Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Népszava: Rendeleti úton irányít ezentúl Karácsony

2020. március 24. 09:06

Közgyűlés híján a főpolgármester egyszemélyben hozhat meg olyan döntéseket, bár ígérik, hogy egyeztetni fognak a fővárosi frakciókkal – tudta meg a baloldali napilap.

2020. március 24. 09:06

Mint azt keddi online cikkükben írják, a járványügyi vészhelyzetre tekintettel elmarad a Fővárosi Közgyűlés április elsejére tervezett ülése, méghozzá úgy, hogy esőnapot sem tűztek ki, bár a lap szerint az előterjesztések ennek ellenére már péntektől olvashatók lesznek az önkormányzat honlapján.

Amikor a lap az időpontra rákérdezett az önkormányzat sajtóirodájánál, azt a választ kapta, hogy „Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan figyeli a járvánnyal kapcsolatos híreket és ennek megfelelően dönt majd a közgyűlés új időpontjának kihirdetéséről”. A lap egyébként úgy tudta, hogy „korábban felmerült, hogy zárt ajtók mögött, de megtartják a közgyűlés ülését”. Azt is megtudta a napilap, hogy a halasztás ellenére mindegyik fővárosi frakciók megkapja és véleményezi az előre jelzett határidőig, és a főpolgármester a frakciók álláspontjának ismeretében dönt az előterjesztésekről a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok értelmében. Ez lényegében a rendeleti kormányzás életbe léptetését jelenti a Népszava szerint a fővárost illetően.

Megjegyzik, lehet, hogy a fővárosi önkormányzat döntéshozó testülete tehát akár hetekig-hónapokig sem tanácskozik, ám annak érdekében, hogy a város, a Főpolgármesteri Hivatal működése, illetve a közszolgáltató cégek természetesen ne álljanak le, az irányadó kormányrendelet értelmében ebben a helyzetben Karácsony Gergely testületi ülés nélkül is dönthet ezekben az ügyekben – számolt be a Népszava.

Ismeretes, hogy Szekszárd és Komló fideszes polgármesterei már éltek a rendeleti kormányzás lehetőségével, és Polgáron is emiatt rendelhetett el részleges kijárási tilalmat a városvezető – azonban amíg előbbiek esetében felzúdultak az ellenzéki pártok, addig nem érkezett hír arról eddig, hogy Karácsony rendeleti kormányzása ellen petíció indult volna.

(Mandiner)

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. március 25. 08:27
"Népszava: Rendeleti úton irányít ezentúl Karácsony" KAPJA BE AZ APJA HÓTTKÓROS FASZTÁT!
TalEle
2020. március 24. 18:59
Most akkor, legalább elrendelheti , hogy evakuálják már végre a fővárosi aluljárókban lévő, legyengült immunrendszerű, sok esetben krónikus betegségekben szenvedő hajléktalanokat? Az ő több ezres populációjuk van kitéve legjobban a veszélynek! Az nagyon kevés lesz, hogy ha majd kitör a tömeges járvány, akkor sátrakban fogják őket elhelyezni! Karácsonyék is tehetnének már végre valamit a budapestiek érdekében!
Óbor Dezső
2020. március 24. 17:13
Ezek ugatnak a diktatúrárol?......mi lenne ha ez a csűrhe kerülne hatalomra......(káosz, csőd, IMF, szabadrablás,)
catalina9
2020. március 24. 16:21
Népszava: Rendeleti úton irányít ezentúl Karácsony" Soros rendel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!