Tisztifőorvos: Fontos a maszkok szabályszerű viselése

2020. április 27. 12:02

A maszk viselése nem helyettesíti sem a távolságtartást, sem a személyes higiénia betartását – tette hozzá Müller Cecília.

2020. április 27. 12:02

Jelenleg 2583 fertőzöttet tartunk nyilván Magyarország területén – kezdte szokásos napi beszámolóját az országos tisztifőorvos. Sajnos további nyolcan vesztették életüket, így 280-ra emelkedett az elhunytak száma – mondta el Müller Cecília. „Ugyanakkor már 498 főről állapították meg, hogy meggyógyult és egészségesen tudott távozni a kórházból, vagy az otthoni karantén alól felszabadult” – fogalmazott.

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a laborvizsgálatok száma is meredeken emelkedik: már 65 ezer minta feldolgozása történt meg. Kifejtette, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma is. „A mai napon 931 főt gyógyítanak kórházakban, ebből 52-en vannak lélegeztetőgépen” – számolt be róla. Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elhunytak életkorából megállapítható, hogy a magas kockázati csoportok fokozottan érintettek a járványban. Rámutatott, hogy az eddigi 280 elhunytból a 61 éves kor felettiek száma 261. Az 51 és 60 év közöttiek köztiek száma 11, a 41 és 50 év köztiek 6, a 31 és 40 év közöttiek pedig 2. Az országos tisztifőorvos ismét kiemelte, hogy rendkívül fontos, hogy a bentlakásos szociális intézményekben az egyéni védőfelszerelések használata nagy hangsúlyt kapjon. 

Néhány szó a maszkokról

Müller Cecília a védőfelszerelésekkel kapcsolatban rámutatott, hogy sok különbség van maszk és maszk között. Vannak az úgynevezett orvosi maszkok és a speciális FFP2-es, vagy FFP3-as maszkok, amik már részecskeszűrővel is rendelkeznek. A kettő közötti különbség az, hogy a sebészi maszkok a viselőjétől védik meg a többi embert, míg a speciális maszkok a többi embertől védik meg a viselőjét. „Ha tiszta képet akarunk kapni a sebészi szájmaszkról, akkor gondoljunk arra, hogy azt békeidőben is az operáló sebész és a sebészeti csapat használják azzal a céllal, hogy megvédjék a beteget” – fogalmazott a tisztifőorvos.

A speciális maszkoknál az irány fordított: akin van, azt védi meg a fertőzéstől – mondta el Müller Cecília.

A speciális maszkok egy része szeleppel rendelkezik, viszont amikor kilégzésnél ez a szelep kinyílik, akkor sokkal koncentráltabban engedi ki a környezetbe a viselője által kifújt levegőt. Erre azért fontos felhívni a figyelmet, mert ha egy fertőzött visel ilyen maszkot, az sokkal töményebben engedi ki a környezetébe a vírusokat, „ezért tilos FFP-maszkokat hordani olyan embernek, aki fertőzött” – hangsúlyozta Müller Cecília. Összegezve elmondta: a védelem két irányú tud lenni, attól függ, hogy milyen típusú maszkot viselünk, hozzátéve, hogy az operatív törzs ajánlása szerint a sebészmaszkokat csakis az egészségügyben dolgozóknak kell viselni, ezek utcai viselését nem ajánlják.

Saját készítésű maszkok

Nagyon kevés a bizonyíték van arra, hogy ezek hatásosan akadályoznák meg a vírus terjedését – mondta a tisztifőorvos rámutatva, hogy aki beteg, az amúgy sem megy sehova. Hozzátette, hogy

A maszkok viselésével kapcsolatban Müller Cecília elmondta: „miután fölvettük a maszkot – ami eltakarja az orrunkat és szánkat is  és a lehető legszorosabb – ne nyúlkáljunk az arcunkhoz és a maszkot kívülről ne is fogjuk meg”. Hangsúlyozta, hogy mielőtt feltesszük a maszkot minden esetben kezet kell mosni, mielőtt pedig levesszük, a fülnél vagyis a rögzítésnél fogjuk meg, hogy a saját kezünket esetlegesen ne fertőzzük meg. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezeket a maszkokat kizárólag egyszer használjuk, utána pedig cseréljük le. Rámutatott, hogy „a saját készítésű maszkok azért jó ha pamutból készülnek, mert 60 fok feletti mosás elpusztítja a vírust”.

A maszk viselése csak egy tényező azon intézkedések közül, ami a járvány tovaterjedését akadályozza. „Ez nem helyettesíti sem a távolságtartást, sem a személyes higiénia betartását” – jelentette ki az országos tisztifőorvos.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
winniethepooh
2020. április 28. 12:57
Na, akkor összefoglalnám röviden: a szájmaszk nem jó semmire, de kötelező.
Secnir
2020. április 27. 13:53
szészil a házi készítésű maszkokkal kapcsolatban azt mondta, hogy nem bizonyított a hatékonysága, aki beteg, az inkább maradjon otthon. de honnan tudja valaki, hogy beteg-e? nyilván onnan, hogy elmegy a legközelebbi szűrőpontra, és letesztelik. vagy kihívja/igényli az ingyenes mobil szűrőt. ugye szészil?
Secnir
2020. április 27. 13:51
Rámutatott, hogy "a saját készítésű maszkok azért jó ha pamutból készülnek, mert 60 fok feletti mosás elpusztítja a vírust" index.hu/techtud/2020/04/20/koronavirus_kifozes/ "56 fokon melegítették fél óráig, hatvan fokon egy órán keresztül, és 92 fokon, azaz a víz forráspontjához közeli hőmérsékleten melegítették 15 percig. A megfigyeléseik szerint a magas hőmérséklet jelentősen csökkentette ugyan a koronavírus hatékonyságát, de még mindig képes volt replikálódni, azaz képes fertőzni. EGYEDÜL A 92 FOKOS, 15 PERCES MELEGÍTÉSSEL INAKTIVÁLTÁK TELJESEN A VÍRUST. " ez egy egyhetes hír. mekkora lemaradásban van szészil?
Secnir
2020. április 27. 13:47
kérdés: a kórházakban dolgozók felszereltsége megfelelő? bárki válaszol, aszerint a kórházi dolgozók felszereltsége kitűnő. kivéve, ha a kórházi dolgozókat kérdezik meg, akkor nem. kivéve, ha a kórházi dolgozó a kórházban kap vérmérgezést és covid-et. na de komolyan. megfelelő az orvosok, ápolók és a kisegítő személyzet felszereltsége? lássuk a számokat. koronavirus, április 22.-i adatok: koronavirus.gov.hu/cikkek/2284-fore-nott-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-14-idos-kronikus-beteg koronavirus, április 26.-i adatok: koronavirus.gov.hu/cikkek/2583-fore-nott-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-8-idos-kronikus-beteg ITM előadás, április 22.-i adatok: youtu.be/q7vnYyzm00g?t=1413 266 eü dolgozó fertőzött cecília mai elszólása: a fertőzöttek 13%-a eü dolgozó tehát április 22-én 266 fő (11%) eü dolgozó volt fertőzött, április 26-án 335 fő (13%). vajon megkaptak minden, amire szükségük lehet? igen, a kormánymédia kér mindenkit, hogy este tapsoljanak az erkélyen nekik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!