Karácsony nem mondott igazat a Pesti úti idősotthonról

2020. május 02. 09:58

Vizsgálat bizonyítja, hogy nem volt folyamatos orvosi jelenlét az intézetben – tudta meg a Magyar Nemzet.

2020. május 02. 09:58

A lap azt írja, hogy legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos a Pesti úti idősek otthonában, és március közepe óta biztosan akadozott az ellátás az intézményben – ez derült ki a Budapest Főváros Kormányhivatala által végzett vizsgálatok során. Karácsony Gergely viszont többször is ennek ellenkezőjét állította, de tényleges bizonyítékkal egyszer sem tudta alátámasztani szavait - folytatja a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a főpolgármester nyilatkozatainak ellentmond, hogy az ellenőrzéseken az derült ki, a legsúlyosabb napok egyikén még telefonon sem állt rendelkezésre szerződött orvos az idősek otthonában. Az is kiderült, hogy a járványhelyzetben elvárható megfelelő higiénés protokollra vonatkozó dokumentum is csak április második felében, az intézmény gócponttá alakulása után született – írják.

Március óta nincs intézményi orvos

A Magyar Nemzet közli, hogy noha a vonatkozó jogszabályok értelmében egy a Pesti úti idősek otthonához hasonló számú bentlakóval működő intézményben főállású orvosnak kell az ellátást biztosítania, a fővárosi fenntartású otthonban március 12. után ténylegesen már nem volt jelen ilyen szakember, sőt március 20-án hivatalosan is megszűnt a korábbi intézményi orvos jogviszonya. Innentől kezdve egy hónapon keresztül az idősek otthona nem biztosította heti negyven órában szerződött orvossal az ellátást.

A lap úgy értesült, hogy a kormányhivatali vizsgálatok eredménye szerint március 12. után a korábban a háziorvosi feladatok biztosításának megszervezésével megbízott Házidoktor 17 Kft. Felnőtt Háziorvosi Szolgálat igyekezett ellátni az intézmény lakóit. A szolgálati rendszer azonban – többek között az érintett háziorvosok veszélyeztetett kora, a saját praxisukban fennálló kötelezettségeik vagy betegségük miatt – a járványhelyzet során nem tudott megfelelően működni. A szerződés szerint mindössze heti hat napon összesen harminc órában kellett volna jelen lennie orvosnak az intézményben, de ez sem valósult meg.

Úgy tudják, az intézménnyel szerződött kft. háziorvosa március 31-én – amikor már voltak lázas megbetegedések – telefonon tájékozódott az otthonban zajló fejleményekről, és információink szerint jelezte az intézmény vezetőségének, hogy nem lesz képes megfelelő ellátást nyújtani az idősek otthonában. A vizsgálatok során a kft. ügyvezetője – aki munkája során maga is megfertőződött a koronavírussal – beszámolt róla: régóta gondolkozott rajta, hogy felmondja a háziorvosi alapellátásról szóló szerződést a Pesti úti idősek otthonával, de a járványhelyzetre való tekintettel ezt végül nem tette meg, hogy legyen valaki, aki megkísérli ellátni a betegeket – írja a lap.

Kaotikus állapotok

Az is kiderült az újság szerint, hogy a Házidoktor 17 Kft. Felnőtt Háziorvosi Szolgálat ügyvezetője kaotikusnak nevezte az orvosi ellátást a március 12. utáni időszakban. Innentől kezdve április 12-ig nem volt heti negyven órában intézményi orvos az otthonban, és voltak olyan napok, amikor egyáltalán nem jelent meg orvos az intézményben. Az idősek otthona elsősorban megbízási szerződésekkel foglalkoztatta az orvosokat. A kiállított számlákból ugyanakkor nem mindig derül ki, hogy mennyi beteget és hány órában láttak el a doktorok.

A Magyar Nemzet hangsúlyozza, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott az idősotthonban, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben elrendelte, hogy a fővárosi önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben, miután addigra világossá vált, hogy tömeges megbetegedések vannak az otthonban, ami a járvány egyik gócpontjává vált. Ezután április 13-án félállásban szerződött le az intézmény egy másik háziorvossal, akinek azonban a Pesti úti megbízása mellett főállású praxisa is van.

A lap információi szerint áprilisban több mint tíz olyan nap is lehetett, amikor fizikailag nem volt jelen orvos az intézményben. Április 13-án, húsvéthétfőn pedig még telefonos ügyelet sem volt, noha akkor már tömeges megbetegedések történtek. Az illetékes hatóság szakemberei április 2. és 27. között 15 alkalommal voltak jelen az intézményben, és ebből tízszer nem találkoztak orvossal a Pesti úti idősek otthonában.

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. május 05. 14:44
Karácsony nem mondott igazat? Neeem, az nem lehet. Ja, de.
Vainamoinen
2020. május 05. 12:26
Karacsony gyurcsany buta babja.
Karácsony Szilvi
2020. május 03. 11:47
Ez az egész,amit leírtál ugyanúgy nem bizonyítható, ugyanúgy hazugság, mint kamugeri bármelyik állítása.
Karácsony Szilvi
2020. május 03. 09:44
Látszatra sok embernek tele a puttonya a kamugerivel, de mégis bár Bugapestnek megközelítően 2 milló lakosa van, de úgy látszik ennek 99,9%-a tökéletesen kiváló főpolgármesterének tartja, mint azt az eltávolítását követelő petíció csupán 1700 aláírója követeli. Budapestiek egy szavatok ne legyen!!!! Ezt akarjátok, ezt érdemlitek!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!