Guardian: A magyar demokrácia újabb szomorú hete jön

2020. március 30. 08:00

„Orbán Viktor a rá jellemző durvasággal a politikai maximumra törekedett, hogy ne pazarolja el a válság okozta lehetőséget.”

2020. március 30. 08:00

A brit lap szerkesztőségi véleménycikkében arról ír, hogy a működő demokráciákban a vezetők „rendkívüli hatalom” iránti igényét időnként felülvizsgálják, illetve szigorú határidőket állapítanak meg. Boris Johnsonnal és Emmanuel Macronnal példálóznak: előbbi vírustörvénye szerint a képviselők félévente megvizsgálják annak jogosultságát, míg a francia elnök két hónapos időtartammal hozott intézkedéseket. A Guardian szerint nem kellene meglepődni, hogy Magyarországon más a helyzet.

A rá jellemző durvasággal, Orbán Viktor a politikai maximumra törekedett, hogy ne pazarolja el a válság okozta lehetőséget” – írták.
Ezután emlékeztettek: a magyar miniszterelnök az elmúlt években a média, a bíróságok, és a civilszervezetek szabadságát is korlátozta. A magyar miniszterelnök a koronavírus miatt beterjesztett  törvény elfogadása esetén akár egy személyben és kontroll nélkül kormányozhat, felülbírálhat jogszabályokat, sőt a választásokról is dönthet. Ráadásul a Fidesz által dominált parlament dönti el, szükség van-e a veszélyhelyzet meghosszabbítására, amely így a „megfelelő” parlamenti háttérrel, akár folyamatosan fenntarthatja a korlátlan hatalmi állapotot – áll a cikkben.

Végezetül nem maradnak el a párhuzamok sem: nem csak Orbán vette észre, hogy ebben a helyzetben lehetőség nyílik a kritikusok partvonalon kívülre helyezésére. A Guardian Orbán mellett megemlíti Ilham Aliyev azeri elnököt, aki ellenzéki csoportok ellen hozott intézkedéseket, Netanjahut, aki a koronavírust kihasználva késleltette korrupciós ügyének megkezdését. Nem maradt ki Donald Trump sem, aki máris elkezdte magát „haborús elnöknek” pozícionálni a lap szerint.
„Az Európai Parlament képviselői felhívták a Bizottság figyelmét, hogy indítson vizsgálatot Orbán új törvénye kapcsán.De az már rég hatályban lesz, mire a vizsgálat elkezdődik. Ez a magyar demokrácia újabb szomorú hete lesz.” – zárja szomorkodását a Guardian.

(Mandiner)

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pusikas
2020. május 09. 09:11
A magyar demokráciát már annyiszor eltemették és olyan mélyre, hogy kibukkant a föld túloldalán. S most néznek egymásra hülyén...
Biivisz
2020. március 30. 13:52
"Ez a magyar demokrácia újabb szomorú hete lesz." Figyu (akárki is vagy a gárdiennél - szerzőt nem találtam, az eredeti cikknél sem) !!! Nos, először is Magyarországon már - majdnem évtizede - megszűnt a demokrácia ! (Neked még nem szóltak?) Úgyhogy max. a "magyar diktatúra" akármilyen hetéről beszélhetnél. Ráadásul mi az, hogy "hete". A törvényt ma megszavazzák, holnap Áder az áldását adja, és kész. Nem kell egy egész héten át szomorkodni. Ha meg netán a végtelen tejhatalomra (milkpower) gondolnál, akkor innentől rád, meg az elvtársaitokra végtelen (is) szomorúság és szenvedés vár. Ne reménykedj, hogy egy hét múlva véget ér!
certus
2020. március 30. 11:55
Hogyér mérik az ilyen mesék darabját?
Óbor Dezső
2020. március 30. 10:56
Őrjöngenek és rettegnek a soros libsik...az internacionalista elvtársak.....jobban félnek Orbán Viktortol mint a koronátol ....ezért szűkölnek mint a veszett kutyák....érzik a világméretü vesztüket....(mert egyre több ember követi Őt a világban)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!