Operatív törzs: Egyre több a szabálytalanság a járványügyi korlátozások körül

2020. március 20. 15:58

Már hét gyógyult koronavírusos beteg van Magyarországon, sokan nem tartják magukat a házi karanténhoz, újabb honvédeket vezényelnek a határra, a védőeszközökből pedig folyamatos az ellátás – online sajtótájékoztatót tartott pénteken az operatív törzs.

2020. március 20. 15:58

Rendhagyó formában, online tartott sajtótájékoztatót péntek délután az Operatív Törzs. A sajtókonferencia résztvevői a szokásos teremben tartózkodtak, de újságírókat a járványügyi helyzetre való tekintettel nem engedtek be, így ők az interneten vagy a tévében követhették a sajtótájékoztatót.

A rendezvény elején Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy hazánkban 85-re emelkedett a megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, két idős férfi pedig elhunyt a betegségben. Jó hír viszont, hogy már 7 gyógyult van, két magyar és öt iráni állampolgár.

A tisztifőorvos ismét arra kérte az időseket, hogy maradjanak otthon, mert ők már életkoruknál fogva is veszélyeztetettebbek. Mint mondta, a legjobb lenne, ha mindenki otthon maradna, és ez azokra is vonatkozik, akik nemrég tértek haza külföldről. Müller Cecília úgy fogalmazott: tudják, hogy mindenkitől áldozatot kíván a jelenlegi helyzet, de mindenki tehet valamit azért, hogy lassabban terjedjen a járvány. A fiatalok ezért ne menjenek bulizni, a külföldről jövők különítsék el magukat, aki pedig tud, dolgozzon otthonról – kérte a tisztifőorvos. Müller hozzátette: köszönet illeti az egészségügyben dolgozókat, akik nagyon sokat tesznek ezekben a nehéz napokban.

Lakatos Tibor rendőrezredes ismertette: továbbra sincs jelentős fennakadás a Magyarországra belépő forgalomban, de a csanádpalotai határátkelőnél 35 km-en torlódtak fel a kamionok a román hatóságok által bevezetett ellenőrzés miatt. Ferihegyen jelenleg 42-en várnak arra, hogy elutazzanak vagy belépjenek Magyarország területére, őket ágyakkal, élelemmel, takarókkal, Wi-Fi-vel segíti a rendőrség és a repülőtér.

Egyre több a szabálytalanság a járványügyi rendelkezések betartása körül – jelentette ki Lakatos, aki elmondta, hogy néhányan nem tartják magukat a házi karanténhoz, de az üzletek bezárása körül is vannak hiányosságok. Megjelentek olyan csalók is, akik hatósági személynek adják ki magukat, hogy így húzzanak hasznot a mostani helyzetből, a Somogy megyei rendőrök például őrizetbe vettek egy nőt, aki az ÁNTSZ munkatársának adta ki magát, és milliókat akart kicsalni egy vállalattól koronavírus elleni védőoltások beadásáért és a telephely fertőtlenítéséért cserébe. 

Az ezredes azt is elmondta, hogy mától működnek a fővárosi és megyei védelmi bizottságok, amik az egészségügyi intézmények ellátásának szervezésében és a karanténba helyezettek ellátásában segítenek.

Ruszin Romulusz dandártábornok a Honvédség részéről ismertette, hogy 71 vállalatnál már felálltak a honvédelmi irányító törzsek, amik az ellátás biztosításában és a vállalat működésének elősegítésében vesznek részt. A tábornok arra is felhívta a figyelmet, hogy az állandó laktanyák környékén katonai járőrökkel is találkozhatnak a polgárok, illetve, hogy szombattól további 100 honvédet vezényelnek a határokra.

Az újságírók kérdéseiket előzetesen küldhették be, amikre csoportosítva válaszoltak a sajtótájékoztató résztvevői. Müller Cecília az elhunytak kórelőzményeire vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy minden elhunyt személy többféle betegségben is szenvedett. Müller azt is elmondta, hogy az ország minden területén van már koronavírusos beteg, és a tömeges megbetegedések küszöbén állunk.

