Módosították a fővárosi szmsz-t

2020. január 29. 10:24

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén több mint három tucat előterjesztés került a képviselők elé.

2020. január 29. 10:24

Ambrus Balázs tudósítása

A főváros egyetértett azzal a III. kerületet érintő napirendi ponttal, hogy meg kell vizsgálni a Pünkösdfürdő utca és Aranyhegyi-patak közötti árvízvédelmi mű megvalósíthatóságát, a vizsgálatnak pedig magában kell foglalnia a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon meglévő védmű fejlesztését is. 

A Római-part jövőképének és fejlesztési koncepciójának tervezését a társadalom széleskörű bevonásával, közösségi tervezés keretében képzelik el. Az árvízvédelem kérdésén túlmutatóan foglalkozni szeretnének a teljes hullámtér jövőjével, ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával közösen közösségi tervezés előkészítéséről is döntöttek. A Pünkösdfürdői szakasz zöldfelület-fejlesztését társadalmi igényfelmérés előzi majd meg.

Harcolni fog a főváros a Rác fürdőért

A Rác fürdő jövőjét érintően Horváth Csaba (MSZP) a közgyűlés előtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a főváros ne veszítse el a Rác fürdőt. Később a vitában azt mondta, a közgyűlésnek most az a feladata, hogy kifejezze szándékát és biztosítsa a pénzt a tulajdona megőrzése érdekében. Hozzátette, 2010-ben a törölközők kihelyezéséig elkészült a fürdő, amit aztán hagytunk lerohadni, most meg harcolnunk kell bizonyos személyek károkozása miatt. Nem engedhetünk egy ellenséges kormányzati felvásárlási szándéknak. Erre reagálva Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) jelezte, a kormánynak az ingatlanra elővételi joga van.

Fidesz: Egyben kell felújítani a Lánchidat és az Alagútat

A Széchenyi Lánchíd felújítása és kapcsolódó fejlesztések kérdésében Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) leszögezte, nem lehet a Lánchíd és az alagút felújítását külön kezelni, a rekonstrukciót egy időben kell lebonyolítani. Horváth Csaba frakcióvezető (MSZP) szerint az ajánlati árak csökkentése elkerülhetetlen, de úgy fogalmazott, a Fidesz közeli vállalkozók kartellbe tömörültek, ezért nem nagyon lehet sokkal kisebb árat kialkudni. Naponta 20 milliárd forintot fizetnek a központi költségvetésbe a fővárosi adófizetők. Ökölszabálynak nevezte, hogy minden Budapesten befizetett 10 forint adóból 1-nek Budapesten kellene maradnia és akkor nem lennének ilyen jellegű problémák. Szerinte a kérdést vissza kell vinni a Közfejlesztések Tanácsa elé.

V. Naszály Márta I. kerületi polgármester (Párbeszéd) úgy látta, a Lánchíd politikai csatározások áldozata lett. Mindenki, akinek fontos az ország szimbolikus építménynek az ügye, annak részt kell vállalnia a rekonstrukcióban. Karácsony Gergely szerint a Lánchidat mindenképpen fel kell újítani, akkor is, ha a két projekt nem indítható el egyszerre.

Szmsz: Befogadták a Fidesz-KDNP módosításait

Az szmsz vita lezárásakor a Fidesz-KDNP módosító indítványait is, valamint Baranyi Krisztina indítványát elfogadta a testület. Magát a módosításokat végül a képviselők 18 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 7 tartózkodással támogatták.

Még a vitában – a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletről szólóban – Karácsony Gergely főpolgármester kifejtette, az volt a cél, hogy a közgyűlés működése demokratikusabb és átláthatóbb, a részvételiség pedig szélesebb körben legyen biztosított. Azt mondta, az új szmsz kiterjeszti az ellenzék jogosítványait, bevezeti a napirend előtti felszólalás és az interpelláció lehetőségét, nő a felszólalások időkerete és lehetőség nyílik a cégvezetők bizottsági meghallgatására is. A jövőben nem lesz helyszínen kiosztott előterjesztés.

Azt is jelezte, hogy javaslatot csak az előző nap 12 óráig lehet beterjeszteni. Az új szmsz a főpolgármester szerint lehetővé teszi a szélesebb társadalmi vitát, és a választók közvetlen véleményének megjelenítésére is szélesebb keretet biztosít. Bár az önkormányzati törvény lehetővé teszi, törölték az előterjesztésből azt a kitételt, mely szerint a főpolgármester dönthet azokban az ügyekben, amelyek két alkalommal szerepeltek a napirenden, de nem született bennük döntés. 

Láng Zsolt frakcióvezető (Fidesz-KDNP) az elmondottakkal egyetértett, de szerinte a konkrétumok nem tükrözik a szavakat, és érdemi részekben nem biztosítják az alapvető demokratikus jogokat. Aláhúzta: már január van és a frakciójuknak még mindig nem biztosítottak a működési feltételei, mivel az a költségvetés elfogadásához van kötve. Ez azt jelenti, hogy „márciusig nem tudunk működni frakcióként”. Sok apró, pici csúsztatás autoriter ülésvezetést tesz lehetővé, az új szmsz-ről nem volt előtte frakciók közti egyeztetés – tette hozzá a fideszes politikus.

Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester jelezte, minden képviselő egyenlő, de független polgármester megszólalását korlátozza, hogy csak az elsőként szót kérő független képviselő interpellálhat és szólhat hozzá napirend előtt. Ennek a törlését kérte Baranyi Krisztina független polgármester is. Felmerült az szmsz kérdésének levétele a napirendről, de azt a többség leszavazta.

MTI: Új cégvezetőket szavaztak meg

Új cégvezetőkről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés: a Budapest Film Zrt. igazgatója Liszka Tamás, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. vezetője Faix Csaba, a Prezi volt kommunikációs vezetője lesz február elsejétől. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését 17 igen szavazattal, 5 nem ellenében és tíz tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a Budapesti Sportszolgáltató Központ vezetője Józsa Alíz, a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetője Borbélyné Balog Zsuzsanna lesz – számolt be a nemzeti hírügynökség az új cégvezetők megszavazásáról.

Korányi Frigyes út és Orbán István utca lett Budapesten

Négy közterületnek adott új nevet a közgyűlés: egyhangú döntés alapján ez a III. kerületben két, eddig névtelen közterületet érint. A Vörösvári úti rendelő mögötti sétány Dr. Schultheisz Frigyes (1929-1998) óbudai körorvos nevét veszi fel, míg a Dózsa György utca egyik része a Somogyi József köz nevet viseli ezentúl, emléket állítva a kerületben élő és dolgozó Kossuth-díjas szobrászművésznek.

A X. kerületben a Gyógyszergyári utca egy részét nevezték át Orbán István utcára, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. korábbi vezérigazgatója előtt tisztelegve. A XII. kerületben pedig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézethez vezető Pihenő út neve változott Korányi Frigyes útra.

(Mandiner, MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Greffiti
2020. január 29. 17:20
na leszarom. ez kellett az agyatlan fővárosiaknak. szarok vagytok, hemperegjetek a szarban.
cutcopy
2020. január 29. 15:23
"Horváth Csaba (MSZP) a közgyűlés előtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a főváros ne veszítse el a Rác fürdőt" Ha ez a balfék mondja, akkor a Rác fürdőnek annyi..
zakar zoltán béla
2020. január 29. 14:46
Prezi Rezsi?
JMoflicheque
2020. január 29. 13:25
A zsidesz idején hány darab ellenzéli módosítás ment át??? Beleértve a jobboldali képviselők indítványait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!