Orbán Viktor: Az elmúlt száz év legsikeresebb tíz éve van mögöttünk

2020. február 16. 12:58

Ha valóban féltjük a Földünket, ideje cselekedni! – jelentette ki a miniszterelnök, aki évértékelőjében meghirdette a kormány klímavédelmi akciótervét.

2020. február 16. 12:58

Vasárnap délután 15 órától tartja 22. évértékelő beszédét Orbán Viktor a Várkert Bazárban. A miniszterelnök a mára hagyománnyá vált rendezvényen minden év elején összefoglalja az előző esztendő lényeges történéseit, és ismerteti a következő időszakra vonatkozó politikai terveket, feladatokat. Az idei beszéd fő témái az európai politika és a migráció mellett az új nemzeti konzultáció és a kormány klíma- és természetvédelmi akcióterve lesznek.

Balog: Nemzeti, keresztény és polgári – ez egy erős kombó

Orbán Viktor miniszterelnököt hagyományosan Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke konferálta fel. Külön köszöntötte Dézsi Csaba Andrást, Győr frissen megválasztott polgármesterét, és megköszönte neki, hogy helyreállította Győrben a keresztény polgári oldal becsületét. Ezután a jobboldali gondolkodásmódot jellemző nemzeti, keresztény és polgári értékekről elmélkedett. „Ahogy a fiatalok mondanák, ez egy erős kombó” – jelentette ki. Balog megemlékezett a világszerte üldözést szenvedő kereszténységről is. Balog felkészítette a hallgatóságot arra, hogy hosszú beszéd várható, majd átadta szót Orbán Viktornak.

Orbán Viktor: „Hiszek egy hazában!”

Történelmi visszatekintéssel kezdte idei évértékelő beszédét. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy idén lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békediktátumot, amely gróf Apponyi Albert szavainak megfelelően halálos ítéletet jelentett Magyarország számára. A magyarságot ettől kezdve ellenséges államalakulatok vették körül, és kénytelen volt a túlélésre berendezkedni. A túlélésben egy mondat segített: „Hiszek egy hazában!”

„Ma száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk és Magyarország még mindig megvan!”

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátéve, hogy , nemcsak élünk, de kiszabadultunk az ellenséges gyűrűből és Magyarország kiválóan megtalálja a hangot szomszédaival, Szlovákiával, Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával.

Nemzeti konzultáció kilencedszer

Tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy gyerekeinknek és unokáinknak ne kelljen megszorítási politikát látnia – mondta Orbán Viktor. Az elmúlt tíz évben nyolc nemzeti konzultáció volt – emlékeztetett. Lassan megszokjuk, aki nem úgy táncol, ahogyan a liberálisok fütyülnek, az populista lesz. Populista az, aki ígéretet tesz a választóknak, és tudja, hogy nem lehet betartani őket, aki viszont ígéreteket tesz és betartja ígéreteit, az demokrata. A kényszer visz rá minket az újabb nemzeti konzultációra, mivel Európában fontosabb lett az elkövetők védelme, mint az áldozatoké – közölte a miniszterelnök.

A fő cél, hogy felszámoljuk a szegénységet Magyarországon!

A miniszterelnök felidézte, hogy Soros György háromszor próbálta meg kifosztani Magyarországot. Elsőként a magyar államadósságot akarta felvásárolni 1990 után, 1994-ben az OTP-t próbálta megszerezni – köszönet Antall Józsefnek és Horn Gyulának, hogy ezt nem hagyták – tette hozzá. Harmadszor 2015-ben próbálkozott, amikor egymillió migráns betelepítését finanszírozta volna Soros György.

A gyöngyöspatai ügyről azt mondta, egy bírói ítélet felkavarta az állóvizet, amikor szegregáció miatt pénzügyi kártérítést ítéltek meg. Felidézte, hogy az elmúlt években cigány családok tízezrei kerültek vissza a munka világába, és elindult egy pozitív folyamat, és ebbe vágott bele a gyöngyöspatai ítélet. A pert kezdeményező szervezetet szintén Soros pénzelte – mondta. Hangsúlyozta: mindezek ellenére nem térünk el a céljainktól, a fő cél továbbra is az, hogy felszámoljuk a szegénységet Magyarországon! A származás sem hátrányt, sem előnyt és előjogot sem adhat senkinek, a pénzért pedig származásra való tekintet nélkül mindenkinek meg kell dolgoznia – mondta Orbán Viktor.

