Századvég: Az ngo-k működése nemzetbiztonsági kockázatot jelent

2020. február 11. 16:45

Az elemzés kiemelten foglalkozik az érintett szervezetek által kezdeményezett adatigénylési, börtönkártalanítási és rászorulókkal kapcsolatos „stratégiai” peres eljárásokkal.

2020. február 11. 16:45

A Századvég Alapítvány szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek a „külföldről finanszírozott” nem kormányzati szervezetek (ngo) Magyarországon. Az alapítvány kedden juttatta el elemzését az MTI-hez. Ebben az írták, hogy az ngo-k – kihasználva intézményi beágyazottságukat, belső és külső kapcsolati hálózatukat – képesek nemzetbiztonsági jelentőségű tevékenységet kifejteni.

Az elemzés kiemelten foglalkozik az érintett szervezetek által kezdeményezett adatigénylési, börtönkártalanítási és rászorulókkal kapcsolatos „stratégiai” peres eljárásokkal. Számos fejlett demokratikus jogállamhoz hasonlóan Magyarországon a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény prioritásként kezeli az ország gazdasági biztonságának és pénzügyi helyzetének veszélyeztetésére irányuló külföldi szándékok és cselekmények kiszűrését – írták.

A globalizált világban a biztonság nem a határoknál kezdődik, a távoli biztonsági kockázatok, kihívások és veszélyforrások drámai gyorsasággal kerülhetnek a határokon belülre. A nemzetállamok elsődleges biztonsági érdeke a szuverenitás, a területi integritás és az alkotmányos rend védelme. Mindezen garanciális feltételek az elmúlt időszakban korábban nem tapasztalt támadások célpontjai lettek a világ számos pontján – áll a szövegben. 

Egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy Izraelben 2012-ben és 2015-ben Soros György milliárdoshoz köthető szervezetek a jobboldali kormány leváltását próbálták elősegíteni, illetve belpolitikai befolyásolási tevékenységet fejtettek ki” – írták. „A magyar jogalkotónak szintén empirikus tapasztalatai vannak abban a tekintetben, hogy a Soros György nevéhez köthető ngo-k körül belátható időn belül átláthatatlanság, káosz, az általános nemzetbiztonság fenyegetettsége áll elő” – fogalmazott a Századvég.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pildar
2020. február 13. 05:53
Ok, látszik hogy ez a cikk elevenbe talált, ráriasztották az összes bérkommenterüket a libsik.
Janice
2020. február 12. 08:11
Az nem nemzetbiztonsági kockázat amikor a kormány számolatlanul ontja a pénzt a határon túlra? Most éppen Habony akar külföldi lapokat venni, amire a nyomozás szerint Mészáros adta a legtöbb pénzt. Ez nem beavatkozás egy másik ország belügyeibe?
Pierre
2020. február 11. 21:29
emiatt fosnak epp: "Az Elios-ügy miatt beperelte az Európai Bizottságot a TASZ és az Eleven Gyál. Az Európai Bizottság nem adja ki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését az Elios-ügyről." https://magyarnarancs.hu/belpol/az-elios-ugy-miatt-beperelte-az-europai-bizottsagot-a-tasz-es-az-eleven-gyal-126762
pemete jakab
2020. február 11. 20:35
"Századvég: Az ngo-k működése nemzetbiztonsági kockázatot jelent" Nem nemzetbiztonsági. Legfeljebb a kormánynyak nem tetsző, a kormány viszont nem egyenlő a nemzettel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!