Baán László: A hozzászólók 90 százaléka a Liget projekt folytatására kéri a fővárost

2020. július 09. 11:43

Az eredmény a főváros számára vélhetően komoly meglepetést okozott.

2020. július 09. 11:43
null

A hozzászólók 90 százaléka a Liget Budapest projekt folytatására kéri a fővárost a Főpolgármesteri Hivatal által a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosítása céljából kezdeményezett partnerségi egyeztetéseken – közölte az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában a projekt miniszteri biztosa.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat új vezetése azzal a céllal kezdeményezte VÉSZ módosítását, hogy három épület – az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház – felépítését megakadályozza, noha ezeknek a kulturális intézményeknek a helyén több mint 100 éve épületek álltak vagy parkoló volt – idézte fel a miniszteri biztos. Mint hozzátette, a VÉSZ módosítása előtt kötelezően lefolytatott partnerségi egyeztetés során a több mint kétezer, szervezetek és magánszemélyek által megfogalmazott vélemény 90 százaléka egyértelműen a Liget Budapest projekt folytatása mellett szól.

Nemzeti ügy

Korábban már több közvélemény-kutatás is igazolta, hogy a Liget projekt valóságos terveinek ismeretében a budapestiek 70 százaléka, az ország lakóinak pedig négyötöde támogatja azokat – jegyezte meg Baán László. De civil kezdeményezésre országos aláírásgyűjtés is indult a Liget Budapest projekt folytatása mellett: a https://epuljonagaleria.hu/ weboldalon mára több mint 60 ezren biztosították támogatásukról a projektet, úgy tűnik tehát, hogy ez egy nemzeti ügy – fűzte hozzá. Baán László hangsúlyozta: a Városliget évszázados hagyománya, hogy a kikapcsolódás és a kultúra kéz a kézben jár, a Fővárosi Önkormányzat által a Liget projektből törölni kívánt három épület helyén is több mint száz évig épület vagy parkoló állt.

Az Új Nemzeti Galéria hiányában épp a megtérülés veszne el

Ha azonban a projektből kiveszik az Új Nemzeti Galériát, jóval csekélyebb lesz az egész új kulturális negyed nemzetközi láthatósága és turisztikai vonzereje, így éppen a megtérülés veszik el – figyelmeztetett. A miniszteri biztos elmondása szerint a Liget látogatói szeretik a projekt eddig elkészült elemeit. Baán László hozzátette, az épülő beruházások közül már szerkezetkész a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett Magyar Zene Háza, idén megépül a mélygarázs az Ötvenhatosok terén, ahol eddig másfél ezer autó parkolt, majd őszre további új sportpályákat, kivilágított futókört, kutyás élményparkot adnak át a Liget látogatóinak. A kormány nem kíván a főváros ellenére épületet építeni, de nem is mond le a három épületről, ezért várja azt az időpontot, amikor a főváros meggondolja magát – közölte Baán László.

(MTI)

(kép forrása: ligetbudapest.hu)

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dzsekvols
2020. július 09. 22:47
Én is olvastam, amiből idéztél. Pontosabban az Építészfórumról egy hosszú elemzést. Ha jól értettem, a 7%-ban benne van a Néprajzi Múzeum is. Az a terület eddig valóban nem volt beépítve, hanem egy szép emlékű felvonulási helyszín volt - aszfalttal borítva. Maradt volna úgy? Aztán lebontották az általad felsoroltakat, ami a projekt eleje volt. A bontással kialakult alacsony beépítési arány tehát nem viszonyítási alap, hanem átmeneti helyzet. Beszéltem pár építész barátommal. Sem az ő álláspontjuk nem egyező minden pontban, sem (ők mondták) az építésztársadalomé, de abban nagyjából egyetértettek, hogy sokkal jobb lesz a Liget, mint volt. Mindenkinek, aki akár csak egyszer is el fog egyszer látogatni oda. Szerintem is. Bár azt én sem tudom, marad-e hely "rinlispílnek" és céllövöldének. V.ö.: "Jó a buli, csak sok itt a köcsög"!
Dzsekvols
2020. július 09. 19:46
Nem rég megnéztem a beépített és a kivitelezés alatt álló illetve megépítendő épületek együttesét madártávlati képen. Ezt összehasonlítottam a Google korábbi műholdképével. Kiderült, hogy az éoített és a tervezett épületek pont ott állnak vagy fognak állni, ahol ma is épület van vagy rom... Kivétel a Néprajzi Múzeum, ami az aszfalt helyén épül, és park a teteje. Aki "beépítés"-t emleget, az bizonyára nem mélyült el még ennyire sem a témában - vagy csak szeret pingpongozni a betonplaccon téglát használva hálónak vagy épp a kevertet ízlelgetni a Ligetet átszövő aszfaltutak padkáján. Nyilván azért, mert így szocializálódott.
Pierre
2020. július 09. 16:47
egyet
Pierre
2020. július 09. 15:52
volt egy onkormanyzati valasztas. Karacsony egyik programpontja a liget betonbaontesenek felbeszakitasa volt. Erre szavazott a fovaros. A tobbi hazugsag, csalas, hatalmi visszaeles, fideszcsicska alcivilek szinjateka, az onkormanyzatisag felszamolasa, a valasztok akaratanak felulbiralasa. Nem tudjatok elengedni, olyan sok milliard ellopasa van a projektbe agyazva. Soha nem mertetek kiirni a temara egy budapesti nepszavazast, mert tudjatok, hogy hazudtok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!