Német vállalatok: Kelet-Európa a német export stabil támasza

2020. május 21. 12:02

Napról napra javulnak a fellendülés esélyei.

2020. május 21. 12:02

A koronavírus-járvány okozta világgazdasági recesszió közepette Kelet-Európa bizonyult a német exportgazdaság stabil támaszának az Ost-Ausschuss, a Kelet-Európában tevékenykedő német vállalatok képviseleti szervezetének csütörtöki jelentése szerint. A német vállalatok kelet-európai exportja az első negyedévben éves bázison 1,7 százalékkal 58 milliárd euróra emelkedett, miközben a teljes német export a januártól márciusig terjedő időszakban 3,3 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Csak a lengyelországi német export egymilliárd euróval emelkedett, ami Olaszország és Nagy-Britannia megelőzésével az ötödik legnagyobb német kereskedelmi partnerország rangjára emelte a keleti szomszédot.

Áprilisra, a járványvédelmi korlátozások csúcspontjára vonatkozóan viszont már kelet-európai viszonylatban is "katasztrofális" adatokra számít Oliver Hermes, az Ost-Ausschuss elnöke. „Még május is meglehetősen gyenge lesz” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a normalizálódási folyamat azonban már minden partnerországban megindult. „Egyre növekvő érdeklődést tapasztalunk a német egészségügyi berendezések iránt” – emelte ki, megjegyezve, hogy az általános gazdasági visszaesés közepette az olajárcsökkenés egy kisebbfajta konjunktúraprogrammal ér fel az energiaintenzív iparágakban.

(MTI)

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. május 21. 13:23
Kelet-középeurópa az EU "éléskamrája" és a "kovácsműhelye" meg a "sütőkemence" is itt van. Ha a kínai függőséget fel akarják számolni, akkor Kelet-középeurópát kell nekik felfejleszteni.
tevevanegypupu
2020. május 21. 13:12
Akkor intézzétek el, hogy hagyják békén ezeket a országokat náci honfitársaitok..és médiátok.
civis72
2020. május 21. 12:36
csak szólok, hogy ehhez EU-tagság sem kell
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!