Megrongálták Churchill budapesti szobrát is

2020. június 17. 07:42

Összefirkálták az államférfi városligeti szobrát „nazi” és „BLM (Black Lives Matter)” feliratokkal – írta meg az Index.hu.

2020. június 17. 07:42

A George Floyd halála miatt elindult tiltakozási hullám nemcsak tömegtüntetésekhez vezetett Párizstól Washingtonig a rendőri erőszak és a faji egyenlőtlenségek ellen, hanem Európába is elhozott egy olyan kultúrharcot, ami az Egyesült Államokban már a 2010-es évek közepe óta tombol: a Black Lives Matter mozgalom aktivistái ledöntik és megrongálják azokat a köztéri szobrokat, amelyek szerintük az elnyomást jelképezik.

A szobordöntési és eltávolítási hullám léptékét mutatja, hogy a „Topple The Racist” – vagyis „döntsd le a rasszistákat” kampány már több tucat köztéri szobor eltávolítását követeli, ezek között régi uralkodók (II. Károly és II. Jakab), Oliver Cromwell, a spanyol Armadát legyőző reneszánsz hadvezér és kalandor, Sir Francis Drake, az Ausztráliát felfedező Cook kapitány, Robert Peel egykori tory miniszterelnök, valamint számtalan más régi politikus, üzletember és hadvezér is szerepel. És rajta van a listán az ország egyik leghíresebb szimbóluma, a Trafalgar téri Nelson-oszlop is. Londonban a tüntetők  Winston Churchill és Mahatma Gandhi szobrait is megrongálták, mivel az életük során mindketten tettek rasszista kijelentéseket. A londonihoz hasonlóan járt most a budapesti Churchill-szobor is – közölte az Index.hu.

(kép forrása: Index.hu)

 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rrrrrr
2020. június 18. 11:59
https://mandiner.hu/cikk/20200618_ebredok_regen_es_most milyen cuki ez a csaj... van rajta vagy 300 ezer forintban... de azért hajrá az elnyomás ellen!
Akitlosz
2020. június 17. 21:26
Szulejmán szobrát szokták itt szidni egyesek. Ez a szobor mennyivel különb? Az ellenség szobra, nem Magyarországra való a magyarok provokálására.
peter.jordanson
2020. június 17. 15:20
Bomber Harris szobra is mehet a levesbe, nem másért, mint a rodéziai bűneiért, a gyarmati felsőbbrendű fehérfasizmus okán. https://www.dailymail.co.uk/news/article-8424625/Topple-Racists-says-colonial-warmonger-Sir-Arthur-Bomber-Harris-removed.html Drezda mellékes, hiszen ott sem elnyomás, kirekesztés stb. nem volt, és nem is feketék haltak meg. Na de mit tett Rodéziában a fehérfasiszta szemét náci!!!4!!!!4444!!!! Ez már végképp tűrhetetlen!!!4!!!!4444!!!!
civis72
2020. június 17. 13:47
Szemét gyarmatosítók nem hagyták a békés jóravaló kannibáloknak , hogy felzabálják egymást
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!