Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Veszélyhelyzet: megszűnne a polgármesterek testületek helyetti önálló döntési joga

2020. április 01. 12:12

Egy Semjén Zsolt által benyújtott törvénytervezet szerint a katasztrófavédelmi törvényt úgy módosítanák, hogy a polgármesterek ne dönthessenek önállóan a veszélyhelyzet ideje alatt olyan ügyekről, amelyekről egyébként a képviselő-testületeknek kellene döntést hoznia.

2020. április 01. 12:12

Úgy egészítené ki a katasztrófavédelmi törvényt a Semjén Zsolt által benyújtott törvénytervezet, hogy abba a következő szöveg kerüljön:

„(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.”

Ez a szakasz azt a törvényhelyet egészítené ki, amely szerint 

„veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.”

Eszerint a kormány által elrendelt, bármeddig fenntartható veszélyhelyzetben – amennyiben a parlament elfogadja Semjén javaslatát – a polgármesterek nem dönthetnének önállóan olyan témákról, amikről egyébként képviselő-testületi döntéseknek kellene születniük.

Jelenleg a polgármesterek rendeleti úton kormányozhatnak. A vonatkozó új jogszabályszöveg viszont ezt a védelmi bizottságok előzetes döntéséhez kötné, azaz elvonná a polgármesterek eddigi felhatalmazását.

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2020. április 01. 20:38
április 1. van, a zsolt csak viccelt. :)
BőröndÖdön
2020. április 01. 16:28
Undorító bagázs.
medve
2020. április 01. 16:15
A KORMÁNY VISSZAVONJA A JAVASLATOT. Hála Istennek, nem mindenkinek ment el az esze!
gabor7th
2020. április 01. 15:44
Fékek és ellensúlyok Karácsony Gergőnek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!