Elégedettek a katonák az új gépkarabélyokkal

2020. február 17. 11:35

Az új gépkarabélyok kisebb űrméretűek ugyan, mint az AK, de a lövedékek kezdő sebessége nagyobb.

2020. február 17. 11:35

Beváltak az új cseh-magyar gyártású Bren 2-es gépkarabélyok – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ ellenerőszázadánál járt éleslövészeten, amelyen a katonák elsőként próbálhatták ki kötelékben a fegyvereket. Kopasz Csaba főhadnagy, a század parancsnoka a Magyar Nemzetnek elmondta: „a katonák egy hónapos kiképzési cikluson vannak túl, a Hawk Strike többnemzeti gyakorlatra készülnek fel, amelyben egy szakasszal vesznek majd részt a század tagjai”.

Az ellenerőszázad egyébként olyan egység, amely ellenségként szerepel a kiképzéseken, vagyis ellenük hajtják végre a harci folyamatokat a gyakorlótereken – mondta el a lapnak a főhadnagy. Kopasz Csaba hozzátette: az ellenerőszázadnak mindenféle ellenséget el kell játszania, ezért a klasszikus AK gépkarabélyok is ott vannak a fegyverszobában, de azok kevésbé korszerűek.

A katonák sok előnyét dicsérték az új fegyvereknek, például azt, hogy modern célzóberendezések illeszthetők rájuk, állítható a válltámaszuk, egy gombnyomással olyan lábak nyithatók rajtuk, amelyekkel le lehet támasztani a fegyvert a tüzelésnél. Tény, hogy az új gépkarabélyok kisebb űrméretűek ugyan, mint az AK, de a lövedékek kezdő sebessége nagyobb, és megfelelő a tűzerejük is.

(Nyitókép: Cseh licensz alapján készült BREN 2 típusú gépkarabély a honvédség új fegyvereinek átadásán a Petőfi laktanyában 2018. december 11-én.)

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2020. február 18. 07:10
Hát nem tom... amikor az új géppisztolyokat kipróbálták, a katonák lelkendezve mesélték, hogy kétszáz méterről is eltalálták vele a céltáblát. Hú, gondoltam magamban, mi a bánattal lőttek ezek eddig, hogy kétszáz méterre már akkora volt a szórása, hogy nem találtak el vele egy lőlapot? (nem a cikkben említett Bren 2-őt, hanem a Scorpion EVO3-at)
Bell & Sebastian
2020. február 17. 20:11
Kösz.
Bell & Sebastian
2020. február 17. 20:06
Szintén ősi pattantyús család sarja, hogy imígyen felkéredzkedett a Fa(scharfes s)ra? Adolf csak Sepp Dietrichet tegezte, nem Schwule papát, rosszul emlékezett.
Akitlosz
2020. február 17. 17:50
"a klasszikus AK gépkarabélyok is ott vannak a fegyverszobában, de azok kevésbé korszerűek." Csak mert korszerű AK-t már 60 éve nem vettek és ezután sem fognak. Az AK nem korszerű mi? https://en.wikipedia.org/wiki/AK-12#/media/File:5,45mm_AK-12_6P70_assault_rifle_at_Military-technical_forum_ARMY-2016_03_noBG.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!