ÁSZ: Nem lehettek volna a DK dokumentumai a leégett irodában

2020. május 25. 10:16

A Gyurcsány-párt székhelye nem abban a Teréz körúti irodában van, ahol a tűz keletkezett – mutatott rá a Számvevőszék szóvivője.

2020. május 25. 10:16

„Polcról leemelhető” dokumentumok bemutatásán múlik, hogy a DK újra megkaphassa az állami támogatást, amennyiben azok bizonyítják a párt törvényes gazdálkodását – közölte a Magyar Nemzettel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivője. Horváth Bálint felhívta a figyelmet, hogy a Gyurcsány-párt székhelye nem abban a Teréz körúti irodában van, ahol a tűz keletkezett, így a hivatkozott kimutatások valószínűleg ott sem lehettek volna. Mivel a 2017–2018-as évek vizsgálata már lezárult, az ÁSZ most a 2019-re és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi dokumentumokat vár a DK-tól, amelyekkel a párt igazolni tudja, hogy a törvényes gazdálkodás feltételei adottak – közölte a lappal Horváth Bálint.

Ismert: az ÁSZ csütörtökön jelentette be, hogy kezdeményezte a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését, miután 2017–2018. évi gazdálkodásának ellenőrzése során megállapította, hogy a párt pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet annak bevételeiről és kiadásai­ról, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével pedig a párt a saját tagságát is megtévesztette. A bejelentést követően Gyurcsány Ferencék „pártállamot” kiáltottak, és azt állították, hogy az ÁSZ olyan dokumentumokat kér tőlük, amelyek a központi irodájukban 2018-ban keletkezett tűzben elégtek, és amelyeket már soha nem tudnak bemutatni, így „a DK állami támogatásának megvonása akár örök életre is szólhat”.

Hangsúlyozva, hogy az ÁSZ már nem kér a tűzeset idejére eső dokumentumokat a DK-tól, Horváth Bálint arra emlékeztetett, hogy az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. A DK székhelye azonban nem abban a Teréz körúti irodában van, ahol a tűz keletkezett, így a hivatkozott dokumentumok valószínűleg ott sem lehettek volna – mutatott rá Horváth Bálint. A szóvivő kitért arra is, hogy a DK tavaly májusban a Magyar Közlönyben közzétette 2018-as beszámolóját, amelyből két dolog következik: a párt vagy mégis rendelkezett az állítólag elégett dokumentumokkal, vagy pedig hasraütésszerűen írták be a számokat, így a beszámoló nem is felelhet meg a valóságnak, amivel saját tagságukat is megtévesztették.

A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy a DK pénzügyeit évek óta szabálytalanságok jellemzik, a párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. Az ÁSZ 2013–2014. évekre vonatkozó jelentéstervezetére a DK elnöke például észrevételt sem tett, amivel lényegében elismerte az abban foglalt megállapításokat, és nem vitatta az ÁSZ eljárását – idézte fel Horváth Bálint. Kitért arra is, a DK a 2018-as választási kampány során is megsértette a számviteli törvényt, a kampánytörvényt, illetve a párttörvényt is, sőt tiltott támogatást is igénybe vett a kampányához.

Összesen 281 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2020. május 26. 20:23
Nem gondolod, hogy valamelyest problémát jelentene, hogy a "bizonyíték" így módosítható? Az egyetlen elektronikától független, könnyen hordozható, mechanikai behatásokra az összes közül a legkevésbé érzékeny, megfelelő alapanyag használata esetén évtizedekre stabil adattárolást biztosító adathordozónk pont a cédé és a dévédé. Ráadásul egyszer írható, többet nem módosítható (újraírható változatára természetesen pont ugyanúgy nem teszünk bizonyítékot, mint törölhető külső lemezre vagy pláne, pendrive kategóriájú kommersz, megbízhatatlan eszközre). Szóval, itt most speciel nagyon sikerült mellélőni.
NZoltán
2020. május 26. 14:23
Ez egy a "trükkök százai" közül, bár nem eredeti! Már mások is alkalmazták részleges sikerrel.
NZoltán
2020. május 26. 14:22
Ez egy a "trükkök százai" közül, bár nem eredeti! Már mások is alkalmazták részleges sikerrel.
tango47
2020. május 25. 22:38
Szerintem valahol ott kellene keresni a könyvelésüket, ahol a Hibbant szakdolgozatát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!