Karácsony és Gulyás aláírta a megállapodást a fővárosi színházakról

2020. április 06. 16:16

A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri színházak megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak.

2020. április 06. 16:16

Miközben az ellenzék Budapest és a pártok kivéreztetésétől retteg, Karácsony és Gulyás épp most állapodott meg a fővárosi színházak többmilliárdos támogatásáról.

A főváros és a kormány is egyformán elkötelezett a színházak sokszínűsége, művészi szabadsága, valamint a kultúrharc nélküli, nyugodt alkotói légköre mellett – olvasható közös közleményükben.

Megállapodást írt alá Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely miniszter a fővárosi színházak támogatásáról és működési feltételeiről hétfőn. Az erről szóló közös közleményükben azt írják, a megállapodás 2024. december 31-ig szól. A megállapodás értelmében 2020-tól kezdve a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, Radnóti, Örkény és TRAFÓ színházakat, és e színházak vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri színházak megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja.

A megállapodásnak része az is, hogy az aláírók a „színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó” kérdésekben.

A kormány vállalja, hogy 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére, míg a főváros elfogadja, hogy a Thália Színház, az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja Budapesttől. A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki.

A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

A színházak gazdálkodását Budapesten is felügyelő bizottságok ellenőrzik. A kizárólagosan önkormányzati finanszírozású színházak működését a a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló felügyelőbizottságok ellenőrzik. A kormány által kizárólagosan finanszírozott budapesti színházaknál három, a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett és kettő, a miniszter által megbízott tagból álló felügyelőbizottság ellenőrzi a működést. A főváros a felügyelőbizottságok önkormányzat által megbízott tagjai megbízatásának megszűnése esetén annak a képviselőcsoportnak a javaslata alapján bíz meg új tagot, amely a megszűnt megbízatású tagot jelölte.

A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek. Ezek működésével kapcsolatban a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti meg.

Így jelentősen megnő a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása: idén 1,65 milliárd forint, 2021-től 2024-ig évente 2 milliárd forint összegben támogatja az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt Fischer Iván társulatának. A budapesti Centrál Színház idén 250 millió forint támogatást kap a kormánytól, és a miniszter törekszik arra, hogy e támogatás a következő években is hasonló nagyságrendű legyen.

A megállapodásban az is szerepel, hogy azt súlyos szerződésszegés esetén bármelyik fél felmondhatja.

(MTI)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. április 07. 09:58
Pompás. És mit fog hazudozni vajon Karácsony erről?
Tiszafa
2020. április 06. 21:52
"A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el." És a főpolgármester és sleppje, a Fővárosi Közgyűlés, na ők mi a f@szt vállalnak cserébe? Hát hogy lehet egy ilyen egyoldalú dolgot aláírni?
Robur
2020. április 06. 21:27
Én pont annyit adnék mint a filmszínházaknak. Főleg a nercigány kedvenceinek.
vadászcsaba
2020. április 06. 20:35
Az államnak egy fillért sem volna szabad adnia a fővárosi fenntartású színházaknak. Mást sem tudnak és mást sem fognak tenni, mint pénz kunyerálni, és majd a kormányra mutogatnak, hogy nem adnak eleget és így nem tudják Máté Gábor és a hasonszőrű rettegők milliós bérét kifizetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!