Szombattól látogathatók a Várkapitányság szabadtéri programjai a budai Várban

2020. május 27. 10:16

A látogatók megismerhetik a 16. századi erődítmény rejtett kincseit.

2020. május 27. 10:16
null

Szombattól ingyenesen látogatható a Táncsics utca 9. alatt található régészeti kiállítás szabadtéri része. A szervezők egészségvédelmi intézkedéseket vezetnek be, nyitvatartási időben kétóránként fertőtlenítést végeznek a korlátokon, a mosdók felületein, a helyszín bejáratához kézfertőtlenítő automatát telepítenek, az értékesítő és őr munkatársak maszkot, kesztyűt viselnek, a pénztárnál plexifal védi a látogatókat – közölte a Várkapitányság szerdán az MTI-vel.

A tárlaton a látogatók megismerhetik a 16. századi erődítmény rejtett kincseit. Hétvégén és ünnepnapokon – előzetes regisztrációt követően – ingyenes vezetéseken lehet részt venni. A közlemény felidézi, hogy sétány vezet végig a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya területén, ahol a budai Vár védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt részletét találták meg a Várkapitányság és a Budapesti Történeti Múzeum régészei. A kutatásokon előkerült védmű az 1530-as évek elején Szapolyai János király parancsára épült fel. A helyszín az 1848-49-es szabadságharcban is szimbolikus jelentőségű volt, az akkoriban börtönnek is helyet adó épületben raboskodott Táncsics Mihály. A terület a második világháború után az Amerikai Egyesült Államok tulajdona lett háborús jóvátételként, és csak 2014-ben került ismét magyar tulajdonba.

Szombaton újraindulnak a tematikus Budai Várséták is, amelyeken feltárulnak a budai Vár eddig ismeretlen útjai, a Várnegyed csaknem 800 éves történetének legérdekesebb epizódjai és a Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztései. A Várkapitányság sétavezetőinek kíséretében a résztvevők bejárhatják a királyi kerteket, megismerhetik Buda borászati történetét, barangolhatnak a budavári palotanegyedben és a polgárvárosban.

A programot több óvintézkedés és szigorú létszámkorlát betartásával indítják újra, egy-egy vezetésen 10 fő vehet részt. A séták egy részén tourguide-készülék segítségével, egymástól biztonságos távolságra lehet hallgatni a vezetőket. A készülékeket UV-fénnyel fertőtlenítik minden használat után és saját fülhallgatóval is lehet használni.

A Várkapitányság a fenti két programmal csatlakozik a Magyar Turisztikai Ügynökség Visszajövünk! kampányához. A kampányban június 1-je és július 15. között Az első bástya című régészeti sétány ingyenesen látogatható, a Budai Várséták pedig 20 százalékos kedvezménnyel vehetők igénybe.

(MTI)

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!