Megemelték a bírák és ügyészek illetményét

2019. december 17. 20:09

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy megszűnnek az önálló közigazgatási és munkaügyi bíróságok.

2019. december 17. 20:09

Megemelte a bírák és ügyészek illetményét kedden az Országgyűlés, miután rendkívüli ülésén módosításokkal újból elfogadta az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt. Ez a jogszabály rendelkezik arról is, hogy megszűnnek az önálló közigazgatási és munkaügyi bíróságok.

A képviselők 132 igen, 4 nem szavazattal és 23 tartózkodás mellett hagyták jóvá az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló, ki nem hirdetett jogszabályt. Igennel a Fidesz és a KDNP szavazott, a Jobbik képviselő tartózkodtak, az LMP-sek pedig nemmel szavaztak, a szavazáson nem vett részt az MSZP és a Párbeszéd, a DK-frakció távol maradt a parlamenti üléstől.

Áder Jánost azt követően küldte vissza a múlt héten elfogadott törvényt, hogy a parlament nem fogadta el a törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványát, amely több, megalapozott kifogást orvosolt volna. Az államfő szerint a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé.

Varga Judit igazságügyi miniszter korábban azt mondta, a bírák és ügyészek illetményemelése – amelyet most rendeztek a törvényben – három ütemben valósul meg. 2020-ban a bírák fizetése átlagosan 32 százalékkal, az ügyészeké 21 százalékkal nő, így jövőre már azonos a két igazságszolgáltatási hivatásrend illetménye. Ezt követően pedig az illetményalap emelésével, a bírák és ügyészek bére azonos mértékben 2021-ban 12 százalékkal, 2022-ben pedig 13 százalékkal növekszik – ismertette.

A törvény szerint a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírói illetményalap – 2020-ban 453 330 forint – hétszeresét, közel 3,2 millió forintot vihet haza havonta.

A beosztott bírák és ügyészek illetményemelését a pótlékok, valamint fizetési fokozatokhoz tartozó szorzószámok módosításával valósítják meg. A jövő évi költségvetés szerint a bírói és az ügyészi illetményalap azonos mértékű.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kama
2019. december 18. 17:51
Nincs racionalitása a béremelésnek, az tény. A gyakorlat az, annak jár béremelés, aki prémiumminőségű munka mellett, még igazságot is szolgáltat. Nem gyárt selejtett. Sokan nem értjük, miért kellett, minden féle elvárás nélkül bért emelni???????????????? Az adófizető polgároknak joguk van tudni, ki és miért kap fizetésemelést improduktív területen dolgozók esetén.
Harangláb
2019. december 18. 12:27
Nagy öröm ez...
Pelso j.
2019. december 18. 06:25
A tűzoltókét meg nem. Biztos nincs rá pénz a szárnyaló gazdasági eredmények mellett.
Mich
2019. december 18. 00:39
Nagy disznóság, hogy fel kellett számolni a munkaügyi bíróságokat is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!