Karácsony: Hétvégére megnyitják a gyalogosok előtt a pesti alsó rakpartot

2020. május 14. 18:22

A főpolgármester szerint a fővárosi idősotthonok témájával a kormány el akarta terelni a figyelmet a saját felelősségéről.

2020. május 14. 18:22

„A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket” – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön online sajtótájékoztatóján.

Karácsony szerint páratlan, hogy a fertőzések egyharmada kórházakban történt

„Budapest újranyitása érdekében, a kiindulópontként meghozandó intézkedések célja, hogy a zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsék, és ennek megfelelően már ezen a hétvégén elkezdik megvalósítani a Budapest Restart program egyik fontos elemét, azaz átadják a hétvégére a gyalogosoknak a rakpartot” – mondta a főpolgármester megjegyezve, hogy a Margitsziget és az Óbudai-sziget is az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz.

Hangsúlyozta: el kell indítani a nyitást Budapesten, megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen.

Szólt arról, hogy szerinte a kormány manipulatív módon hozza nyilvánosságra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat, és ez nehezíti a hatékony védekezést.

A szerdán napvilágra került adatokról szólva azt mondta, azok szerint a magyar társadalom fertőzöttsége éppen, hogy kimutatható. „A Válasz Online Facebook-oldalán megjelent kutatásból az derült ki, hogy a kórházakban sokkal nagyobb problémát jelent a fertőzés mint az idősotthonokban” – tette hozzá Karácsony Gergely, aki szerint nemzetközi összehasonlításban páratlan, hogy a fertőzések közel egyharmada kórházban történt. A főpolgármester azt mondta: az adatokat a kormány és a fideszes politikusok ismerték, és szerinte a fővárosi idősotthonokra helyezett adminisztratív és politikai nyomással az volt a céljuk, hogy a saját felelősségüket a kórházakban kialakult fertőzésekről elvonják a figyelmet.

Kormánypárti polgármesterek is az újranyitás mellett

Karácsony Gergely szerint a lakossági fertőzöttség annyira alacsony, hogy az bizakodásra ad okot, és lehetővé teszi az újranyitást az országban. „A nyitást a kormánnyal együttműködve szeretném végigvinni” –jelentette ki. A főpolgármester úgy fogalmazott: a főváros újranyitás abból „a tényből indul ki, hogy Budapesten járvány nincs, de járványveszély van”. Reményei szerint a kormány mihamarabb meghozza azt a döntés, amely a folyamatot elindítja – mondta. A Párbeszéd politikusa kijelentette, a kormánynak semmi oka nincs arra, hogy „gyáván az önkormányzatok szoknyája mögé bújjon”. „A kormány, politikai hatalma ellenére, képtelen önállóan meghozni azt a döntést, amit minden általuk ismert adat indokolttá tesz, hogy elindítsák Budapesten az újranyitást” – tette hozzá.

Karácsony Gergely emlékeztetett, a választási programjában is szerepelt az, hogy a nyár közeledtével a pesti alsó rakpartot hétvégenként megnyitják a gyalogosok előtt. Kérdésekre válaszolva közölte, napirenden van a játszóterek és sportpályák megnyitása is, folyik az egyeztetés a kerületi polgármesterekkel. Elmondta, feltehetően június elején ülésezik majd a fővárosi közfejlesztési tanács.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy reményei szerint hamarosan be tudják mutatni azt az applikációt, amely egyfajta segítséget nyújt majd a zsúfolt közterületek elkerülése érdekében a fővárosiaknak. Közölte, a közösségi közlekedés az érettségik után is teljes kapacitással működik majd tovább. Karácsony Gergely szólt arról, hogy azok a polgármesterek, akikkel beszélt – kormánypártiakat is beleértve – mindenki az újranyitás pártján állt.

(MTI)

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2020. május 15. 07:41
Amíg gyér a forgalom ez nem fog gondot okozni, de a rakpart épp az egyik út, ahol jól lehet haladni, mert szinte alig van jelzőlámpa. Buta seggfej!
Andilla
2020. május 15. 01:48
Na, ezt se értem. A rakpartot meg az idősotthonokat már kiveséztétek - ilyen hülyeségeket! De "a kormánnyal együttműködve" akar cselekedni - miközben négymondatonként a kormányt szidja, fikázza, rátereli a felelősséget. Há' hogy képzeli azt az együttműködést??? Segítsetek: nem akarom elhinni, hogy a világ egyik legfaszább városának az élén egy ilyen tökfej bénázzon... Mit lehetne ezzel csinálni?
néhai Ch.Pilot
2020. május 15. 00:23
Szerintem ezt a rakpart megnyitást kár volt elárulni, Geri! A Zorbán van olyan gonosz, hogy valahol lejjebb eltorlaszolja - ezáltal felduzzassza - a Dunát csak azért, hogy a rakpartokon sétáló emberek megfulladjanak, és a kormány téged tegyen felelőssé. Én szóltam! :-) Buzipest Retard! :-D
Budai Katalin
2020. május 14. 23:17
Hogy ez a Kamugeri mekkora barom! Mijafrancnak kellene éppen az alsó rakpartról kitiltani az autósokat, mikor ott mennek át leggyorsabban a városon? Hogy lehet valaki ekkora hatökör, mint ez a semmihez sem értő langaléta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!