Az idősek otthonmaradásra „bírására” egyelőre nem terveznek intézkedéseket, csak kérik őket, hogy ne hagyják el otthonaikat – mondta Müller Cecília. Határozott tiltás egyelőre nincs; a lakásban élőknek azt javasolja a tisztifőorvos, hogy nyissanak ablakot, ha friss levegőre vágynak.

Gyakran felmerülő kérdés a védőeszközökkel való ellátottság kérdése, ugyanis sok médium értesül arról, hogy az egészségügyben dolgozók közül sem jut mindenkinek maszk. Müller kijelentette: védőeszközből sok van, egészséges embereknek pedig nem kell maszkot hordaniuk. A tisztifőorvos elmondta, hogy a speciális FFP3-as maszkokat csak akkor kell felvenniük az orvosoknak, ha tényleg koronavírusos beteget kezelnek, ilyen esetekben ezek a védőeszközök is rendelkezésre állnak. Lakatos Tibor hozzátette: folyamatos az utánpótlás védőeszközökből, például szombaton is érkezik egy szállítmány. Az ezredes azt is elmondta: a Büntetés-végrehajtás vállalta, hogy magasabb védelmi képességű eszközöket is gyárt, de ehhez még be kell szerezni az ehhez szükséges eszközöket.

A fogyasztási órák le nem olvasásáról már több szolgáltató is döntést hozott – felelte Lakatos az erre vonatkozó kérdésre. Elmondta: fel fogják függeszteni a tartozások miatti korlátozásokat.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2020. március 21. 16:18
Őszinte válasz esetleg? (vidéken élek)
barnabibambi
2020. március 20. 22:40
Mi volna ha a pilóták ott maradnak a határon és a fertőtlenített kocsikat váltó pilóták vinnék a célig,mondjuk katonák.Mi lenne ha a beutazók szelektív karanténba kerülnének és tesztelnék őket?Mi lenne ha a vendégmunkások nem csalingáznának ide még most is?Meg mondom csökkene a veszély mértéke.A jelenlegi állapotok egyenesen előrevetítik a katasztrófát! Nem volna szabad a többi EU ország kimondottan hülye döntéseit másolni! Az Olasz példa ismétlődik több EU országban így Magyarországon is! Ez a jövő! Kimondottan hülye ötlet a kijárási tilalom bevezetése még szelektíven is mert ez nsem célravezető.A lépcsős karantén és a teszt együttes alkalmazása a jó megoldás kombinálva az egyéni védekezéssel.Szerintem a topis EÜ miatt sokkal nagyobbak lesznek a veszteségeink mint azt a statisztikusok és a politikusok hiszik.Egyszerűen képtelenek annyi karantént,kórházi ellátást biztosítani mint amennyire szükségünk lessz! Néhány kollégium és egy septében összerakott konténer kórház elégtelen és a minimális ellátást sem biztosítja a várható beteglétszámnak.
Menhetten
2020. március 20. 17:43
Az un. viperatív' törzsben NINCS egészségügyi szakember, csak politikusok?
zsoltkom2
2020. március 20. 17:11
"Rendhagyó formában, online tartott sajtótájékoztatót péntek délután az Operatív Törzs." A gyávák csinálják így. Ha fenyegetve kötelezni tudják a külügyet nyilván, hogy nem okoz a sajtótájékoztató biztonsági kockázatot. "Nyugtatja a fejvesztett dolgozókat a külügy egy körlevélben" https://bit.ly/2Uh5fgX És persze, ha a karantén 2 hetét nem kell kitöltenie Pintér Sándornak, mert dolgoznia kell, akkor a gyávák gyülekezete simán vállalhatná a nyíltan feltett kérdéseket. El akarják kerülni a felettük való kontrollt. Visszaéltek a hatalmukkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!