Izer Norbert: A magyar kormány vám- és áfamentességet kért a szájmaszkok, a lélegeztetőgépek és egyéb védőfelszerelések behozatalára

2020. március 26. 09:50

A mentesség nem vonatkozna automatikusan minden egészségügyi védőfelszerelésre, ugyanis csak az ingyenesen szétosztott termékek lehetnek köztehermentesek – tette hozzá adóügyekért felelős államtitkár.

2020. március 26. 09:50

A magyar kormány 2020. március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzetet. Azóta számos megelőző intézkedést hozott a koronavírus terjedésének elkerülése, valamint a világjárvány okozta gazdasági hatások enyhítésére – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve, hogy a már meghozott intézkedéseket egészítette ki a kérelem benyújtása. A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy egészségügyi termékek minél szélesebb körben és lehetőleg közterhek nélkül kerüljenek behozatalra – szögezte le Izer Norbert.

A szájmaszkok után, ha az nem az Európai Unióból érkezik, vámot is kell fizetni. A vámtétel 6,3 százalék vagy 12 százalék, attól függően, hogy azok milyen anyagból készültek. A vámon kívül általános forgalmi adó is terheli a maszkokat – részletezte az államtitkár. A magyar kormány ezért – több országgal együtt – az Európai Bizottsághoz fordult, és kérte, hogy a köztehertől mentesítse a szájmaszkok és egyéb a járvány elhárításához szükséges egészségügyi felszerelések karitatív célú behozatalát. A Bizottság már a héten meghozhatja döntését – tette hozzá.

Noha ösztönözték az egészségügyi és védőeszközök fokozott termelését az Európai Unióban, a termelés jelenlegi szintje és a meglévő készletek valószínűleg nem elégségesek az Európán belüli növekvő kereslet kielégítéséhez – mondta el a ma megtett intézkedés hátteréről az államtitkár.

Ha a Bizottság helyt ad a magyar kormány kérelmének, akkor az EU-n kívülről importált szájmaszkok és egyéb egészségügyi védőfelszerelések vám- és áfamentesek lennének. A mentesség nem vonatkozna automatikusan minden egészségügyi védőfelszerelésre, ugyanis csak a veszélyhelyzet elhárításának céljára, a karitatív, illetve az állami szervezetek által behozott, ingyenesen szétosztott eszközök lehetnek köztehermentesek – húzta alá Izer Norbert.

Az államtitkár szerint a mellett, hogy nagy adóügyi könnyítést jelentene a vám- és áfamentesség, segíthetne a COVID-19 elleni küzdelemben is.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2020. március 26. 11:31
A nyugatfeny.hu meg már ezzel riogat: http://nyugatifeny.hu/2020/03/25/torok-gabor-orban-3-6-honap-mulva-elorehozott-valasztast-akarhat-video
Veernewl
2020. március 26. 11:04
Az anyja valagát kell az EU-ra várni. Gittegylet ebben a firmában. Bár jobb is ha nem csinál semmit, mert legalább nincs az útban.
matykox
2020. március 26. 10:15
Teljesen logikus kérés. Az állam mi vagyunk, és azért az ember ne saját magával bánjon ki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!