Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Itt nézheti meg, hogyan nézett ki a budai királyi palota régen

2020. március 20. 06:56

Videó arról, miként változott a Budavári Palota 1714-1905 között.

2020. március 20. 06:56

A videó a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában megrendezett „Királyi palota - a kultúra vára 1689-1985” c. kiállításhoz készült. A grafikus Kemény Zoltán, a tudományos szakértő Farbaky Péter és Rostás Péter volt.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2020. március 21. 20:47
Mindent vissza.
Tehetős Totó
2020. március 21. 13:01
Nálam kétszáztizenharmadik kommentednél megállt a számláló. X
Akitlosz
2020. március 20. 23:52
Nem elég régen. Az az érdekes, hogy Mátyás király idejében hogyan nézett ki, amikor az ország központja volt. A habsburg uralom idején a videón bemutatott 1714-1905 között egy magyar király sem székelt ott. Akkoriban sajnos nem Budán dőlt el az ország sorsa.
peter.jordanson
2020. március 20. 16:36
Egyébként a koncepció teljesen jó, hogy digitálisan, virtuálisan lehessen bemutatni, hogy hogy nézett ki egy egyébként szép, sajnos annál szerencsétlenebb történetű épület, abban az időszakban, amikor királyok és alattvalók, kb. kussoló kalapgyűrögető senkik voltak. A helyzet az, hogy a 3D technológia kb. 15 éve tartott itt, persze valószínű, most csak egy db. digitális grafikus dolgozott vele. A helyzet az, hogy teljesen valósághűen, a valóságtól megkülönböztethetlen módon is meg lehetne, meg lehetett volna csinálni, ami egy nagyon jó ötlet lenne. Sajnos a NER szokásos üzletmenetét és ténykdését látva ez inkább egy kezdetleges, KESMA által is tolt promófilm lenne arra, hogy miért is kell a járvány + súlyos gazdasági válság idején egy több tíz-százmilliárdos, ésszerűtlen látványberuházásra pénzt elbaszni, ami kizárólág imázs + látvány stb. miközben a recessziós félelmek mellett hegyekben áll pl. az infrustruktúra fejlesztési igény, konkrétan pont ott, a fővárosban. Inkább vegyenek fel 10 grafikust, csinálják meg 50 millióért rendesen, VR-rel meg minden, és a sok érdeklődő megnézheti a neten ingyen vagy a múzeumban. Ez egy költséghatékony, szuper opció lenne, komoly kulturális értékkel. Nagyjából 200 milliárddal kerülne kevesebbe, mint egy királyság bábjáték-kellékei és a monarchikus autokrácia restaurációja után vágyakozó, a múltban megakadt, atavisztikus szűk kisebbség lázálmainak százmilliárdokból való kiszolgálása, ami a valóságban inkább csak ürügy (ráadásul a legrosszabb ürügy) oligarchák zsebeinek tömködésére. Hamár lopni kell a betonöntő maffiával karöltve, legalább autópálya és normális tömegközlekedésre alkalmas vasúti hálózat legyen, a zoktatásegéssügyről ne is essen most szó. Pl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!