Kutatnak a szegedi tudósok: ön is segíthet a járvány elleni védekezésben!

2020. március 26. 10:26

Három nap alatt százezer kitöltés: a koronavírus-járvány modellezésén dolgozó, Röst Gergely vezette szegedi kutatócsoport anonim kérdőívének kitöltésével minden válaszadó segíthet, hogy még hatékonyabb legyen a járvány elleni védekezés. Töltse ki ön is!

2020. március 26. 10:26
Pálfy Dániel Ábel

A kérdőív itt érhető el: Magyar Adatszolgáltató Kérdőív.

 

Nagymértékű adatgyűjtésbe kezdett a koronavírus-járvány modellezésében nagy sikereket elérő, Röst Gergely vezette szegedi kutatócsoport. Az általuk készített anonim kérdőív kitöltésével

most minden Magyarországon élő ember sokat segíthet a koronavírus-járvány természetének megértésében,

és ezáltal a járvány elleni védekezésben. Minél több adat kerül ugyanis a matematikai modellbe, annál világosabb lesz, hogy melyek azok az intézkedések, amelyek Magyarországon a leghatékonyabban akadályozzák a koronavírus terjedését.

A minap mi is beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem matematika tanszékének docensével, aki csapatával a kínai járvány elindulását követően sikeresen modellezte a betegség terjedését az ázsiai országban. Ezt követően még februárban előre jelezték, hogy a koronavírus-járvány szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb ország Olaszország lehet  és amikor még mindössze 28 igazolt iráni esetről tudtak, kiszámolták, hogy a közel-keleti országban már valószínűleg már 2000 körül van a fertőzöttek száma.

Röst Gergely a Mandinernek adott interjúban elmondta, hogy újabb kutatásokon dolgoznak, folyamatosan elemzik a járvánnyal kapcsolatos információkat: a megbetegedések számát, a betegség megjelenését a Kínán kívüli országokban és a megelőzés érdekében bevezetett intézkedéseket, és

azt is vizsgálják, hogy a magyarországi intézkedések mennyire hatékonyak.

Ehhez viszont nagy mennyiségű magyarországi adatra van szükségük. Valószínűleg nem ússzuk meg a tömeges fertőzéseket, de a járványmodell nagyon sokat segíthet abban, hogy megfelelő lépésekkel kordában tudják tartani a betegséget, ezzel pedig megmenthető a túlterheltségtől az egészségügyi rendszer.

Ebben most ön is részt vehet. Lássuk, hogyan!

A kutatócsoport az általuk közzétett Magyar Adatszolgáltató Kérdőívvel (MASZK) névtelen adatokat gyűjt a magyar lakosság viselkedésének a járvány hatására történt megváltozásáról. A kutatás célja, hogy  lakosság névtelen adatszolgáltatásai alapján, a kapcsolattartási szokásokat felmérve olyan adatbázist építhessenek, mely segít a magyar kutatócsoportoknak megérteni az új koronavírus terjedésének mikéntjét, hogy ezáltal hatékonyabb megelőzési módokat fejlesszenek a járvány terjedésének megakadályozására.

 

 

A kérdőív kitöltése nem teszi lehetővé a személyazonosítást,a válaszok teljesen anonimak és kizárólag a járvány megfékezését segítik. A kérdőívet, amelynek kitöltése 5-10 percet vesz igénybe, itt tudják elérni. A kutatásban demográfiai adatokra és a napi tevékenységre vonatkozó kérdések szerepelnek. 

Röst Gergely megkeresésünkre elmondta, hogy

felmérésük három napja indult, és már százezren kitöltötték.

Kiemelte, hogy a járványmodellezést az segítené legjobban, ha az emberek néhány nap vagy hét különbséggel újra és újra kitöltenék a kérdőívet, hogy a viselkedésük időbeli változását is tudják vizsgálni. 

Az első, általános demográfiai adatokra vonatkozó kérdéseket egyszer kell megválaszolni, a tevékenységünkkel kapcsolatos kérdéseket pedig akár naponta. Azért, hogy a rendszeres adatszolgáltatás egyszerűbb legyen, hamarosan elérhetővé tesznek egy mobilapplikációt is, és arra biztat mindenkit, hogy töltsék le és használják mert ezzel is segíthetik a vírus terjedésének megakadályozását.

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. március 26. 13:05
Hálátlan dolog számokkal illusztrálni a világ legkeresztényebb kormányának keresztényellenes gazemberségeit, de van itt még valami, a kórházak festésmázolására vonatkozó miniszterelnöki ukázzal is összefüggésben. Ha az Orbán-kormány mondjuk nem az egy főre jutó stadionok számának növelésével, vagy az egyházak kitömésével lett volna elfoglalva az elmúlt években, és az egybites migránsozás milliárdokat felemésztő pufogtatása, valamint a legalizált lopás közben az egészségügyi közkiadások reálértékének növelésére is fordított volna némi energiát, akkor most nem állna így a helyzet: a 2010 és 2016 közötti időszakban évente 46-49 ezer (összesen 285 ezer) 75 évesnél fiatalabb magyar halt meg megelőzhető vagy kezelhető betegségben. Ha a V4-es, szabadságharcos, Európa-ellenes kommunikációs vergődés helyett az Orbán-kormány mondjuk ezen hasonló fejlettségű országok egészségügyi rendszereinek szintjére próbálta volna felzárkóztatni a magyar egészségügyet, akkor is teljesen más lenne a helyzet. Ha elértük volna Csehország egészségügyi színvonalát, akkor 95 ezerrel (33 százalékkal), ha Lengyelországét, akkor 85 ezerrel (30 százalékkal), ha Szlovákiáét, akkor 47 ezerrel (16 százalékkal) kevesebben haltak volna meg az említett időszakban.
civis72
2020. március 26. 13:01
"koronavírus-járvány természetének megértésében" ...ki fog derülni , hogy homofób antiszemita és FIDESZES !
Csomorkany
2020. március 26. 12:55
Azért nem könnyű kérdések... Mennyi időt töltöttem ilyen és olyan emberek társaságában... Igyekeztem...
kunfia
2020. március 26. 12:44
"amikor még mindössze 28 igazolt iráni esetről tudtak, kiszámolták, hogy a közel-keleti országban már valószínűleg már 2000 körül van a fertőzöttek száma." Akkor számoljunk mi is. Nálunk 261esetről tudnak,a 28 és a 2000 71szeres szorzó. 261X 71=18531,azaz a valódi fertőzések száma már 19ezer lenne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!