Lezárja a Margitszigetet a hosszú hétvégére Karácsony

2020. április 30. 18:15

A főpolgármester élt a kormány által az önkormányzatoknak biztosított joggal.

2020. április 30. 18:15

Három napig lesz zárva a Margitsziget

A május elsejei hosszú hétvégére ismét több település, illetve településrész lezárását rendelték el a fővárosban és a környékén a koronavírus-járvány miatt, élve a kormány által az önkormányzatoknak biztosított joggal.

Budapesten elrendelte a Margitsziget lezárást a hosszú hétvégére Karácsony Gergely főpolgármester – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel. A húsvéti és az múlt hétvégi tapasztalatokra építve május 1. és 3. között reggel 9 és este 8 óra között le lesz zárva a Margitsziget. A futók így, szigorúan betartva a 10 méteres követési távolságot, a reggeli és esti órákban ki tudnak menni sportolni – olvasható a közleményben. A közlemény szerint a kérdésben egyeztettek Óbuda-Békásmegyer polgármesterével, és a hosszú hétvégére az Óbudai-szigetet is lezárják.

Budakalászon érvényben marad az Omszk park és a Kálvária park 10 és 19 óra közötti lezárása, valamint a Duna-parti területek teljes lezárása pénteken, szombaton és vasárnap. A civil szervezetekkel folytatott egyeztetés után azonban a település önkormányzata úgy döntött, biztosítja a Megyeri hídról a kerékpáros lehajtást a 11-es út mellett haladó kerékpárúton. Ezzel lehetővé teszik az egyéni kerékpáros-forgalmat a Dunakanyar, valamint a 11-es út felé, de a lehajtásokat a Duna-part és a lakott területek felé nem engedélyezik, a csoportosulásokat továbbra is szigorúan korlátozzák.

A piknikezés nem alapos indok

Szentendre belvárosában péntektől vasárnapig az önkormányzat rendelete értelmében ismét forgalomkorlátozás lesz. A város honlapján közölték: az önkormányzati rendelet értelmében nem helyiek nem hajthatnak be gépkocsival a szentendrei belvárosba, és nem használhatják a Duna-parti kerékpárutat sem. A városi rendészet fokozottan ellenőrzi a forgalomkorlátozás betartását, és határozottan fellép a csoportosulásokkal szemben – írták.

A kormányrendeletben foglalt „szabadidős célú” köztéren tartózkodás feltétele a sportolás, a gyaloglás, a folyamatos mozgás, vagyis nem tekinthető alapos indoknak a piknikezés, napozás, ücsörgés, étel- és italfogyasztás köztéren, a nem egy háztartásban élők csoportosulása – hangsúlyozták.

Kisoroszi – a település honlapján közzétett tájékoztatás szerint – a hétvégén zárva lesz a turisták előtt, a településen korlátozzál a járművek tartózkodását és parkolását. A lezárás a kerékpárosokra nem vonatkozik.

Zebegényben úgy döntött a polgármester, hogy a települést péntek nulla órától vasárnap éjfélig lezárja, egyúttal megtiltja a közterületen tartózkodást. A rendelkezés nem érinti a 12-es út és a kerékpárút forgalmát, ha más település az úticél, valamint a zebegényi lakcímmel rendelkezőket, az ingatlantulajdonosokat és - mások mellett - azokat, akik a településen egyedül élő hozzátartozójukat látják el.

A Pilisi Parkerdő Zrt. internetes oldala szerint az erdőterületet gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, valamint lóval bárki látogathatja, vannak azonban területek, amelyeket lezártak a látogatók elől, például a visegrádi Mogyoró-hegyi parkolóhelyeket és a fellegvár parkolóját.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2020. április 30. 18:57
Akkor meg minek van a főpolgármester ha egy ilyen világjárvány alatt nem veszi ki a részét? Hogy jön ide Rákosi?? Nem is értem, mit vár az ellenzék miniszterelnökünktől, Orbán Viktortól? Szerintem teszi a dolgát, és jól! Karácsonyt meg a pestiek megszavazták. Ő főpolgármester és nem miniszterelnök! Az a baj, hogy az ellenzék nem a dolgát teszi, hanem szétpanaszkodja a világban, hogy Orbán Viktor arra használja a felhatalmazást, hogy diktatúrát építsen ki. Ha nem úgy lesz? Ha nem úgy tesz mint Rákosi, Kádár? Ha a járvány után visszaadja amit kapott? Akkor lesz bocsánatkérés???
Pandaka pygmaea
2020. április 30. 18:43
Vírusban gazdag hétvégét kívánok minden fekelőtlen fővárosinak.
Bazooka454
2020. április 30. 18:36
Tegnap írtam, hát bejött. Vitya igen ügyes politikai csapdát állított nemcsak a Karácsonynak hanem az összes polgármesternek is. Vitya gondolatmenete: Kari ha ellenzi a szigorítást, akkor a vírus pártján áll. Ha támogatja, akkor a BP ek nem csak Vityára hanem Karácsonyra is fognak haragudni. Kettős csavar , de lett volna kibúvó. Részéről elég lett volna hogy elfogadja a BP korlatozási fentartásokat , mégha minden részében nem is ért egyet. Nem, Karinak még ki kellett jelentenie, hogy a Kormány az ő javaslatát vette át. Na bazmeg . A polgármesterek meg vakarhatják a fejüket. Az emberek már nem hisznek a vírus jelentette kockázatban, részben a kormany kettős kommunikaciója , részben az alacsony elhunytak.száma és az egyre erősödő a gazdasági visszaeséstől való félelem miatt. ( ez valós félelem, mert 1 - 2 hete elindultak kirugások). Szóval a polgiknak két választásuk van. Elfogadják hogy a BP ek rájuk fognak zúdúlni= ha netán elszabadul a vírus, akkor a sajat választóik fogják kiherélni öket. Na ha a polgik még erre beszigorítanak, akkor ismét a jóságos Vitya nyer. Mivel bár korlátlan hatalma április 1 től ( amúgy március 30, de jobban hangzik) és felelősége is van egyben, de így a szar döntést nem ő neki kell " meghoznia" . Vitya egyetlen egy dologgal nem számolt . Ez a fokozódó gyülölet vidék- BP között . Mert a Bpestiek menni fognak. Mondhatnám, hogy Vitya Budapestet is bünteti , de szerintem nem igaz. Ennyire hülye még Rákosi sem volt, bár sokat tett érte.
szekuIa
2020. április 30. 18:34
Helyes minden budapesti rohadjon meg a panelban ha már rászavazott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!