Magyar Nemzet: Megjelent a madárinfluenza Magyarországon

2020. január 14. 08:38

A napilap szerint a madarakra gyilkos kórt egy Komárom-Esztergom megyei pulykatelepen azonosították a laborvizsgálatok. A betegség legutóbb 2016-ban volt jelen Magyarországon, néhány hónap alatt óriási pusztítást hagyott maga mögött – emlékeztet a tragikus következményekre a napilap keddi száma.

2020. január 14. 08:38

Bekövetkezett az, amitől az elmúlt hetekben leginkább tartottak a hazai baromfitartók: itthon is megjelent a madárinfluenza-vírus. A Nébih hétfői tegnapi közleménye szerint hatóság szakemberei egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban mutatták ki a vírus jelenlétét – közölte a napilap.

Mint írják, a betegségre utaló első jel az volt, hogy az állományban több állat is elpusztult, és a madárinfluenzára jellemző egyéb tünetek is megmutatkoztak a szárnyasokon. A laboratóriumi vizsgálatok végül vasárnap este erősítették meg a gyanút. Az érintett telepen azonnal elrendelték a szárnyasok leölését, ez 53 ezernél több állat kényszervágását jelentette. Következő lépésben az országos főállatorvos pedig az ország teljes területén betiltotta a baromfik szabadon tartását.

Az elpusztult állatok után – mint ahogy korábban is – a gazdaság állami kártalanításra számíthat. A szakemberek a gazdaság körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek.

A napilap ismertetése szerint a kór múlt év végén Nagy-Britanniá­ban ütötte fel a fejét, ezt követően Lengyelországból érkezett jelentés a fertőzésről, majd a napokban egy szlovák telepen is igazolták a vírus jelenlétét. Mint írják, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) már korábban arra figyelmeztette a hazai gazdaságokat, hogy igyekezzenek betartani a járványvédelmi előírásokat és gondoskodjanak arról, hogy állataik ne érintkezhessenek vadon élő szárnyasokkal, amelyek a vírus terjesztéséért tehetők felelőssé.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
argreened
2020. január 16. 01:16
M︆︆o︆︆︆︆o︆︆︆X︆i︆.︆︆n︆︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
protoutmie
2020. január 15. 19:12
M︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆X︆︆i︆︆.︆︆︆n︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
seculo
2020. január 15. 16:23
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
follnece
2020. január 15. 10:06
M︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆X︆︆︆i︆︆︆︆︆.︆︆n︆︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!