Az LMP a kulturális dolgozókról szóló törvényjavaslat visszavonását követeli

2020. április 15. 15:40

A párt szerint a közalkalmazotti státusz elvétele az érintettek érdekérvényesítését csorbítja.

2020. április 15. 15:40

A kormány vonja vissza azt a törvényjavaslatot, amely elvenné a közalkalmazotti státuszt a kulturális területen dolgozóktól – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az LMP frakciójának két tagja. Ungár Péter és Hohn Krisztina felháborítónak nevezte az előterjesztést, mert az szerintük kiszolgáltatottá teszi a területen dolgozókat és hosszú távon a bérüket sem garantálja. Mindketten úgy ítélték meg, hogy a kormányzat célja a közalkalmazotti státusz teljes megszüntetése, miután korábban már a szakképzésben dolgozóktól is elvették ezt a jogviszonyt.

Ungár Péter rámutatott: a kulturális szektor nem termel profitot, így az ott dolgozóknak csak kollektíven van lehetőségük az érdekérvényesítésre. A közalkalmazotti jogviszony elvétele viszont épp ettől fosztja meg őket. Különösen fájónak ítélte ezt a változtatást azok esetében, akik „a múzeumokban, a levéltárakban a nemzeti örökségünket védik egy olyan kormánytól, amely magát nemzetinek tartja". Hohn Krisztina szerint hiába tartalmazza a benyújtott javaslat, hogy az érintetteknek nem csökkenhet a fizetése, hosszú távon nincs erre garancia. Úgy fogalmazott: a biztonság hosszú távon elveszett.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2020. április 15. 19:44
Ezek szándékosan ostobák vagy zsigeri ?
Berecskereki
2020. április 15. 16:34
Ungár Péter nem tudja? A köztisztségviselő, közalkalmazott a gyűjtő fogalom szerint állami alkalmazott. Közalkalmazott pedig az, aki olyan intézménynél dolgozik amelyik költségvetésből gazdálkodik. Vagyis egy státusz, amelyhez 1992-ben hozzácsapták a bértáblázatot, ahol az alap a mindenkori minimálbér és különböző szorzók alkalmazásával jön ki a végleges bruttó bér. Ebből eredően valótlan az állítás, hogy a közalkalmazottaknál nem volt béremelés, mert a minimálbér emelkedésével növekedett a bérük. Annyi az igazság, hogy a szorzók viszont nem növekedtek. A szorzók azonban nem fejezik ki az elvégzett munka mennyiségét és minőségét, így nem ösztönzőek. Egyetértek az eltörlésével, ami nem a státusz elnevezés eltörlését jelenti, hanem a bértábla - amely bonyolult és ahogy írtam nem ösztönző - sutba dobását jelenti.
Berecskereki
2020. április 15. 16:26
Én meg az LMP távozását követelem a Parlamentből, mert csak kárt okoznak.
Magnólia
2020. április 15. 16:26
felháborítónak nevezte az előterjesztést, mert az szerintük kiszolgáltatottá teszi a területen dolgozókat és hosszú távon a bérüket sem garantálja. Kedves követelőzök, nem a munkaszerződés garantálja az elvégzendő munkáért járó bért? Milyen külön garancia kell? Miért kivételezettek a közalkalmazottak? Nem, ők is munkavállalók, bár lehet, hogy a munka szót nem ismerik? Követelnek, követelnek, és mindig csak követelnek. Mennél kisebb egy párt annál nagyobb hangon követel. Én meg követelem az állami támogatás megvonását minden párttól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!