Magyar Nemzet: Sokan vállalnak áthidaló munkát a járvány idejére

2020. március 28. 08:31

Rolek Ferenc hangsúlyozta, hogy a kormányzati intézkedésektől függ, hány munkahelyet sikerül megtartani az átmeneti időszakban.

2020. március 28. 08:31

A koronavírus-járvány kezdete óta százszorosára nőtt az érdeklődés egy-egy betöltetlen kereskedelmi, szállítási vagy raktározási pozíció iránt; a jelentkezők többsége csak átmenetileg helyezkedne el ezekben a munkakörökben, például azért, mert eredeti foglalkoztatójuk leállásra kényszerült és nem tud bért fizetni – olvasható a Magyar Nemzet szombati lapszámában. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a lapnak azt mondta, sok munkáltató nem szeretné elküldeni az alkalmazottait, ezért támogatja, hogy a munkavállalók – megtartva eredeti munkaviszonyukat – az átmeneti időszakra máshol helyezkedjenek el, és így jövedelemhez jussanak.

Hozzátette, hogy a gazdasági szereplők túlnyomó többsége átmeneti válsággal számol, és azt várja, hogy a járvány lecsengésével folytathatja a tevékenységét, a folytatáshoz pedig nélkülözhetetlen a munkaerő, ezért ameddig csak lehet, megtartja az alkalmazottját. Jelezte, hogy nagy a bizonytalanság, mivel senki sem tudja, meddig tart a jelenlegi helyzet, s azt követően a gazdaság milyen gyorsan jut túl a krízisen. Rövid távon százezer, de akár kétszázezer ember is elveszítheti az állását, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítanak, akár még az idén újra stabilizálódhat a munkaerőpiac.

Rolek Ferenc hangsúlyozta, hogy a kormányzati intézkedésektől függ, hány munkahelyet sikerül megtartani az átmeneti időszakban. A gyáriparosok üdvözlik az eddig elfogadott, elsősorban adó- és járulékkönnyítési intézkedéseket, viszont további lépéseket is szükségesnek tartanak, akár a több európai országban elfogadott állami bértámogatást. Hozzátette, hogy a válságkezelésből arányosan kell kivennie a részét a kormánynak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2020. március 28. 11:56
Te példa nélkül bukdácsolsz kisember. Elszárnyalhatnál.
Berecskereki
2020. március 28. 10:56
Pályán kívül a partvonalról ,, Költekezésre biztatják a kormányt A balliberális közgazdászok most szórnák a pénzt Baloldali közgazdászok nyílt levélben kérik a kormányt, hogy többet költsön a járvány okozta gazdasági sokk enyhítésére. A dokumentum aláírói között számos, a balliberális pártokhoz, kormányokhoz és a korábbi gazdasági megszorításokhoz köthető személy van. ,, https://magyarnemzet.hu/belfold/koltekezesre-biztatjak-a-kormanyt-7940441/
Berecskereki
2020. március 28. 10:08
"Hozzátette, hogy a válságkezelésből arányosan kell kivennie a részét a kormánynak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak." Nem megfelelő a sorrend. Ez az elfogadható: munkaadók, munkavállalók, kormány. Az adó és járulékcsökkentést összege annyi, mint a ér 30 %-os támogatása. A vállalkozásoknak pedig most van ideje elvégezni a karbantartásokat, az esetleges fejlesztéseket, felkészülési üzleti terv elkészítése arra az időszakra, amikor a termelés beindulhat. A járvány lecsengése végére pedig kiderül, hogy mely vállalkozások életképesek. Ezeket a vállalkozásokat szükséges és kell támogatni pályázatos úton. Erre rendelkezésre áll az uniós támogatás és hasonló nagyságú forrást lehet biztosítani a költségvetés belső átcsoportosításával, az MNB-nél lévő források a kereskedelmi bankok felé kihelyezett kedvezményes felhasználásra. A pályázatok kiírására, döntésre pedig nincs szükség új szervezet létrehozására. Elégséges a jelenleg is meglévő struktúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!