Bebizonyosodott, hogy „a liberális nem más, mint diplomás kommunista”

Orbán megemlékezett róla, hogy 10. évfordulóját ünnepli a polgári kormányzás. „Minden nemzet felemelkedésének története az önbecsülés helyreállításával kezdődik” – állapította meg a miniszterelnök, és példaként hozta Donald Trump Amerikáját is.

2010-ben azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy bebizonyítsák magunknak és a világnak, hogy még mindig vagyunk valakik.
Vagy találni kellett egy utat, vagy csinálni egyet, és

– mondta Orbán. Ő személyesen úgy gondolta, hogy egy nép, amely kitalálta a Rubik-kockát, egy gazdasági válságot is meg tud oldani.

A miniszterelnök a gazdasági eredmények hosszas felsorolását azzal zárta: a Brüsszeli jelentésekben ma az áll, hogy 2019-ben a magyar gazdaság nőtt a legjobban az egész kontinensen. Megjegyezte, Európában 10 éve vitatkoznak a magyarországi gazdasági és társadalmi modellről, nevezik illiberálisnak, posztliberálisnak, autoriernek, posztdemokratának vagy hibrid rendszernek is. A kormányfő szerint ez nem is csoda, hiszen „ilyen nincs máshol Európában, talán csak Lengyelországban”.

„Brüsszeliül nem lehet elmondani, hogy Magyarország nem nagy fába vágta a fejszéjét, hanem valóságos őserdőbe, és ki is jutott belőle” – jegyezte meg Orbán. Szerinte a magyar út több volt, mint kockázatos, a siker kulcsa pedig az volt, hogy a kormány sosem maradt magára, nem az emberek feje fölött kormányoztak. „Ez volt a nemzeti konzultációra épülő kormányzás”. Orbán szerint az elmúlt években bebizonyosodott, hogy „a liberális nem más, mint diplomás kommunista”, ha megfogadták volna a tanácsaikat, a magyar gazdaság összeomlott volna.

Magyarország export-rekordot döntött

Orbán fő sikerként említette, hogy külső és belső pénzügyi egyensúly mellett sikerült csökkenteni a vagyoni egyenlőtlenségeket, melyek Magyarországon, amelyek egyes statisztikák szerint mára a legalacsonyabbak ez Unióban. Míg számokban kifejezve ez  Németországban és Ausztriában 79 % Magyarországon mindössze 45.

Beruházásoknál megemlítette, hogy azok 60 százaléka keletről érkezik, ez pedig a keleti nyitás politikáját dicséri. Magyarország 2019-ben export rekordot-döntött, ma export világranglista 34. helyén áll – ismertette a miniszterelnök, és több tiszteletet kért a magyar munkásoknak, a magyar mérnököknek és különösen a magyar pedagógusoknak.

Orbán megnyugtatta azokat, akik az autóipar túlsúlyától féltik a magyar gazdaságot. Szerinte a magyar autóipar modern, és készen áll majd az elektromos autók nagy mennyiségű gyártására is. A miniszterelnök szót ejtett a hadseregben zajló fejlesztésekről is. Kiemelte: jó katonákra, jó tisztekre van szükség, és külön köszöntötte a jelenlévő tiszteket.

„Korábban azt hittük, Európa a mi jövőnk, ma már tudjuk, mi vagyunk Európa jövője”

 – jelentette ki Orbán. Szerinte a Kárpát-medencéből ma erő sugárzik, és ez abból fakad, hogy magyarnak lenni jó és felemelő dolog. „A mi nemzetünk tudja, hogy Magyarország az első. Aki ezt vitatja, annak meg kéne mondania, hogy ugyan mi a bánat lenne más az első?” A kormányfő ezután hozzátette: bár sok minden jól alakult az elmúlt évtizedben, az aranykor még nem érkezett el.

