Századvég: A magyarok elutasítják Soros válságkezelési tervét

2020. május 11. 16:33

Az ellenzéki szavazók tekintélyes része sem helyesli a milliárdos javaslatát.

2020. május 11. 16:33

A magyarok elutasítják Soros Györgynek „Európa eladósítására” vonatkozó tervét, amely szerint az uniónak 1000-1500 milliárd euró értékű örökjáradék-kötvényt kellene kibocsátania a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére – derül ki a Századvég közvélemény-kutatásából.

Európa kiszolgáltatott lenne

A Századvég Alapítványnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a válaszadók több mint háromnegyede (76 százaléka) szerint a soha le nem járó kamatozású hitel végleg kiszolgáltatottá tenné Európát, míg a 6 százalékuk a kötvény bevezetése mellett áll. Azt írták: még a baloldali szavazók többsége (54 százaléka) is úgy véli, hogy az örökjáradék-kötvény kibocsátása elfogadhatatlan ötlet, míg a 14 százalékuk egyetért vele – fűzik hozzá.

Emlékeztettek arra, hogy Soros György álláspontja szerint az Európai Uniónak 1000-1500 milliárd euró értékű – a kamatterheit tekintve határozatlan futamidejű – örökjáradék-kötvény kibocsátásával kellene orvosolnia a jelentkező gazdasági nehézségeket, illetve az unió ebből a forrásból támogatná a tagországok gazdaságainak újraindítását. A nagyon ritka értékpapír sajátossága, hogy fix kamatozású és nincs lejárati ideje. Ezért az adósnak a tőkét nem, azonban az előre meghatározott éves szinten jelentkező kamatot határozatlan ideig fizetnie kell – ismertették, hozzáfűzve, ezt a hitelt az EU az összes tagország nevében venné fel és ebből támogatná az egyes tagállamokat.

Az ellenzékieknek sem tetszik a terv

A Századvég szerint más felmerülő finanszírozási megoldásokhoz képest ez azzal járna, hogy generációkon keresztül eladósodnak a hitelt felvevő országok, és mint adóstársaknak, az uniót elhagyniuk is sokkal nehezebb lenne. Az intézet kutatása szerint az „amerikai spekuláns” szóban forgó javaslatát jelentős elutasítottság övezi a magyaroknál. A konstrukció elutasítottsága a jobboldali szavazók között a legmagasabb (91 százalék), illetve a középen állók több mint kétharmada (72 százaléka) sem támogatja a tervet, ezzel szemben a 2, illetve 8 százalékuk mellette áll.  

A Fidesz-KDNP szavazóinak 91 százaléka ellenzi és csupán 2 százaléka támogatja a tervet – írták, hozzáfűzve: a kormánypártok politikájával szemben leginkább kritikus DK és Jobbik szavazóinak tekintélyes része sem helyesli az örökjáradék-kötvény bevezetését. Az előbbi szimpatizánsainak 59 százaléka, az utóbbinak 76 százaléka gondolja elfogadhatatlannak a milliárdos üzletember szóban forgó kezdeményezését, és csak a 7-7 százaléka áll az ötlet mellett – tartalmazza a Századvég közleménye.

(MTI)

Címlapkép: Századvég

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. május 17. 12:20
Soros kezelje a válságot ott ahol él.
egyvilág
2020. május 12. 14:03
Amit a gazdasági válságokról tudni kell: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml
30 éve lopnak
2020. május 12. 11:10
Az összes KDMP-szavazót megkérdezték!
masikhozzaszolo
2020. május 12. 08:57
Ez a hitelkonstrukció nagyon jó. Mondjuk, azt nem értem a tőkét miért ne kéne visszafizetni. Ha volna valaki, akit ebbe be lehet húzni, én is szeretnék így kölcsönözni. Összekaparnék rá valamennyit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!