Karácsony egy német lapnak: Ne a kormány kapja az uniós forrásokat

2020. július 05. 17:28

Esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is beszélt a főpolgármester a Südwest Pressének.

2020. július 05. 17:28
null

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Südwest Pressének adott interjújában arról beszélt, hogy azért nyerhette meg az októberi választást, mert ő a 21. század jelöltje volt, míg ellenfele, a fővárost 10 éven át vezető Tarlós István a múlt századot képviselte. A főpolgármester elmondta, hogy Budapest mindig is liberálisabb volt, mint az ország nagy többsége, többek között ezzel magyarázható, hogy megnyerte a választást, valamint megemlítette, hogy az ellenzéki összefogás sikeres tudott lenni más városokban is. Kitért arra, hogy szerinte a nagyvárosi emberek tájékozottabbak, míg vidéken inkább erőskezű vezetőre vágynak. 

Karácsony szerint a nacionalizmus azért veszélyes, mert aláássa az országok közötti szolidaritást. Számos olyan globális kihívással állunk szemben, ahol nem lehet pusztán nemzetállami szinten kezelni a problémákat, ilyen ügyekben pedig az Európai Uniónak kell irányt mutatnia. Ugyanakkor kritkusan beszélt arról, hogy a baloldal folyamatosan nemzetközi szankciókat kért Magyarország ellen. A főpolgármester véleménye szerint ez káros a magyar emberek számára, nem őket kell büntetni Orbán politikája miatt.

A főpolgármester úgy véli, hogy a fiatalok között indentitásuk részévé vált az európaiság, azonban az idősek körében ez nem teljesen van így és bár a magyarok többsége uniópárti, de a kormányt is támogatja. Ez egy paradox helyzet, hiszen ha az Unió támadja Magyarországot, azzal csak a kormánypártok felé sodorja őket, viszont ha Brüsszelben a kormánynak van igaza, az szintén őket erősíti. Karácsony Gergely szerint az Uniónak úgy kell cselekdnie, hogy a magyarok ne érezzék büntetésnek azt.

Ebből következően az uniós forrásokat úgy kell szétosztani, hogy azok fölött ne a magyar kormány rendelkezzen, hanem egyes városok közvetlenül kapják meg a pénzeket. Kérdésre válaszolva Karácsony kifejtette, hogy nem kíván miniszterelnök-jelölt lenni, a főpolgármesterségnél magasabb posztra nem vágyik.

(Mandiner)

Összesen 307 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. július 06. 12:29
Szerintem utalják a dohányt egyenesen Lipitlotty és társai magánszámláira!
Welszibard
2020. július 06. 11:47
Karácsony Gergely úgy tesz, mintha nem lenne egy másik Budapest is. Nem képviselte újfent a külföldi médium előtt azt a jelentős konzervatív budapesti szavazóréteget, akik nem őrá szavaztak. Vagyis globalista és nem nemzeti, sőt ezt károsnak nevezi. Budapestet néha én már nem is érzem magyarnak: pl. még az identitásvesztett franciáknál van egy olyan nyelvi törvény, hogy az utcai cégfeliratok lehetőleg francia szavakból álljanak, és az idegen szavak csak kisebbek lehetnek (!) a francia szavaknál és csak alatta állhatnak. Japán még ennél is szigorúbb. És Bp.-en mi van most? Alig látni magyar nyelvű cégfeliratokat. Tarlóst a múlt század emberének mondja, holott jóval műveltebb nála, s rengeteget tett a modernizáció mellett a nemzeti értékek megmentésében. Karácsony és társai a nemzeti értékek háttérbe szorítására törekszik, és Európai Egyesült Államokat akar brüsszeli vezetéssel. Én meg nem.
Vakfolt
2020. július 06. 10:19
"Számos olyan globális kihívással állunk szemben, ahol nem lehet pusztán nemzetállami szinten kezelni a problémákat, ilyen ügyekben pedig az Európai Uniónak kell irányt mutatnia." Rémlik, hogy most volt nemrég egy ilyen járvány, vagy még van is tán, és az európai unió milyen faszán teljesített? Neked se? Akkor miért hordasz össze ilyen baromságokat??
toef36
2020. július 06. 09:58
Ezek tényleg meghyülyültek a "hatalomtól"... Új EU alkotmány? Budapest ÖNÁLLÓ ORSZÁG? Nem megy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!