Minden újszülött után tíz fa

A miniszterelnök felhívta a figyelmet a klímaváltozás jelentette veszélyekre. Kiemelte: Brüsszelben végre sikerült egyezségre jutni arról, hogy 2050-re széndioxid mentes lesz az európai gazdaság. Hozzátette: ígérgetni mindig is tudtak a politikusok, és a klímavédelem ma politikai divat lett, de ha valóban féltjük a Földünket, a természetet, a klímát ideje beszéd helyett cselekedni. A miniszterelnök bosszantó ostobaságnak, kész elmebajnak nevezte az elképzelést, miszerint a környezetvédelemhez kevesebb gyerekre van szükség. „Kinek mentjük meg a földet, ha nincsenek sem gyerekeink sem unokáink?” – tette fel a kérdést.

Orbán Viktor kijelentette, a környezetvédelem keresztény és hazafias kötelesség. A miniszterelnök ismertette a kormány klímavédelmi akciótervének részleteit. Eszerint 2030-ra el kell érni, hogy a Magyarországon előállított energia széndioxidkibocsátás-mentes legyen. A kormány tervei szerint június 1-től felszámolják az illegális hulladéklerakókat,

betiltják az egyszer használatos műanyagokat

és lehetővé teszik az üveg-, fém- és műanyag palackok visszaváltását. A miniszterelnök közölte, megkezdődik a folyóink megtisztítása a külföldről származó hulladékoktól, szigorúbban fognak fellépni a multinacionális cégekkel szemben, előírva nekika környezetbarát technológiák használatát, és a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését. 

Minden újszülött után 10 fát fogunk ültetni, ezzel elérjük, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország erdővel borított területeinek aránya – jelentette ki Orbán Viktor. A tervek szerint 10 év alatt hatszorosára emelik a naperőművek kapacitását, ami nem csak környezetbarát lesz, hanem olcsó energiát is biztosít a magyar emberek számára – mondta.Támogatni fogják az olcsó elektromos autók elterjedését és 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását engedélyezik majd. Végül Lengyelország mintájára zöld államkötvényt vezetnek be, amelynek megvásárlásával a környezetvédelem ügyét támogathatjuk.

Mérlegen a családvédelmi akcióterv

A miniszterelnök az egy éve meghirdetett családvédelmi akcióterv eredményeit összegezve elmondta, hogy a Google analytics adatai szerint a Babaváró hitel a tizedik legnépszerűbb kifejezés volt, amelyre az internetezők rákerestek. Több mint százezren igénybe is vették ezt a támogatást – tette hozzá. A nagycsaládos autóvásárlási igényeket a kereskedők alig győzik teljesíteni, a bölcsődeék építése gőzerővel halad, minden munkanapra tíz új bölcsődei férőhely jutott.

A négygyermekes anyák szja-mentessége negyvenezer család életét segíti,

és a meddőség elleni küzdelemben is sikerült előrelépni, mindenki számára ingyenessé tették a vizsgálatokat, a beavatkozásokat és a gyógyszereket is – közölte. Hozzátette: az önellátásra képtelen gyermeküket gondozó szülők és a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok érdekében is történtek fontos lépések.

2010 és 2018 között 90 ezerrel több gyerek született, mint ha minden maradt volna az akkori tendenciák medrében, a házasságkötések száma a csúcson, a válások száma sosem volt ilyen alacsony, a terhességmegszakítások száma csökken és sosem volt ilyen alacsony – ismertette a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta azonban, hogy a népességcsökkenés nem állt meg. A vágyott gyerekeknek még mindig csak hetven százaléka születik meg, a gyerek ugyan nem pénzkérdés, de az anyagiak valóban számítanak – mondta. Kijelentette, ha valóban fordulatot akarunk elérni, át kell lépnünk a rubiconon, vagyis olyan országot kell építenünk, ahol a gyermeket vállalók anyagilag is jobban járnak, mint ha a gyermek nélküli életet választották volna.

Tudjuk mit kellene ezért tennünk, csak azt nem lesz-e erre elég pénzünk a közeljövőben – mondta, hozzátéve, hogy a háromgyermekes anyák számára is szeretnék bevezetni az szja-mentességet. A szülés utáni első félévben ma az anyák az előző évi átlagkeresetük hetven százalékát kapják és azt száz százalékra kellene emelni  – tette hozzá. A kreszvizsga és nyelvvizsga fiatalok számára bevezetett díjmentességét a GYES-en és GYED-en lévő anyákra is ki kellene terjeszteni – mondta. A miniszterelnök közölte, hogy a 2020-as években különösen igaz, hogy csak addig nyújtózkodhatunk ameddig a takarónk ér, de azt vállalja, hogy lépésről-lépésre haladni fogunk.

