A kommunizmus áldozataira emlékezünk február 25-én

2020. február 25. 08:55

1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt elnökét.

2020. február 25. 08:55

Országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A keddi emléknapon a központi rendezvények keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban mond beszédet a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Az emléknap alkalmából sok helyen már hétfőn megemlékezést tartanak. Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány tart megemlékezést. Köszöntőt mond Pintér Jolán, az alapítvány elnöke; emlékező beszédet mond Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

A budapesti Terror Háza Múzeumban hétfőn egész nap rendkívüli történelemóra és csoportos tárlatvezetés lesz középiskolai csoportoknak. Kedden, az emléknapon ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, ahol a Hősök falánál egész nap protokollmentes gyertyagyújtással várják a megemlékezőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban délelőtt a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány konferenciát tart Kényszerű rabság, kettétört sorsok, jelöletlen sírok – a gulág-kutatás fehér foltjai – címmel. Köszöntőt mond Pintér Jolán; megnyitóbeszédet mond Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A kormány honlapján (https://kommunizmusaldozatai.kormany.hu/) közzétett program szerint kedden délelőtt filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Szétszakadt Magyarország című film után A gulyáskommunizmus valódi arca és a rendszerváltás kisiklatása címmel kezdődik pódiumbeszélgetés. Délután kezdődik az emlékprogram szintén az Urániában: beszédet mond a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

(MTI)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2020. február 26. 06:30
Nem évente egyszer, hanem egész évben kellene nyomatni a tv-ben, rádióban a kommunizmus vérfagyasztó bűneinek ismertetését. A bűnösök megnevezésével és pellemgérre állításával, és az áldozatok szenvedéseinek részletes ecsetelésével az emberekhez közel kell hozni a témát. A holokauszt kezelését kell mintául venni. Mivel a kommunizmusnak alsó hangon is kb. tizenötször annyi áldozata volt, alapvetően tizenötszér annyi adásnak, könyvnek, cikknek, filmnek, szindarabnak, előadásnak kell szólnia róla. Mivel pedig a téma az elmúlt 75 évben el volt tussolva, még ennél is jóval többnek, behozandó az elmaradást is. A múzeumokat, emléktáblákat is hasonló arányban kell állítani, illerve létesíteni. Az iskolákban a történelemóráknak szinte kizárólag erről kellene szólnia. Kezdésnek minden évnyitóra meg kell nézetni a tanulóifjusággal Alexandr Rogozskin: "A csekista" c. filmjét: https://youtube.com/watch?v=16zxOsGBtSw Erre a mintára évente tucatnyi filmet, tv-sorozatot, szindarabot kell gyártani nem csakna szovjet, meg a többi béketáborbeli rémtettekről, hanem az ávó, a katpol, a pufajkások iszonyú ámokfutásáról, a kolhozosítás tragediáiról, 56-ról, stb. Össztársadalmi érzékenyítésre van szükseg. Különben a tettesek társasága visszajön, mint egy rossz horrorfilmben.
áfonya
2020. február 25. 20:41
Szovjet sztori (hun) https://www.youtube.com/watch?v=gHRfCWtfIhI
Káposztás Brúnó
2020. február 25. 17:36
Nyilvánvalóan voltak áldozatok a háború alatt és után de azok a háború következtében váltak áldozatokká , a felelősség azokat terheli akik belevitték Magyarországot egy értelmetlen vesztes háborúba. Primitív hazugság ezt a "kommunizmus" számlájára írni mert ettől lesznek hiteltelenek a Sztálin mintájára elkövetett tényleges visszaélések az 50-es évek elején. A számokba nem érdemes belemenni mert azok szándékosan torz csúsztatott összekevert értékek. Terrorházi történészek a keleti fronton elesetteket a "kommunizmus" a nyugati fronton elesetteket a fasizmus áldozatainak tekintik de a hab a tortán az az a tény ,hogy kommunizmus nem is volt sehol az csak egy távoli jövőben elképzelt társadalmi formáció . Mindenesetre az tény "Sztálin egy faekés országból 1945-re 25 év alatt egy világhatalmat fabrikált." ( Winston Churchill)
tailor
2020. február 25. 16:20
örök harag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!