Petárdastopot kérnek az állatvédők szilveszterre

2019. december 29. 10:10

Az erős hang- és fényhatások miatt a háziállatok félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol.

2019. december 29. 10:10

Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők az óévbúcsúztatáskor használt pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt – közölte az Orpheus Állatvédő Egyesület az MTI-vel.

Seres Zoltán, az egyesület munkatársa arra figyelmeztetett: a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai az állatoknál „sokkos pánikot” okozhatnak. A házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni – tette hozzá.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület ezért azt tanácsolja, hogy a háziállat-tulajdonosok tegyenek az elérhetőségüket tartalmazó bilétás nyakörvet a kutyákra, macskákra, a kutyákban levő kötelező mikrochip pedig legyen állatorvos által az adatokat tartalmazóan beregisztrálva, hogy ha az állatot megtalálja valaki, tudja, kit kell értesíteni.

Azt javasolják: a kutyákat december 30. és január 2. között még a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák. A kutyatulajdonosok otthonukban biztosítsanak kedvencüknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst. Ha az állatot beengedik a lakásba, akkor a sötétítőfüggönyt húzzák el, a redőnyt eresszék le. A félősebb állatok számára pedig állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodhatnak.

Az elszökött állatok keresésében segítséget nyújthat a www.állatvédő.hu oldal, amelyen a közelben működő állatvédő szervezetektől lehet tájékozódni.

(MTI)

(A kép forrása: lbpost.com)

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teringettét
2019. december 31. 20:04
Nekem egy igazi szemétláda, antiszociális macskám van. Frankón szoktam várni a Szilveszter estéket, mert ilyenkor be van szarva, mint hat másik, tehát az év 365 napjából legalább ezen az egyen egy igazi bújós-kötődős magatartást mutató gyömösz-macskaként viselkedik. :) Viccet félretéve, nem komplett tiltásokat kéne követelni, hanem olyan embereket kéne tudni nevelni, akik nem petárdázzák tele szánt szándékkal mások udvarait (ha csupán egyetlen estéről van szó, akkor se). Akik pedig bármilyen állat gazdiszerepét elvállalták, tudhatták, hogy az például azzal is jár, hogy ezen ez egyetlen estén bizony komolyabb nyugtatgatásra, törődésre lehet szüksége a kis/nagy kedvencének.
Nyáril
2019. december 31. 08:22
Az megvan-e, hogy a kutyatartók csupán rafinált állatkínzók? Miért? Néhány egyszerű kérdés: Szereti-e a kutya ha megvágják a fülét, a farkát? Szereti-e ha chip-et ültetnek bele? Szereti-e, amikor megtanítják hova és mikor végezheti el a kis és nagy dolgát? Szereti-e, hogy bezárva tartják lakásban, kenelben, udvarban stb.? Szereti-e ha megkötik? Szeret-e, ha nyakörvet tesznek rá, és pórázon rángatják ide oda? Szereti-e ha nem engedik neki megkergessen valamit amit megkergetne? Szereti, ha bezárják, hogy ne párosodhasson azzal akivel szeretne? Mert a kutyabarátok egyben nagy állatbarátoknak is eladják magukat, de az állatokat saját szórakoztatásukra tartják. Én sem kedvelem a tűzijátékot a petárdázást, de mivel ezt más emberek az év egy napján saját szórakoztatásukra használják, hát tegyék majd kibírom. A kutyások meg fogjanak össze és építsenek ideiglenes kutya telepet körben zajvédő fallal messze a várostól, és ott tartózkodjanak a kutyáikkal míg mások szórakoznak, Az év 365 napból áll, ebből egy nap durrogtatnak viszont a szerencsétlen ebeket az év minden napján kiteszik annak, amit fentebb leírtam.
Akitlosz
2019. december 30. 19:08
"Petárdastopot kérnek az állatvédők szilveszterre" Kitől? Petárdázni tilos. Talán soha nem is volt legális.
annamanna
2019. december 30. 00:07
Már láttam szilveszter éjszaka kutyát úgy rohanni az úton, mint a rakéta. Azért azt nem lehet elfelejteni. Január elején meg dögök hevernek az utak mentén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!