Adócsökkentés jön

Az eurozóna gazdasági növekedése gyakorlatilag megállt, 2020-ban  legfeljebb mikroszkopikus méretekben nőnek, de mivel a magyar áruk 85 százaléka ezen országokba irányul, az ő bajuk a mi bajunk is – mondta Orbán Viktor. A 2019-es gazdasági adatokat látva nem hittem a szememnek:

Németország ipari termelése jelentősen csökkent, míg a magyar öt százalékkal nőtt

 – tette hozzá. Kijelentette, 2020-ban igazi intellektuális és gazdaságpolitikai kihívás elé nézünk: képes lehet-e a magyar gazdaság nőni úgy, hogy az unió gazdasága nem nő? A miniszterelnök kiemelte, idén és következő években a munkahelyek megőrzésére kell fordítani az erőinket. Úgy fogalmazott: adót kell csökkenteni, a kisvállalkozások adója és a munkabért terhelő adó csökkenni fog. Kiemelte azt is, hogy a nyugdíjak értékét meg kell őrizni.

2020-ról: Lebegjünk mint a pillangó, és szúrjunk, mint a méhecske

Orbánt elmondása szerint sokan faggatják arról, hogy milyen lesz a Fidesz 2022-es választási stratégiája. Elmondta: meg kell fogadniuk kedvenc politikai filozófusának, Muhammed Alinak a tanácsát: „lebegjünk mint a pillangó, és szúrjunk, mint a méhecske”. A szúrás már megvan, a lebegésen még dolgozni kell, de az is meglesz összejön 2022-re.

Orbán kijelentette: nem dugják homokba a fejüket, látják, hogy az ellenzék már most készülődik, próbálgatják a közös szerelést. A miniszterelnök szerint avantgárd kombinációk jönnek létre: nyilas gatya, vörös mellény, rajta szivárvány kitűzővel. Orbán két viccet sütött még el, ekézve az ellenzék összevisszaságát, melyet a nézőközönség hangos nevetéssel és tapssal jutalmazott.

Többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk tőle

A miniszterelnök összegzésképpen elmondta: a teljesítmény mindig a nemzeté, a felelősség pedig mindig a kormányé. A kihívások és a próbatételek hozzátartoznak a nemzet életéhez.

Orbán szerint a cél az, hogy a magyarok abban a jólétben és biztonságban élhessenek, amiért az elődeink a történelem során és mi magunk megdolgoztunk. Többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk tőle – jelentette ki a miniszterelnök. „Mutassuk meg, hogy aki a magyaroknak vermet ás, maga esik bele!” – tette hozzá. Az Úristennek még tervei vannak ezzel az országgal, mi pedig készen állunk erre a hívásra.

„Magyarország mindenek előtt, a jó Isten mindannyiunk fölött. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

– zárta beszédét a kormányfő.

Orbán után újra Balog Zoltán lépett a színpadra. A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke bejelentette, hogy bár jövőre is lesz évértékelő, viszont ő ebben a minőségében utoljára vett részt a rendezvényen. 

Összesen 736 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
János bácsi
2020. február 17. 10:56
"A liberális nem más, mint diplomás kommunista" - mondta ma Orbán Viktor. Ez a mondat kétszeresen is tökéletesen passzol a miniszterelnökhöz. Először is lopta. Méghozzá Hunter S. Thompson Rumnapló című könyvéből, illetve az ebből készült filmből.
János bácsi
2020. február 17. 09:52
Magyarország aranykora, legalábbis a szorgalmasan dolgozó kisemberek számára a 60-as évektől 89-ig tartott. Aki mást mond, az vagy nem élt abban időben, vagy hazudik.
Sörgőz
2020. február 17. 08:07
Az elmúlt száz év legsikeresebb tíz éve van mögöttünk. Mondja az, akinek tíz év sikerkormányzása után nem maradt egy fillérje sem. Tőle sem vennék autót.
Hurka
2020. február 17. 07:23
Szerintem az elmúlt 100 év legsikeresebb 10 éve az volt amikor visszaszereztük Kárpát-Ukrajnát, a Felvidék magyarlakta részét és Észak Erdélyt. Szerényebben kéne fogalmazni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!