Orbán biztosította az Audit, hogy a profit privát, a kockázat közös

2020. június 18. 08:06

Ja, persze, majd menjenek közmunkára vagy a seregbe. Köszi.

2020. június 18. 08:06
Kiss Soma Ábrahám

„Azt pedig remekül tudja az összes multi és Orbán Viktor is, hogy Magyarország jelenlegi kormányát és működését azért tolerálja az Európai Unió, mert ez a kormány olyan kritikátlanul szolgálja ki a nyugat-európai multik érdekeit, mint talán egyetlen másik sem, viszont míg így tesz, nagyjából azt csinál, amit jónak lát.

Így hát a cégnek és a kormánynak egyaránt előnyös, ha Magyarország lakosai finanszírozzák, hogy a tulajdonosoknak ne fájjon a társadalom jelentős része számára igen súlyos következményekkel járó járvány, és még munkahelyvédelem címén is el lehet adni a projektet. Ami persze annak fényében kicsit röhejesen hangzik, hogy úgy egyébként a kormányt teljes mértékben hidegen hagyja, mi is van a néppel, és azért durván álságos munkahely-védelemről papolni, mikor a munkanélkülieket gyakorlatilag leírták. Ja, persze, majd menjenek közmunkára vagy a seregbe. Köszi.

Mert itt két problémát is azonosíthatunk (vagy ha akarunk, akkor sokkal többet, de most erről a kettőről lesz szó). Az egyik probléma Orbán Viktor politikája és kormánya, amely multinacionális nagyvállalatokat meg magyarországi oligarchákat támogat a válságban ahelyett, hogy olyan kezdeményezéseket finanszírozna, melyek a társadalom jólétét és megélhetését szolgálják.

Ez egyébként teljesen idegen az Orbán-kormánytól, valahogy jobban szeretik, ha a társadalom különböző csoportjai egymással látszólagos érdekellentétben, de mindenképp függő és zsarolható helyzetben vannak, ráadásul a munkahelyek védelméről (= cégek kifizetéséről) is sokkal könnyebb beszélni, ha nagy, magántulajdonú cégeknél dolgoznak emberek, és latifundiumokon termelnek éhbérért mezőgazdasági terményeket, mintha például szövetkezetekben. (Közben a CBA-ban spanyol a paradicsom, oda se neki.)”

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2020. június 19. 00:36
Amikor 15, meg 25 évvel ezelőtt elkótyavetyéltétek a magyar ipart, meg 11 cukorgyárból bezártatok 10-et, akkor nem volt ilyen nagyhangú, antikapitalista handabandázás. Akkor azt ordítoztátok, hogy "az állam rossz gazda!" azt ordítoztátok, hogy "Padlógáz éve" (Gyurcsány, Hiller, 2005) azt ordítoztátok, hogy "Dübörög a gazdaság" (Kóka, 2006) Hová jutottunk? Nem volt "közmunka", csak arra voltatok képesek, hogy a "munkanélküli"-t átkereszteltétek "alláskereső"-nek. Koldulás IMF hitelért (2008) "Fájni fog" (Bajnai, 2009)
atila68
2020. június 18. 18:54
A vélemény szabad. Még ha elmeháborodott is.
F.Szabó
2020. június 18. 14:52
"A profit privát, a kockázat közös." De hisz ez a kapitalizmus alapelve. Valakik méltánytalanul sokat szakítottak abból, amit a társadalom közösen teremtett, aztán a méltánytalan módszerekkel (nézőpont kérdése, hogy többlettudással vagy becsapással) felhalmozott vagyonból, tiszta jószívűségből működtetik a társadalmat. Ja nem, nem szívességből, továbbra is méltánytalanul sokat szakítanak valakik. Utóbbi években már nem reklámozzák, hogy hány embernek van akkora vagyona, mint a emberiség szegényebb felének együtt. Az utolsó ilyen adat szerint a leggazdagabbak egyenként annyit birtokoltak, mint félmilliárd ember együtt. Ez a szabad piacgazdaság. A nyertesek zömének társadalmát ráadásul liberális demokráciának nevezik nagy büszkén.
Mich
2020. június 18. 14:12
Képmutató Soros-bérenc... A "multik ellen" harcol, miközben a spekuláns gazdáját szolgálja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!