PS: A Mars téri piac ügyét is Botkáékkal összefonódott bírák kapták

2020. február 03. 12:10

Újabb ügyben lehetnek érintettek az önkormányzattal összefonódott szegedi bírák: a Pesti Srácok legújabb cikkében arról ír, hogy a Mars téri kereskedők polgári és pótmagánvádas pereinek alperesi, vádlotti oldalán annak az önkormányzatnak a száz százalékos tulajdonában álló cége van, amellyel a Szegedi Járásbíróságnak és a Szegedi Törvényszéknek valószínűsíthetően összefonódása van. A portál szerint a Mars téri piacosok jogi kálváriája kirakati példája annak, hogyan szövi át az önkormányzati hivatal kapcsolati hálója „az egész szegedi bíróságot a járásbíróságtól a törvényszékig, a büntető kollégiumtól a polgáriig”.

2020. február 03. 12:10

A Szeviép-ügy mellett vagy egy másik, hosszú évek óta húzódó ügy is Szegeden, ez pedig a Mars téri piac ügye, amiben évekig folytak kértérítési ügyek – olvasható a PS hétvégi anyagában. Ebben felidézik: még 2002-ben, tizennyolc éve kezdeményezték az akkori piac kereskedői, hogy nekilátnának a piac rehabilitációjának, saját költségükön, amiért cserébe földhasználati jogot kértek. Azonban az önkormányzattal az egyeztetések hamar zátonyra futottak, mivel nagyon megemelkedett a kiviteli ajánlat 70 százalékkal. Azonban Ujhelyi István akkori szocialista fejlesztési államtitkár (most EP-képviselő - a szerk.) közbenjárásával 2004-ben új lendületet vett a projekt, és nemsokára megkezdődött az új piac építése – immáron kereskedői hozzájárulás nélkül. Sőt, a régi kereskedő addig érintetlen pavilonjait végül 2009. szeptemberében, egy éjjel lebontották, mivel azok hirtelen az építkezés útjába kerültek – olvasható a PS cikkében.

Ez 2009 szeptember 29-én, az éj leple alatt meg is történt. Erről utólag, 2012-ben állapította meg a Kúria, hogy az jogszerűtlen volt, azonban az ebben résztvevőket, az azt elrendelőket érdekes módon mind a mai napig nem sikerült felelősségre vonni – ismertette a PS.

A bontás miatt négy károsult kereskedő, akiknek együttesen közel 150 millió forint értékű vagyonát takarították el a buldózerek, több fronton jogorvoslatot kezdeményeztek, több büntetőfeljelentést is tettek, illetve kártérítési pert is indítottak, de tíz év alatt egyiknek a végére sem került pont. Mint azt a PS írja, volt, hogy azért, mert 2009-ben kelt feljelentés ügyében végül 2012-ben hoztak elutasító határozatot. Vagy azért, mert az ügyészségi elutasítás miatt benyújtott pótmagánvád ügyében egészen 2018-ig, azaz hat évig húzták az ügyet, mielőtt felmentő ítéletet hoztak. Közben az ügy megjárta Bács-Kiskun megyét is.

A PS szerint utóbbi ügy sorsában döntő momentum lehetett, hogy a Szegedi Járásbíróság elnöke akkoriban Kardosné dr. Csorba Ágnes volt, aki mellesleg korábban a Szegedi Önkormányzat adóirodáján dolgozott, férje, Kardos János pedig jelenleg is a Szegedi Polgármesteri Hivatal humán közszolgáltatási iroda vezetőhelyettese. Mint írják, a kereskedők több panasszal is éltek a perek során, azonban ezeket is rendre elutasították a szegedi bíróságokon a PS szerint. Mint írják, az elutasító határozatokat jegyzők között felbukkan Nóvé Ágnes neve is, azé a bírónőé, akinek a cége állítólag nagy értékű önkormányzati megrendelést kapott.

(Mandiner)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ato boldizsár
2020. február 03. 15:43
Mekkora királyság már, nem sztárügyvédeid vannak, hanem sztárbíróid meg bírónőcskéid. Ez aztán a hatalmi ágak szétválasztása.. "Mi az hogy?! Nagyon is!"
röviden
2020. február 03. 15:01
Komócsin nem vész el, csak átalakul.
llnnhegyi
2020. február 03. 13:38
A korrupt Csongrád megyei bírói kart meg kell fosztani munkájuktol.
forgacsevike
2020. február 03. 13:30
Magyarországon is kialakult a MAFFIA BALOLDAL ÉS A KÖZIGAZGATÁS KÖZÖTTI POLIP??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!