellett, hogy évente egyre több izraeli diák tanulhassunk Magyarországon, melynek egyik eszköze a Stipendum Hungaricum ösztöndíj program bővítése, mellyel immáron évi 50 izraeli hallgató tanulhat Magyarországot – emelte ki Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter kijelentette, Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az antiszemitizmussal szemben, melyet fenn is kívánnak tartani a jövőben. Ennek eszköze például a nemrég megtartott budapesti Maccabi-játékok és a széleskörű zsinagóga-felújítási program is – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A ceremónia végén a felek közös könyökérintéssel zárták a sajtótájékoztatót.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2020. július 21. 05:38
Ez a könyök összeérintés ultragáz. Inkább ne csináljanak semmit. Láttam az uniós csúcson is ezt csinálták sorra.
szeekely
2020. július 20. 20:21
"A külügyminiszter ezt követően kiemelte a kóser vágóhidak építésének (...) fontosságát." Ahol kozosen fogjak levagni Palesztina oslakosait. : (
szeekely
2020. július 20. 20:18
Vilagosabb lenne a keplet, ha Petike Szijjarto es Gabyka Ashkenazi poziciot cserelne, Szijjarto maradna Izraelben kulugyminiszternek, Ashkenazi meg jonne Magyarorszagra! Jobban latnank, ki kinek az erdekeit szolgalja. Szijjarto igyis-ugyis Izrael erdekeben dolgozik ejt nappalla teve, Ashkenazi meg eppen mar a neveben is jelezne vilagosan, mi a dolga a magyar kulugynek. 1. Szijjarto Peter magyar kulugyminiszter nem a magyar erdekeket kepviseli a vilagban, hanem az apartheid Izrael szolgaja. 2. Az Orban-kormanyzat kulugyminioszteriuma sem a magyar nemzet erdekei menten dolgozik, hanem a zsido allamot tekinti elsodlegesnek, ezert ez az Ashkenazi nevu izraelita tokeletesen jol be tudna tolteni a poziciot. Ja!
robipecs
2020. július 20. 17:41
"a legkorszerűbb lélegeztetőgépek Izraelben készülnek, melyek beszerzésében és forgalmazásában Magyarország is részt szeretne venni. " Mi a szar????? Vettünk 18.500 lélegeztetőt, meg már volt eleve 2.800 db itthon. Ez 21.300 összesen. Ebből használatban van körülbelül 50-70 db - nem csak koronásoknak. Nemrég kezdtünk elajándékozni belőle az üzbégeknek meg még ki tudja hova, tucatjával, hiszen túl sok. És komolyan még mindig veszünk újakat???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!